Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY - SPECIÁLNÍ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY - SPECIÁLNÍ"— Transkript prezentace:

1 POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY - SPECIÁLNÍ
VY_32_INOVACE_E3-04 POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY - SPECIÁLNÍ AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU: POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY Časová náročnost: minut Předmět: INFORMATIKA Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY -SPECIÁLNÍ

3 1) ÚDEROVÉ A) ZNAKOVÉ k tisku používá typové kolečko nebo kotouč (kopretinu) tiskne se celý znak najednou - tisk je kvalitnější a rychlejší než u klasické jehličkové tiskárny neumí tisknout grafiku (dodávají se pouze celé řady vyměnitelných kotoučů s různým písmem)

4 Vzhled typového kolečka
Znaková tiskárna

5 b) řádkoVÉ Patří mezi průklepové tiskárny, které využívají pásku s barvou. Jednotlivá písmenka jsou umístěna na otočném řetězu, těchto řetězů mají více, až 80 - jeden pro každé písmenko v řádku. Tisk je kvalitní a rychlý, avšak velmi hlučný. 

6 Tiskový řetěz Řetězová tiskárna

7 C) KLADÍVoVÉ celý řádek se tiskne elektromagneticky ovládanými kladívky znak je rozdělen na mikrořádky, které se vždy tisknou najednou velká rychlost tisku: až přes řádků/min listů A4

8 Schema tisku

9 2) inkoustové piezoelektrické
Typická piezoelektrická tisková hlava má méně trysek než klasická tiskárna bublinková a také může tisknout na papír menší body, protože mechanické řízení funguje přesněji. Inkoust vystřikuje z jediné trysky až krát za sekundu.

10 Princip uvolnění inkoustové kapky při tisku
Piezoelektrický krystal Inkoustová kapka Inkoustová komůrka

11 PŘEHLED INTOUSTOVÝCH TISKOVÝCH TECHNOLOGIÍ
Tekutý inkoust Inkoust je vystřikován proti papíru v miniaturních kapičkách. Jde o nejméně kvalitní, avšak levnější technologii. Trysky, které inkoust vystřikují, jsou velmi citlivé, a tak se může stát, že v nich inkoust zaschne. Tekutý inkoust používá převážná většina inkoustových tiskáren.

12 Suchý inkoust Inkoust je nanesen na velmi tenkých plastových páskách uložených v tiskové kazetě. Tisková hlava pak nanáší inkoust obtiskováním pásky na papír. Pro každou barvu - azurovou, purpurovou, žlutou a černou - je použita jedna páska, takže je dosaženo úsporného režimu (na rozdíl od technologie tekutého inkoustu, kdy jsou barvy obvykle v jedné kazetě - když jedna barva dojde, je nutno celou náplň vyměnit).

13 Pevný inkoust Jde spíše o vosk, který je v tiskárně roztaven, nanesen na papír a poté válcem zalisován do papíru. Výsledek tisku je velmi kvalitní, a dokonce není drahý, ale pořizovací ceny tiskáren jsou veliké. Podstatnou nevýhodou toho tzv. fotorealistického tisku je vysoká cena barevných náplní a nutnost použít speciální papír.

14 3) stránkové led Na první pohled vypadají jako laserové tiskárny.
Místo laseru je jako zdroj světla použita LED dioda. Toto řešení je konstrukčně jednodušší a má méně pohyblivých součástí, takže je i odolnější proti případným otřesům.  Po osvitu válce je další postup shodný s postupem popsaným pro laserovou technologii tisku.

15 Uvnitř led tiskárny

16 sublimační tiskárny 4) tepelné
Slouží především pro uměleckou grafiku, jsou drahé a dělíme je na: sublimační tiskárny Převedou tepelným impulsem barvu z pevného skupenství na páru. Pára následně zkondenzuje jako barevný bod na vhodné tiskové ploše v přechodech mezi barvami se tím dosáhne měkkých přechodů barev. Barvy jsou průsvitné a lze je na sebe skládat. Tiskárna je vybavena fólií s nanesenými třemi základními barvami. Za fólií se pohybuje zahřívací lišta, která v daný čas a na daném místě provede ohřev barvy a její nanesení na podkladní materiál.

17

18 termografické tiskárny
pracují na principu přenesení voskové barvy (i v několika vrstvách) na speciální papír nebo fólii

19 5) Souřadnicové zapisovače - známé pod názvem PLOTTER
je výstupní zařízení, které slouží zejména k: přenosu technických výkresů, schémat a plánků z počítače na papír při pro automatickém projektování a konstruování pro vyhodnocování výsledků výzkumu, programování numericky řízených strojů, robotizaci, optimalizaci stříhacích a řezacích plánů, kartografií anebo i vyhodnocování rentgenových snímků v lékařství

20 Plottery pracují dvojím způsobem:
Hlava nesoucí kreslicí zařízení (pisátka) jezdí po papíře ve dvou na sebe kolmých směrech, přičemž papír je pevně uchycen. Tento postup je používán obvykle u malých formátů papíru. Taková konstrukce plotru je označována jako stolní. Jestliže se používá více pisátek, jsou uložena v otočném nebo posuvném zásobníku Hlava jezdí v jediném směru a pohyb ve druhé ose se provádí posunem papíru. Tyto plotry nesou označení plotry stojanové.

21 STOLNÍ PLOTTER

22 STOJANOVÝ PLOTTER

23 ZDROJE: olecko.jpg %20UNSJ/Comercio/01Informatica/Navegable/images/plotter.gif


Stáhnout ppt "POČÍTAČOVÉ TISKÁRNY - SPECIÁLNÍ"

Podobné prezentace


Reklamy Google