Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kurzy windsurfingu KTVS PF Jihočeské univerzity v Chorvatsku

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kurzy windsurfingu KTVS PF Jihočeské univerzity v Chorvatsku"— Transkript prezentace:

1 Kurzy windsurfingu KTVS PF Jihočeské univerzity v Chorvatsku

2 Katedra tělesné výchovy a sportu Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity pořádá již 13 rokem kurzy windsurfingu a dalších aktivit v mořských podmínkách. Posledních 8 let jsou pořádány v ideálním windsurfingovém spotu v kempu Perna nedaleko Orebiče na poloostrově Pelješac. Tyto kurzy jsou vypisovány i jako výběrové pro všechny studenty JU pod zkratkou KTS/VKW (výjimečně i jako KTS/LVK 1- 3) (jako povinné jsou vypisovány pouze!!! pro posluchače 2. ročníku oborového a jednooborového studia tělesné výchovy - KTS/KKW a KTS/WINB). Těchto kurzů již (celkem 48) se za 12 let jejich trvání již zúčastnilo více než posluchačů JU a dalších zájemců

3 Kemp Perna u letoviska Orebič leží severozápadní části Pelješace přímo naproti krásnému starobylému městu Korčula.Orebič je vyhlášené letovisko tzv. Orebičské riviéry, která se táhne v délce několika kilometrů od Orebiče, přes Pernu a Kučiště až po Viganj. Ta má díky své jižní orientaci a ochranné hradbě masivu Sv. Ilja (961 m) na severu jedinečné klimatické podmínky. Průměrná délka slunečního svitu je zde okolo 3000 hodin, průměrná teplota vzduchu v červenci je 26,9o C (v denních maximech však může vystupovat až ke 40o) a v lednu pak 9,8o C. Teplota vody v letních měsících se drží okolo 25o C. Dešťové srážky jsou v této oblasti vzácné. V průměru prší jen ve 40 dnech v roce. Sněhové srážky jsou zde prakticky neznámé.

4 Počasí na Pelješaci a Korčule se občas nevyvede ani v srpnu, ale toto je politováníhodná událost, která se stává maximálně jednou za 30 let. (Abychom nemátli tak na horním snímku je Korčula v únoru 2009, kdy zde po 30 letech napadal i na úrovni mořské hladiny sníh). Většina dnů zde však vyžaduje spíše užití slunečníku a končí takto nádherným západem slunce do průlivu

5

6 Pelješac zde odděluje od protilehlého nádherného ostrova Korčula jen úzký průliv - Pelješki kanal, který v nejužším místě měří jen cca m. Pelješki kanal je díky svému postupnému zúžení a díky často fungující termice vyhlášeným windsurfingovým revírem. Surfaři nejvyhledávanějším větrem je zde severozápadní termický Mistral nabírající hlavní sílu u Viganje. Ten zde může přesáhnout i 15 m/s, ale většinou vrcholí okolo 10 m/s, max. 12 m/s. Mistral zde postupně nabíhá a nabývá na intenzitě i po dobu několika hodin, kdy se ohřívají skály na okolních kopcích, pak většinou několikrát ubere a opět přidá na intenzitě a večer při západu slunce většinou pozvolna slábne a ustává. Termický Mistral (Maestral) je spojen se stabilním teplým letním slunečným počasím. Opačně fouká v hezkých letních dnech zejména v dopoledních hodinách od východu mírný termický vítr Levant vhodný pro svoji pravidelnost a sílu většinou do 5 m/s zejména pro začátečníky. Tento východní termický vítr často po poledni ustává a je vystřídán silnějším Mistralem z opačného směru. Pro windsurfing jsou tyto termické větry využitelné pouze v cca km průlivu, v jeho neužší části. Mimo tuto jeho nejužší část, nebo na volném moři jsou jen velmi slabé, nebo se nevyskytují vůbec. Vzácně zde fouká severní až severozápadní Tremontana. Nejčastějším frontálním větrem je zde Jugo což je teplý jihovýchodní vítr, který vane až od Afriky je provázen velkou oblačností, často i srážkami, trvá i několik dní, dosahuje někdy značné intenzity ale také poryvů. Západním frontálním větrem je Nevera. Ten je provázený letními bouřkami a přináší někdy velmi vítané srážky a ochlazení. I tyto frontální větry jsou zde pro surfaře nezáludné. To je dáno zejména tím, že jsou úzkým kanálem usměrňovány na Side Shore a díky tvaru kanálu a několika v něm ležícím ostrůvkům jsou zde jen menší vlny. I jinde velmi nepříjemný a v některých místech Dalmácie velmi nebezpečný, z vnitrozemských hor padající severák Bóra, je zde mírně stáčen na severovýchodní a díky uzavřenosti revíru při něm nehrozí odfouknutí na volné moře.

7 Ubytování při těchto kurzech je v kempu Perna ve velkých zařízených stanech CK Victoria Brno pro 4 osoby ( 2 ložnice vybavené kovovými rošty, molitanovými matracemi, dekami a polštáři) Stany jsou s dřevěnou podlážkou, jednoduchou kuchyňkou se základním nádobím, talíři a příbory, ledničkou, plynovým dvouvařičem, elektrickým osvětlením a zásuvkou a zahradním plastovým sedacím nábytkem. Kemp leží v rovině, přímo na břehu moře, a je zastíněn vzrostlými stromy. Vzdálenost našich stanů od oblázkové pláže je 100 metrů.

8 V celkové ceně (v roce 2009 budou ceny 3 63,- až 4 830,- podle termínu) je zahrnuto: ubytování, pobytová taxa 280,-Kč/os., poplatky za elektřinu, doprava (cca ,-Kč/os.), zvýšené náklady a poplatky za tažení vleku (3 000,-/jednu cestu), základní pojištění léčebných výloh v zahraničí (uzavře za vás KTVS u VZP), služby delegáta. V ceně je i půjčovné za materiál KTVS, který máte na tomto kurzu k dispozici, ve výši 750,- Kč/os. včetně 19% DPH. V ceně naopak není zahrnuto: jakékoliv stravování a kapesné. Dále cena nezahrnuje kauci 500,- Kč za stan poškození stanu, jeho zařízení, nebo jeho špatný závěrečný úklid), která bude vrácena při odjezdu v případě bezproblémového předání stanu.

9 Hlavní náplní je výuka windsurfingu (od úplných začátečníků až po středně pokročilé) a kanoistiky
na neproudící vodě. Je zde možnost složení zkoušek pro získání kvalifikace cvičitel WS III. třídy (licence C). Fakultativně je v náplni i potápění na nádech s maskou, šnorchlem a ploutvemi, jízda na plachetnici - katamaránu Hobie 14, možnost některých sportovních her jako pláž. volejbal, basketbal (na betonu) malá kopaná a samozřejmě koupání a plavání v křišťálově čisté a teplé mořské vodě.

10

11 Vybavení: windsurfingové komplety (pro výcvik začátečníků a pokročilých 16 kompletů), jedna plachetnice - katamarán třídy Hobie Cat 14``, 3 kanoe, 2 oceánské kajaky, pádla, záchranný a dopomocný motorový nafukovací člun Zodiac 310, plovací vesty, neoprenové kalhoty a krátké kombinézy, 3 komplety pro potápění na nádech, míče, 6 jízdních kol a základní lékárničku zajišťuje KTVS. (V porovnání s ostatními VŠ v ČR je naše vybavení pro WS naprosto špičkové)

12 Výuka vždy začíná přednáškou o bezpečnosti, zásadách a pravidlech pohybu na moři. Následuje přednáška o technice a metodice windsurfingu a ukázky ovládání WS kompletu na břehu a na vodě.

13

14 V průlivu mezi Korčulou a Pelješacem můžeme potkat i opravdu velké lodě.

15 KTVS PF JU má ve svém vlastnictví jako vůbec první a zatím jediný prodaný exemplář v České republice i výukový tandemový plovák Starboard Gemini

16 Na kurzu vyučují zkušení pedagogové, mimo jiné i autoři publikace: ŠTUMBAUER, J.,VOBR, R.
Windsurfing. České Budějovice: Kopp, 2005, 136 s. ISBN Tato kniha je určena začínajícím i aktivním surfařům. Obsahuje nástin historie, přehled závodního windsurfingu, podrobný rozbor materiálového vybavení pro windsurfing, přípravu a trimování WS kompletu, základy teorie windsurfingu, techniku a metodiku windsurfingu, windsurfing dětí a základní pravidla bezpečnosti. V knize je velké množství barevných fotografií, několik kinogramů, dále grafy schémata a tabulky

17 Na m vzdálenou Korčulu je každý pobytový týden zorganizován výlet malou motorovou lodí v ceně 25,- Kuna (cca. 90,- Kč). Ten trvá zhruba 4 hodiny ve kterých je možno si prohlédnout starobylé město a poznat jeho večerní atmosféru.

18 Perlou protilehlého ostrova Korčula (vzdálenost z kempu Perna cca
Perlou protilehlého ostrova Korčula (vzdálenost z kempu Perna cca m) je městečko Korčula, jedno z nejzachovalejších středověkých sídel Středomoří, ležící proti Orebičcké riviéře. Kořeny tohoto sídla sahají až do antiky, kdy už o něm psali spisovatelé jako městě Korkyra Melaina založeném a osídleném maloasijskými Řeky. Po Řecích a následně Římanech sem přišli v 9. století Chorvaté. Obyvatelé Korčuly byli vyhlášenými staviteli lodí a námořníky, staviteli, kameníky a umělci. Množství zachovalost památek je až překvapivé, celková atmosféra městečka jedinečná. Na Korčule se údajně v roce 1254 narodil benátský obchodník a cestovatel Marco Polo (ale za místo jeho narození jsou ve většině světových encyklopedií udávány Benátky, kde pak prokazatelně v roce 1324 zemřel). Ten v letech 1275 – 1292 vykonal dlouhou cestu přes Írán a Pákistán do Mongolska a Číny. Po návratu do Evropy (se stal exponentem Benátské republiky což je mu dodnes Korčulany vyčítáno jako zrada i při zdejších každoročních slavnostech Marca Pola) v roce 1295, se po námořní bitvě u Korčuly (1298) ocitl na 3 roky v janovském zajetí, kde nadiktoval svému spoluvězni popis své cesty nazvaný Milion.

19 Stručné informace o Chorvatsku, jižní Dalmácii a Pelješacu
Chorvatská republika deklarovala svoji nezávislost na Jugoslávii (SFRJ) 25. června Tím vyvrcholily mnohaleté národnostní, náboženské, kulturní a ekonomické třenice mezi národy SFRJ, jež držela pohromadě, po tragickém a pro Chorvaty vzhledem k tehdejšímu vyhlášení profašistického Nezávislého státu Chorvatsko vpravdě neslavném období II. světové války, pouze osobnost bývalého partizánského velitele J.B. Tita. Ovšem cesta k získání kontroly nad celým územím bývalé svazové republiky Chorvatsko byla ještě dlouhá. To se týkalo zejména Slavonie na východě Chorvatska a Krajiny (což je v podstatě území od Zadaru až k hranicím Bosny). Na území velké části Krajiny vyhlásila tamní srbská většina za přímé podpory Bělehradu samostatný státní útvar tzv. Republiku Srbská Krajina s hlavním městem Knin. Oddělení Krajiny přineslo Chorvatsku kromě vyhnání tamního chorvatského obyvatelstva i nemalé ekonomické a dopravní problémy. Chorvatům se podařilo Krajinu ovládnout až v roce Pak následoval hromadný exodus cca. 150 tisíc Srbů, který je dodnes nevyřešen a je terčem kritiky Chorvatska ze strany Evropské unie v souvislosti s ambicemi Chorvatska na členství v ní. V Chorvatské republice žije dnes na území cca 56 tisíc km2 necelých 4,5 mil obyvatel (ČR cca km2 a 10,3 mil obyvatel) Mezi jednotlivými částmi značně protáhlého chorvatského území jsou značné ekonomické kulturní a sociální rozdíly. Většina zahraničních návštěvníků, kteří mají pro Chorvatsko značný význam, směřuje k Jadranu, tedy v širším slova smyslu do Dalmácie. Většina Dalmácie byla po dlouhou dobu součástí tzv. Benátské republiky (s přestávkami od počátku 13. do konce 18. stol.). S ní většinou soupeřila, ale někdy i kooperovala samostatná Dubrovnická republika, jež si řadou ústupků, vysokými poplatky a obchodní spoluprací s tureckou Osmanskou říší dokázala udržet svébytnost. Dalmácie včetně Dubrovníku a části pobřeží Černé Hory připadla Rakousku nakrátko koncem 18. století a trvale pak po Vídeňském kongresu (probíhal 1814 – 1815). Bosna a Hercegovina pak připadla Rakousku-Uhersku po Berlínském kongresu 1878. Ta ale musela být anektována násilím. (Zde odkaz na starou vojenskou písničku „za císaře pána a jeho rodinu museli jsme vybojovat….“). Dlouhodobé napětí v této oblasti se také stalo rozbuškou při rozpoutání I. světové války. Dubrovnická republika byla od konkurenční Benátské republiky oddělena úzkým pruhem pobřeží u Neumu, který raději odstoupila Dubrovnická republika Turkům, aby neměla s Benátčany společnou hranici. Tento historicky vymezený pruh pobřeží je dnes součástí Republiky Bosana a Hercegovina a tím je jižní Dalmácie předělena na dvě části, což způsobuje jisté administrativní potíže. Tento problém má být vyřešen v blízké budoucnosti dálničním mostem vedoucím z oblasti Kleku na Pelješac. Tím bude budoucí dálnice do Dubrovníku obcházet oblast Neumu výhradně po Chorvatském území. Poloostrov Pelješac (cca. 350 km2 a 65 km délky) a protilehlý ostrov Korčula (cca. 276 km2 a 47 km délky) byly po dlouhou dobu součástí Dubrovnické republiky. V nejužším místě šíje Pelješacu byla vybudována pevnost Ston s impozantními hradbami a věžemi předělujícími celý poloostrov. Ston byl považován (střídavě s Korčulou) za druhé město Dubrovnické republiky. Zachoval se zde gotický Biskupský palác a budova bývalé kanceláře republiky. Známé jsou zdejší solivary, ve kterých se získává odpařováním mořská sůl.

20 Rozpočet kurzů windsurfingu KTVS v roce 2010
(rozklíčování plateb jednotlivých účastníků) Kurz windsurfingu č. a termín: / Cenová položka: CH 1 CH 2 CH 3 CH 4 CH 5 3-12.9 CH 6 Cena účtovaná CK Victoria Brno (ubytování, doprava, pobytová taxa, služby delegáta, elektřina, tažení vleku) celkem: ,- ,- ,- ,- Počet platících účastníků: 40 Cena na jednoho platícího účastníka od CK: (za ubytování, dopravu, pobytovou taxu (nad 18 let), elektřinu, , tažení vleku: 2.730,- 2.930,- 3.830,- 3.530,- Připojištění léčebných výloh v zahraničí na jednoho účastníka a 8 dní cca: Poplatek za pronájem pláže (za zábor pláže WS materiálem).Ten bude nově vyžadován správou kempu ve výši 5,- E za osobu a den: 120,- 130,- Půjčovné za materiál KTVS včetně DPH na jednoho účastníka (platí pro studenty JU kteří mají kurz řádně zapsán ve STAG): (tato částka bude poukázána jako záloha při přihlášení na účet školy – podúčet 1136) 750,- Částka jež bude placena složenkou na účet školy: Variabilní symbol: 2980,- 43020 3180,- 43021 4080,- 43022 3780,- 43023 43032 43033 Cena na jednoho účastníka, jež bude složena do pokladny nebo zaplacena složenkou na účet JUPF jedním účastníkem ( slož. var. symbol + 750,- na 1136): 3.730,- 3.930,- 4.830,- 4.530,- Při individuální dopravě účastníků kteří nemají kurz zapsaný do STAG a kteří mají vlastní WS materiál je celková cena účtovaná PF JU (ubytování, pobytová taxa, pojištění, parkovné- když jsou 4 osoby na jedno vozidlo, základní půjčovné jako studenti JU, parkovné): 1.830,- 2.030,- 2.630,- Při individuální dopravě účastníků kteří nemají kurz zapsaný do STAG je celková cena účtovaná PF JU (ubytování, parkovné - prům. 4 osoby na jedno vozidlo=600,-, zvýšené půjčovné na 1.200,-): 2.280,- 2.480,- 3.380,- 3.080,-

21 2 500 účastníky) připravila i letos KTVS PF JU:
Posluchači a posluchačky Jihočeské univerzity po dlouhodobých dobrých zkušenostech s kurzem windsurfingu a kanoistiky u moře (jedná se již o 13. ročník těchto kurzů, kterých dohromady proběhlo 48 s celkem více jak 2 500 účastníky) připravila i letos KTVS PF JU: Kurz windsurfingu a kanoistiky u Jaderského moře v Chorvatsku v kempu Perna u letoviska Orebič na poloostrově Pelješac v jižní Dalmácii tato oblast, nazývaná Orebičská Riviéra, je klimaticky nejteplejší v celém Chorvatsku, navíc se stálým termickým větrem a malými vlnami Termíny kurzů WS: CH 1= CH 2= CH 3= CH 4= CH 5= CH6= vždy 7 nocí, 8 dní pobytu u moře+ cesta Účastníci: Kurz CH 1 je určen pro posluchače 2. roč. oborového studia TV, kteří tímto plní 1. část oborového letního výcvikového kurzu a kteří mají tento kurz zapsán jako KTS/KKW (2. částí bude vodácký kurz na Vltavě v červnu a tento kurz mu musí předcházet). Zbytek míst na Ch 1 a část CH 2 je přednostně určen pro posluchače bakalářského studia TV KTS/WINB u těch nedochází k problému kolize tohoto kurzu a výuky v zápočtovém týdnu na druhých katedrách. Část kapacity CH 2 je určena i pro kurz dětí ze ZŠ Dobříš experiment s výukou WS na ZŠ). Kurzy CH 3 až CH 6 (a eventuálně zbytek kapacity na CH 1 a CH 2) jsou vypsány jako výběrové kurzy windsurfingu pro všechny posluchače všech fakult JU mají kurz zapsán jako výběrový předmět KTS/VKW a pro ostatní zájemce, jako jsou loňští a předloňští účastníci, kteří, nebo kteří ještě mají zapsán kurz LVK 1-3, nebo WINBa a výjimečně i pro další zájemce (např. uchazeči o získání kvalifikace cvičitel WS a pod.). Kurz je určen pro úplné začátečníky, až středně pokročilé surfaře. Rezervace pro KKW, WINB na CH 1 a CH 2 platí pouze 14 dní po vypsání kurzů! Kdo nemá kurz zatím zapsán v indexu, může se dodatečně přihlásit na ještě zbývající kapacitu KTS/VKW! Cena: Vzhledem k tomu, že se jedná o skutečně hromadnou školní akci je KTVS schopna nabídnout vzhledem k destinaci velice atraktivní cenu, která se příliš neliší od loňské: CH 1= 3 730,- CH 2= 3 930,- CH 3= 4 830,- CH 4= 4 530,- CH 5=3 930,- CH 6= 3 730,-Kč V ceně je zahrnuto: - ubytování, úhrada za elektřinu a plyn, služby delegáta CK. Ubytování je ve velkých stabilních stanech CK Victoria Brno pro 4 osoby (2 ložnice s kovovými rošty a dvěma molitanovými matracemi), s elektrickým osvětlením, zásuvkou, vařičem, ledničkou, základním kuchyňským vybavením, dřevěnou podlahou a zahradním plastovým nábytkem. - pobytová lázeňská taxa, která zde činí 280,- Kč na osobu a pobyt - doprava autobusem včetně zvýšených nákladů za tažení přívěsu se surfy a loděmi. Délka jedné cesty je cca km (letos již 80% trasy vede po dálnici), doba jejího trvání do 17 hodin. Trasa vede přes Dolní Dvořiště, Linz, Graz, Maribor, Zagreb, Split, Ploče, Ston a Pelješac. - základní pojištění léčebných výloh v zahraničí u VZP - půjčovné 750,- Kč (včetně 19% DPH) KTVS PF JU za  používání windsurfingového a kanoistického materiálu (včetně oceánských vlnových kajaků), neoprénů, plovacích vest a četného dalšího vybavení. - nutný pronájem (nově) nejatraktivnější části pláže v kempu na uskladnění WS materiálu. V ceně není zahrnuto: - stravování - nejvýhodnější je přivézt většinu potravin z ČR - povlečení lůžkovin - je nutno přivézt z domova. - závěrečný úklid a předání nepoškozeného stanu Náplň kurzu: výuka windsurfingu a kanoistiky na neproudící vodě, možnost složení zkoušek pro získání kvalifikace cvičitel WS (licence C), fakultativně potápění na nádech s maskou, šnorchlem a ploutvemi, jízda na plachetnici - katamaránu Hobie 14, možnost některých sportovních her jako pláž. volejbal, basketbal (na betonovém hřišti) malá kopaná apod. Závazné!!! přihlášky u sekretářky KTVS (tel ) od Ty budou definitivně přijaty pouze po zaplacení zálohy 750,- Kč. Platbu zálohy i zbytku celé ceny (liší se podle termínu) budete poukazovat složenkou nebo přímou platbou do pokladny PF JU (jako u ZVK) a ústřižek (nebo potvrzení z pokladny) ukážete sekretářce KTVS (u zálohy při přihlášení) a u zbytku celé ceny nejpozději do Upozornění – po zaplacení ceny kurzu (zájezdu) jste ve vzájemném právním vztahu s CK a nikoliv s katedrou či fakultou. Ta vystupuje jako zprostředkovatel a organizátor a garant odborné náplně kurzu. V případě neúčasti a to i z vážných důvodů a nepodaří–li se zajistit náhradníka, platí všeobecné podmínky CK, zejména stornovací podmínky! Podrobné informace je možno získat z prezentace kurzů WS umístěných na doc. Dr. Jan Štumbauer, CSc vedoucí KTVS

22 Kurzy jsou pro rok 2009 byly zcela zaplněny
Kurzy jsou pro rok 2009 byly zcela zaplněny. Na ty z vás, na které se nedostalo, se těšíme v roce (Na snímku účastníci kurzu Ch1 v roce 2005)


Stáhnout ppt "Kurzy windsurfingu KTVS PF Jihočeské univerzity v Chorvatsku"

Podobné prezentace


Reklamy Google