Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anglický jazyk pro ročník reálie VY_22_INOVACE_J-A-07 Aj 3. -5

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anglický jazyk pro ročník reálie VY_22_INOVACE_J-A-07 Aj 3. -5"— Transkript prezentace:

1 Anglický jazyk pro 4. -5. ročník reálie VY_22_INOVACE_J-A-07 Aj 3. -5
Anglický jazyk pro 4.-5.ročník reálie VY_22_INOVACE_J-A-07 Aj r. / reálie / THANKSGIVING DAY Základní škola Ostrava ,Gebauerova 8,příspěvková organizace Autorka: Mgr.Daniela Ondrisová není-li uvedeno jinak Pro animaci a změnu snímku klikej!

2 THANKSGIVING DAY DEN DÍKŮVZDÁNÍ
Malíř: Jean Leon Gerome Ferris …první díkůvzdání původním obyvatelům Ameriky

3 Historie /history/ Amerika byla objevena v roce 1492 Krištofem Kolumbem. Novoosídlenci z dnešní Velké Británie se nedokázali vypořádat s novou krajinou, životem v jiné zemi a především se o sebe postarat. Poustevníci /Pilgrims/ původně z Plymouth po první vlastní sklizni slavili tento den v roce 1621. Bylo to poděkování Bohu za pomoc původního obyvatelstva, které je naučilo pěstovat, lovit, rybařit a připravovat jídlo v tomto novém domově. Den Díkůvzdání se stal národním svátkem mnoho let později-prezident Abraham Lincoln vyhlásil tento den národním svátkem v roce 1863.

4 V Severní Americe je tento den ve většině států federace státním svátkem, kdy lidé slaví, navštěvují své přátele a příbuzné. Američané i Kanaďané pečou typického nadívaného krocana a na slavnostně prostřené tabuli nesmějí chybět tradiční koláčky a cukroví. Většina lidí využívá dny volna /děti ve školách mají volno/ k využití posledních teplejších podzimních dnů v přírodě. Ve větších městech se konají slavnostní průvody. AMERIČANÉ slaví: 4. čtvrtek v listopadu KANAĎANÉ slaví: 2.pondělí v říjnu

5 Den Díkůvzdání Černý Pátek (anglicky Black Friday) Černý Pátek následuje po Dnu díkůvzdání. Ačkoli nejde o federální svátek, většina zaměstnanců si bere dovolenou a většina škol je v tento den zavřená. Černý Pátek je známý pro velké slevy v obchodech, které často otevírají v brzkých ranních hodinách - často už ve 4.00 nebo ještě dřív. Je to nejdůležitější den v roce co se týká obchodníků a nákupů, neboť tržby jsou tradičně nejvyšší v roce. Černý Pátek má v USA dlouholetou tradici. Udržuje se i v některých částech Kanady, ovšem v mnohem menším měřítku. Černý Pátek zahajuje tradičně severoamerickou vánoční nákupní sezónu.

6 Bývalý prezident Spojených států
Georg Bush dává „milost“ krocanovi.

7 Současný prezident Barack Obama
uděluje „milost“ krocanovi. /2009/

8

9 Tipical cupcakes Autorka :Kristina Aust

10 Thanksgivingday school lunch …

11 Zdroje: Všechny uveřejněné odkazy /cit / dostupné pod licencí Creative Commons na www: Obrázek, Den díkůvzdání, uživatel :TThemadchopperr, volné dílo Obrázek, prezident George Bush dává „milost“ krocanovi, autor: WWhite House photo by Paul Morse. te House Paul Morse. Obrázek, koláče ,autor: Kristin Ausk Obrázek, Thanksgiving Dinner , autor : Alcinoe Obrázek, Thanksgiving school lunch, autor: Klobetime Obrázek, prezident Obama uděluje“milost“krocanovi,autor:Lawrence Jackson - Official Whitehouse Photographer Text: Černý pátek /Black day/ text:Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Den díkůvzdání [online]. c2011 [citováno 20. 12. 2011]. Dostupný z WWW:


Stáhnout ppt "Anglický jazyk pro ročník reálie VY_22_INOVACE_J-A-07 Aj 3. -5"

Podobné prezentace


Reklamy Google