Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Analýza podmínek fragmentace tetramerů Ar 4, Kr 4 a Xe 4 Zpracovali:Tomáš Janča (student Bc., M-F) Pavel Naar (student Bc., Ch-F) Vedoucí práce:Doc. Ing.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Analýza podmínek fragmentace tetramerů Ar 4, Kr 4 a Xe 4 Zpracovali:Tomáš Janča (student Bc., M-F) Pavel Naar (student Bc., Ch-F) Vedoucí práce:Doc. Ing."— Transkript prezentace:

1 Analýza podmínek fragmentace tetramerů Ar 4, Kr 4 a Xe 4 Zpracovali:Tomáš Janča (student Bc., M-F) Pavel Naar (student Bc., Ch-F) Vedoucí práce:Doc. Ing. Ivan Janeček,CSc.

2 OBSAH Úvod do řešeného problému Postup Získané výsledky Výhledy

3 Úvod do řešeného problému OBECNĚ:  Neutrální tetramer v rovnovážné poloze je vibračně excitován  V tomto stavu je ionizován => stává se nestabilním => může probíhat fragmentace EXPERIMENT:  Ar 3, Ar 5 až Ar 9 – převaha nabitých dimerů, Ar 4 – mírná převaha monomerů  Kr 3 až Kr 7 a Xe 3 až Xe 5 – dominují nabité monomery (téměř 100%) TEORIE:  stávající metody dávaly vždy převahu nabitých dimerů už pro trimery  V případě trimerů se osvědčila nová metoda MeanField s quenchingem - model se velmi dobře blíží experimentu NÁŠ CÍL:  ověřit, zda je metoda MeanField s quenchingem použitelná i pro větší klastry (než trimery), nejdříve ověřujeme tetramery

4 Postup ENERGETICKÁ ANALÝZA: a) V rámci diabatické ionizace se sledoval vliv volby: –počáteční vibrační energie –interakčního modelu (DIM s různými variantami zapnutí / vypnutí SO, ID-ID, N3) b) V rámci adiabatické ionizace se pro vybraný model DIM+SO+ID sledoval: –vliv volby počáteční vibrační energie –vliv volby elektronové energetické hladiny ionizovaného klastru DLOUHODOBÁ MD SIMULACE: Spuštěna pro ty modely, kde dala energetická analýza možný příznivý výsledek, tj. zastoupení klastrů s energií postačující pro produkci nabitých monomerů, které převyšuje (nebo je alespoň rovno) zastoupení nabitých monomerů v experimentu.

5 Získané výsledky Na základě výsledků energetické analýzy jsme určili s experimentem kompatibilní modely Z nich jsme vybrali většinou ty, které mohly skýtat největší produkci monomerů:  DIM+SO+IDID  Poč. vibr energie na disociační limitě  Převážně „horní“ energetické adiabatické hladiny ionizovaného klastru (Ar 4 a Xe 4 => L09 - L12; Kr 4 => L05 - L12) Pro tyto modely spuštěny MD simulace (100 ps), které daly následující výsledky:  Ar 4 : shoda s experimentem pro hladiny L09 a L12  Kr 4 a Xe 4 : pro zvolený model nedošlo ke shodě s experimentem – i po prodloužení doby simulace (až na 200 ps) – zůstávají klastry v nefragmentovaných – metastabilních stavech

6 Výhledy Analýza počátečních podmínek a spuštění dlouhodobé MD simulace i pro větší klastry Ar, Kr, Xe Příprava odhadu fragmentace z metastabilních stavů zářivými přechody

7 Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "Analýza podmínek fragmentace tetramerů Ar 4, Kr 4 a Xe 4 Zpracovali:Tomáš Janča (student Bc., M-F) Pavel Naar (student Bc., Ch-F) Vedoucí práce:Doc. Ing."

Podobné prezentace


Reklamy Google