Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Turbína Setur Martin Herčík.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Turbína Setur Martin Herčík."— Transkript prezentace:

1 Turbína Setur Martin Herčík

2 Turbína Setur

3 O co jde ? Jedná se o vertikální bezlopatkový vodní motor. Pracuje na principu odvalování rotačního tělesa ve výtokovém konfuzoru (využití principu hydrodynamického paradoxu). Účinnost podle provedení od 40 až do 75%.

4 Princip : Tento vodní motor pracuje na zcela odlišném principu, než většina ostatních turbín. Jeho pochopení bude nejsnazší, popíšeme-li si ho na turbíně uspořádané tak, jak byla v prvopočátcích svého vývoje. Tehdy se turbína se skládala z válcové komory do které tangenciálně ústilo přívodní potrubí. Ve spodní části komory bylo zúžené místo. Shora byla uvnitř komory na dlouhém tenkém a pružném hřídeli zavěšena koule s gumovým povrchem. Koule visela uprostřed komory v jejím nejužším místě.

5 Konstrukční detaily : Nesouosost odvalujícího se rotoru musel dříve vypružit hřídel, nyní tuto úlohu přebírá kardanový kloub. Rotor obíhá v otvoru velmi rychle, rozdíl průměrů je však poměrně malý a tak se samotný hřídel otáčí relativně pomalu, ale s velkým kroutícím momentem. Moment je závislý na dobrém styku mezi rotorem a tělesem turbíny. Nesymetricky řešený přívod vody určuje smysl otáčení, jinak by se turbína rozběhla libovolně.

6 Konstrukční schéma :

7 Tabulka vyráběných typů

8 Vytvořeno v programu AutoCad

9 Konfuzor

10 Těsnění a šrouby

11 Hřídel a kloub

12 Rotor turbíny

13 Kryt

14 Řemenice a řemen

15 Napínák řemene

16 Generátor

17 Celá sestava turbína a generátor

18 Foto turbina a generátor

19 Montáž v praxi


Stáhnout ppt "Turbína Setur Martin Herčík."

Podobné prezentace


Reklamy Google