Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FONIO HUSKING MACHINE 4. 11. 2011 Gabriela Tomešová, MRS.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FONIO HUSKING MACHINE 4. 11. 2011 Gabriela Tomešová, MRS."— Transkript prezentace:

1 FONIO HUSKING MACHINE 4. 11. 2011 Gabriela Tomešová, MRS

2 Sanoussi Diakité Senegalský strojní inženýr (36 let), který vystudoval Národní školu pro vyšší technické a odborné studium v Dakaru a v r. 1990 vynalezl Fonio Husking Machine = stroj na vylupování semen Fonio. V r. 1996 získal ve Švýcarsku cenu Rolex za svůj vynález. Poprvé vyzkoušen r. 1993 v jeho rodném městě a nyní se vyrábí v Dakaru. V současnosti funguje více než 20 strojů v 8 zemích západní Afriky. Diakité usiluje o získání finančních prostředků na zřízení výrobního závodu pro velkosériovou výrobu těchto strojů.

3 Fonio Obilí známé především v západní Africe, kde se pěstuje více než 500 let. Často označováno jako "nejchutnější obilí v Africe". Je velmi zdravé, bohaté na vlákninu, nejvíce se konzumuje jako kaše nebo kuskus, dělají se z něj knedlíky, těstoviny či lívance. Velmi dobře snáší záplavy i suché a chudé půdy, kde je velmi málo srážek, nepotřebuje žádné hnojivo. Rostlina roste jako tráva, tak rychle, že se může sklízet až 3 krát do roka. Ale po celá staletí má Fonio jednu zásadní nevýhodu → jeho sklízení obnáší až dvě hodiny ručního mlácení a následného třídění, před samotným vařením je potřeba odstranit slupky ze dvou kilogramů obilí.

4 Fonio husking machine Zrnka fonia jsou tak malé, že je obtížné odstranit jejich křehkou slupku. (1 zrno=necelý mm, 1 g fonia obsahuje přes 2000 semen) Spotřebuje se téměř 15 l vody na odstranění písku. Díky tomuto stroji byl celý proces sklízení fonia snížen z 1- 2 h práce na pouhých 6-8 minut. Nyní je možné vyrobit asi 75 kg za 2 hodiny, a tím zvýšit efektivitu a produktivitu. = dobrý příklad appropriate technology díky své schopnosti řešit závažný problém v rozvojových zemích a snadné výrobě.

5 Fonio husking machine Ohebné plastové desky přístroje rotují po obilí a odstraní slupky, aniž by poškodily měkké semeno uvnitř. Po několika prvnotních pokusech se výkon stroje postupně zlepšoval a nyní zpracovává 5 kg za 8-10 minut. Nedávná studie také zjistila, že stroj odstraní slupku z cca 99 % obilovin. Cena stroje: € 1 200 s elektromotorem a € 1,750 s chodem motoru na benzín a olej. Stroj v Africe funguje skvěle a Diakité navazuje nová partnerství s klienty, cestuje do sousedních zemí a zjišťuje, jak jsou lidé s jeho strojem spokojeni a zda nejsou nějaké problémy.

6 Fonio husking machine V současnosti zavedlo několik zemí programy zaměřené na obnovu pěstování fonia. Benin vlastní těchto strojů několik, protože se vláda rozhodla, že toto obilí je důvěryhodnou alternativou během potravinové krize a jejich cílem je vyrábět 12 000 t fonia v průběhu příštích tří let. V Senegalu bylo fonio zařazeno do plánu, s cílem uspokojit potrav.potřeby země. Diakité tento plán uvítal a nabídl jim své stroje k dispozici zdarma. Díky tomu, že Fonio Husking Machine se dá vyrobit v krátkém čase a za nízkou cenu, by měl mít tento projekt významný dopad na zemědělství celé v Africe.

7 Zdroje: Sanoussi Diakite http://www.kumatoo.com/sanoussi_diakite.html http://www.kumatoo.com/sanoussi_diakite.html http://rolexawards.com/en/the- laureates/sanoussidiakite-the-project.jsp http://rolexawards.com/en/the- laureates/sanoussidiakite-the-project.jsp Fonio http://www.agriculturalproductsindia.com/cereals- pulses/cereals-fonio.html http://www.agriculturalproductsindia.com/cereals- pulses/cereals-fonio.html http://www.underutilized- species.org/documents/PUBLICATIONS/rv.pdf http://www.underutilized- species.org/documents/PUBLICATIONS/rv.pdf http://fonio.cirad.fr/en/the_grain/processing_diagram


Stáhnout ppt "FONIO HUSKING MACHINE 4. 11. 2011 Gabriela Tomešová, MRS."

Podobné prezentace


Reklamy Google