Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Živočišní pomocníci v zahradě

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Živočišní pomocníci v zahradě"— Transkript prezentace:

1 Živočišní pomocníci v zahradě
V každé zdravé přírodní zahradě mají volně žijící živočichové své místo. Platí přitom, že čím více druhů se v zahradě zabydlí, tím lépe. Podívejme se na některé z nich a způsoby , jak je na naši zahradu přilákat.

2 JEŽCI ježek východní- mládě

3 Ve dne je ukrytý v houští, v noci vyráží na lov.
Spořádá velké množství hmyzu, bezobratlých živočichů – hlavně plžů, někdy i drobných obratlovců. Největším nepřítelem ježka je člověk a jeho činnost. Vypalování trávy, používání chemických prostředků , moderní zahrady bez možnosti úkrytu, bazény, do kterých může spadnout apod. Divoká zákoutí s vysokou trávou, hromady větví, kompost, to jsou ježčí oblíbené skrýše. Na podzim jej můžeme přikrmovat granulemi a konzervami pro psy nebo mu dokonce zbudovat umělý příbytek na zimu.

4 NETOPÝŘI Nemají sice díky strašidelným pohádkám a pověrám dobrou pověst, ale jsou v tom úplně nevinně. Jsou dalšími živočichy, kteří si zaslouží postavit budku či úkryt. Jsou podobně jako ježci přeborníky v konzumaci létajícího i lezoucího hmyzu, především housenek obalečů, kteří nám ničí ovoce. Člověk je opět používáním chemických prostředků proti hmyzu jejich hlavním nebezpečím. Stejně jako pro ježka i pro netopýra znamená otrávený hmyz pomalou krutou smrt.

5 Staré stromy s dutinami, kde netopýři hnízdí se kácejí, dutiny a štěrbiny v lidských obydlích a střechy se opravují. Vzhledem k tomu, že obývají každoročně stejné příbytky, je pro ně velmi těžké se zorientovat a najít jiný úkryt. Netopýři mají poměrně malé rozmnožovací schopnosti, proto každou větší ztrátu nahrazují velmi těžko a pomalu.

6 Netopýr černý

7 Netopýr hvízdavý

8 Ptáci Patří mezi nejoblíbenější obyvatele našich zahrad
Spotřebují obrovské množství hmyzu a chrání tak naši úrodu před zničením. Chceme – li je do zahrady přilákat, poskytněme jim životní podmínky. Vhodnou kombinací našich původních druhů rostlin jim zajistíme přirozenou potravu po celý rok. Nejen plody a semeny, ale i množstvím hmyzu, které se v křoví ukrývá.

9 Skřivan polní

10 Červenka obecná

11 Velmi důležitá je pro ptactvo voda, nejen v horkých dnech, ale po celý rok.
V mrazivých dnech může být dokonce důležitější než potrava. Zahradní jezírko, mělká nádoba s čistou vodou umístěná na vhodném místě je ideální, pozor na kolmé břehy nebo stěny, jinak je z napajedla smrtící past. Samostatnou kapitolou jsou ptačí budky, ptačí krmítka a ochrana a péče o ptactvo v době hnízdění. TIP: Doporučuje se kočce alespoň v době hnízdění opatřit obojek s rolničkou 

12 Pěnkava obecná

13 Drozd zpěvný

14 Žluna zelená

15 Konipas luční

16 OBOJŽIVELNÍCI V ČR žije jen 21 druhů obojživelníků a všichni jsou chránění. Sebemenší vodní plocha v zahradě je velmi prospěšná nejen pro ně. Žáby, čolci i mloci potřebují vodu ke svému rozmnožování – mělkou část, v hluboké části mohou bezpečně přezimovat. Jejich potravou jsou drobní slimáci, mouchy , komáři a další hmyz.

17 Čolek velký

18 Ropucha zelená

19 Skokan hnědý

20 Nezapomínejme, že ryby v jezírku likvidují vajíčka a pulce.
Chceme – li pomáhat obojživelníkům, neměli bychom ryby do jezírka vysazovat.

21   PLAZI Jsou u nás ohroženi především ztrátou vhodných podmínek a podobně jako obojživelníci hynou při používání chemických látek. Ještěrky a slepýši konzumují měkkýše i hmyz, hadi nás zbavují obtížných hrabošů a hryzců a dalších hlodavců. Na naší zahradě jsme pro ještěrky připravili „ ještěrkovník“. Jsou to poskládané kameny na prosluněném místě, ve skulinách mají svůj vhodný úkryt. Vlhkomilné užovky potřebují kromě vody i husté keře, kde v létě odpočívají i loví.

22 Slepýš křehký

23 Užovka stromová

24 Náš největší had – užovka stromová žije pouze v Poohří a je to jen díky ochraně místních obyvatel a chatařů.

25 Ještěrka obecná

26 Samostatnou kapitolou živočichů, kteří pomáhají v zahradě je užitečný hmyz, ale o tom až příště. slunéčko

27 Děkuji za pozornost. Zdroje: http://www.priroda.cz
Zdroje: Helena Vlašínová: Zdravá zahrada. ERA group spol. s r. o. Brno 2006 Václav Křivan, Petr Stýblo: Živá zahrada. Chaloupky o.p.s. ve spolupráci se ZO ČSOP Kněžice 2012

28


Stáhnout ppt "Živočišní pomocníci v zahradě"

Podobné prezentace


Reklamy Google