Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Přeshraniční poskytování služeb Festival exportu, RNDr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Přeshraniční poskytování služeb Festival exportu, RNDr"— Transkript prezentace:

1 Přeshraniční poskytování služeb Festival exportu, 18. 6. 2014 RNDr
Přeshraniční poskytování služeb Festival exportu, RNDr. Jitka Ryšavá Centrum pro regionální rozvoj ČR

2 Informace a poradenství
Legislativa EU např.: Volný pohyb zboží – směrnice nového přístupu a označení CE Kvalifikace Volný pohyb služeb a vysílání pracovníků Evropské veřejné zakázky Programy pro podnikatele Podnikatelské prostředí v zemích EU i mimo ně Celosvětová síť EEN má partnery ve více než 50 zemích

3 Vyslání do Rakouska – stav. (1.)
Česká stavební firma má možnost získat od rakouské firmy v Rakousku zakázku na stavební práce, potřebuje tam vyslat své pracovníky, které bude i nadále řídit. Předpokládaná délka zakázky je cca 7 měsíců. Může vyslat své zaměstnance? Ano, jsou to její zaměstnanci, jedná se o jednorázovou zakázku, firma běžně v ČR provádí stavební práce. Musí platit minimální mzdu platnou pro Rakousko? A co ostatní pracovně–právní podmínky? V Rakousku jsou minimální mzdy stanovené obecně závaznými kolektivními smlouvami pro stavební obory, musí tedy platit danou minimální mzdu. Dále bude platit odvody do dovolenkové pokladny. Další podmínky stanovené v článku 3 směrnice 96/71/ES je také třeba dodržet.

4 Vyslání do Rakouska – stav. (2.)
Mohou zaměstnanci i nadále platit zákonné pojištění v ČR? Ano, při vyslání je to možné až po dobu 24 měsíců. Je třeba zažádat o formulář A1, který toto prokazuje. Také potřebují Evropský průkaz zdravotního pojištění. Vznikne firmě v Rakousku povinnost odvádět daň z příjmu? Ano, vznikne jí tam stálá provozovna – přeshraniční poskytování služeb delší než 6 měsíců kumulovaně v jakémkoliv 12měsíční období, vzniká od počátku poskytování služeb v Rakousku. Budou v Rakousku zaměstnanci odvádět daň z příjmu? Ano, protože firmě v Rakousku vznikne stálá provozovna, zaměstnanci budou odvádět v Rakousku daň z příjmu, byť by tam byli 1 den.

5 Vyslání do Rakouska– stav. (3.)
Kde se bude odvádět DPH? Jedná se o službu vztahující se k nemovitosti. Pro Rakousko platí, že pokud je příjemcem plátce DPH v Rakousku, tak odvádí DPH on. Pozor, pokud by česká firma měla subdodavatele, musela by se registrovat k DPH v Rakousku. Musí se vyslaní zaměstnanci ohlásit? Ano, v Rakousku se ohlašují všichni vyslaní pracovníci. Automaticky dojde i k nahlášení do dovolenkové pokladny. Je třeba provést ohlášení výkonu regulované činnosti? Ano, stavební profese patří mezi profese regulované v Rakousku. Na ministerstvo v Rakousku se doporučenou poštou zašle ohlášení výkonu regulované činnost doplněné doklady o kvalifikaci a legálním usazení firmy v ČR (originály či ověřené kopie + ověřené překlady). Platí 1 rok.

6 OSVČ do Německa – IT (1.) Česká OSVČ - IT - má možnost získat od německé firmy v Německu zakázku na úpravu softwaru. Předpokládaná délka zakázky je 2 týdny. Může OSVČ v Německu provádět IT služby? Ano, běžně v ČR provádí IT práce, má i jiné zákazníky, převezme záruku za dílo apod. Může OSVČ i nadále platit zákonné pojištění v ČR? Ano, při vyslání je to možné až po dobu 24 měsíců. Je třeba zažádat o formulář A1, který toto prokazuje, nebude problém jej získat, protože jako IT v ČR dlouhodobě působí. Také potřebuje Evropský průkaz zdravotního pojištění.

7 OSVČ do Německa – IT (2.) Vznikne OSVČ v Německu povinnost odvádět daň z příjmu? Je to velice nepravděpodobné, stálá provozovna jí nevznikne. Kde se bude odvádět DPH? Jedná se o službu dle základního pravidla, místo plnění je tam, kde má sídlo příjemce služby - v Německu. Pokud OSVČ není v ČR plátcem DPH, může se stát osobou identifikovanou a získat tak DIČ k DPH, které předá firmě v Německu. Je třeba provést ohlášení výkonu regulované činnosti? Ne, IT profese nepatří mezi profese regulované v Německu, regulované jsou v tomto oboru pouze profese, které souvisejí např. s elektrotechnikou, ne činnosti související se tvorbou softwaru.

8 Další informace Brožura „Jak správně přeshraničně poskytovat služby a vysílat pracovníky“ (i v AJ). Ke stažení na:

9 Děkuji za pozornost RNDr. Jitka Ryšavá
Enterprise Europe Network při Centru pro regionální rozvoj ČR RNDr. Jitka Ryšavá tel


Stáhnout ppt "Přeshraniční poskytování služeb Festival exportu, RNDr"

Podobné prezentace


Reklamy Google