Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Záviš z Falkenštejna Barbora Klimešová 2.A.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Záviš z Falkenštejna Barbora Klimešová 2.A."— Transkript prezentace:

1 Záviš z Falkenštejna Barbora Klimešová 2.A

2 Byl synem Budivoje z Krumlova a Perchty z Falkenštejna
Patřil k rodu jihočeských Vítkovců V sedmdesátych letech 13.stol stanul v čele vzpoury Vítkovců, a přičinil se tak o pád Přemysla Otakara II. Měl celkem 3 manželky

3 První z nich je neznámá, ale víme že měli společně dceru
Druhou ženou se stala Kunhuta Přemyslovna, s níž měl syna Jana Třetí žena Alžběta Uherská, mu rovněž dala syna. r.1281 se stává purkrabím vdovy Kunhuty na Hradci u Opavy. S Kunhotou získává i přízeň jejího syna Václava II.

4 V květnu 1285 zemřela královna Kunhuta, ale se Závišovou pozicí u dvora to neotřáslo.
Až do r.1289 byl Záviš vládcem českých zemí. Závišův ústup ze slávy začal s jeho prosbou k Václavovi o obnovu nároků na část alpskych zemí, Rakouska a Korutany (které nyní patřily Rudolfu Habsburskému) r se stala Guta (Habsburkova dcera) manželkou Václava II. A začala ho navádět proti Záviši.

5 Po 3. se oženil s dcerou Uherského krále Ladislava IV
Po 3. se oženil s dcerou Uherského krále Ladislava IV. s princeznou Alžbětou. S tou měl syna. Tuto událost viděl jako možnost navázat zvnovu kontakt s Václavem II., proto ho pozval na křtiny jako kmotra. Václav v tom, ale viděl léčku. Proto nachystal léčku na Záviše. Přijmul nabítku, ale Záviš ho v Praze musel vyzvednout. Jakmile se záviš objevil Hradě, byl zatčen a uvězněn.

6 Brzy byl odsouzen pro velezradu.
Na smrt si ale musel počkat ( ) Ale 24. srpna 1290 byl pod hradem Hluboká na pravém břehu Vltavy popraven. Tělo popraveného záviše bylo pochováno ve Vyšším Brodě, kde byl rodinny klášter Vítkovců.

7 Děkuji za pozornost a přeji příjemný zbytek dne

8 Čerpala jsem : Toulky českou minulostí II wikipedia.org
encyklopedie.ckrumlov.cz


Stáhnout ppt "Záviš z Falkenštejna Barbora Klimešová 2.A."

Podobné prezentace


Reklamy Google