Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Teorie zpracování dat Ukázková písemka. Kapitola 4 Je dána tabulka Zam (login, jmeno, plat, funkce), implementovaná je v SŘBD používajícím indexové soubory.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Teorie zpracování dat Ukázková písemka. Kapitola 4 Je dána tabulka Zam (login, jmeno, plat, funkce), implementovaná je v SŘBD používajícím indexové soubory."— Transkript prezentace:

1 Teorie zpracování dat Ukázková písemka

2 Kapitola 4 Je dána tabulka Zam (login, jmeno, plat, funkce), implementovaná je v SŘBD používajícím indexové soubory. K Zam existují 2 jednoduché indexové soubory Ilogin (login, adresa) a Ijmeno (jmeno, adresa). Zaměstnaná Ilona Večeřová se provdala a změnila jméno na Skuherská. Z následujícího seznamu operací vyberte a uspořádejte do optimální správné posloupnosti ty, které realizují v této fyzické organizaci databáze uvedenou změnu jména. Výsledek zapište jako posloupnost pořadových čísel vybraných operací, oddělených čárkou (např. 5,12,14,22). 1.vyhledej v datovém souboru Zam sekvenčně záznam se jménem „Ilona Večeřová“, zapamatuj si jeho adresu v proměnné Dadresa 2.vyhledej v datovém souboru Zam binárně záznam se jménem „Ilona Večeřová“, zapamatuj si jeho adresu v proměnné Dadresa 3.vyhledej v indexovém souboru Ijmeno binárně záznam se jménem „Ilona Večeřová“, zapamatuj si jeho adresu v proměnné Aadresa 4.vyhledej v indexovém souboru Ijmeno sekvenčně záznam se jménem „Ilona Večeřová“, zapamatuj si jeho adresu v proměnné Aadresa 5.pomocí hašovací funkce vypočti adresu záznamu se jménem „Ilona Večeřová“ v datovém souboru Zam a ulož do proměnné Hadresa

3 6. vymaž vyhledaný indexový záznam z Ijmeno 7. přenes vyhledaný záznam z indexového souboru Ijmeno do paměti počítače do proměnných Ijmeno, Iadresa 8. vyhledej v datovém souboru Zam přímo záznam s adresou Iadresa 9. vyhledej v datovém souboru Zam přímo záznam s adresou Dadresa 10. vyhledej v datovém souboru Zam přímo záznam s adresou Aadresa 11. přenes vyhledaný datový záznam ze Zam do paměti počítače do proměnných Plogin, Pjmeno, Pplat, Pfunkce 12. vymaž vyhledaný datový záznam ze Zam 13. přepiš hodnotu proměnné Pjmeno na „Ilona Skuherská“ 14. přepiš hodnotu proměnné Ijmeno na „Ilona Skuherská“ 15. zapiš do datového souboru Zam na adresu Dadresa záznam s hodnotami Djmeno, Dadresa 16. zapiš nový záznam do datového souboru Zam s hodnotami Plogin, Pjmeno, Pplat, Pfunkce 17. zapiš nový záznam do indexového souboru Ijmeno s hodnotami Ijmeno, Iadresa zapiš do datového souboru Zam na adresu Iadresa záznam s hodnotami Plogin, Pjmeno, Pplat, Pfunkce

4 18. zapiš do datového souboru Zam na adresu Iadresa záznam s hodnotami Plogin, Pjmeno, Pplat, Pfunkce 19. zapiš do indexového souboru Ijmeno na adresu Dadresa záznam s hodnotami Djmeno, Aadresa 20. zapiš do indexového souboru Ijmeno na adresu Aadresa záznam s hodnotami Ijmeno, Iadresa 21. zapiš do indexového souboru Ijmeno na adresu Dadresa záznam s hodnotami Djmeno, Dadresa 22. setřiď datový soubor Zam podle atributu login 23. setřiď datový soubor Zam podle atributu jmeno 24. setřiď indexový soubor Ijmeno podle atributu login 25. setřiď indexový soubor Ilogin podle atributu login 26. setřiď indexový soubor Ijmeno podle atributu jmeno 27. setřiď indexový soubor Ijmeno podle atributu adresa

5 Kapitola 5 Je dána část databáze NEMOCNICE s relačními schématy Lékař (jmeno_lek, rod_cis_lek, special) Pokoj (cis_pokoj, poc_luzek) Pacient (jmeno_pac, rod_cis_pac, obec, ulice, psc, diagnoza, cis_pokoj) Operace (rod_cis_l, datum_oper, hodina_oper, jmeno_pac) V zadání bylo, že každý lékař má jedinou hlavní specializaci, pacient při jednom nemocničním pobytu má jednu hlavní diagnózu. 1. Určete, ve které normální formě je schéma Pacient v žádné 1NF 2NF 3NF BCNF 2. Za předpokladu, že je schéma databáze navrženo správně, určete, které skutečnosti ze zadání toto schéma zohledňuje: Lékař má jen jeden obor. Lékař může mít více oborů. Může existovat více lékařů se stejným jménem. Pacient má jedinou diagnózu. Pacient může mít několik diagnóz. Denně se provádí jediná operace.

6 Je dáno univerzální schéma relace části databáze NEMOCNICE s evidencí časového plánu operací, evidencí pacientů a jejich umístění na pokojích a evidencí lékařů a jejich specializací. Pacient může být operován několikrát, ale nikdy ve stejný den. NEMOCNICE (jmeno_lek, rod_cis_lek, aprobace, jmeno_pac, rod_cis_pac, obec_pac, ulice_pac, psc_pac, diagnoza_pac, cis_pokoj, poc_luzek, datum_oper, hodina_oper) 1. Vyberte obecně platné funkční závislosti mezi zadanými atributy: rod_cis_pac, jmeno  cis_pokoj rod_cis_pac  rod_cis_lek rod_cis_pac  jmeno, datum_oper, hodina_oper rod_cis_pac  obec_pac, ulice_pac, psc_pac rod_cis_lek  special, diagnoza_pac rod_cis_pac  diagnoza_pac rod_cis_lek  jmeno_lek, aprobace rod_cis_lek  rod_cis_pac rod_cis_lek, rod_cis_pac  datum_oper, hodina_oper 2. Zapište funkční závislosti, které zaznamenávají následující zadané skutečnosti: Pacient může být operován jen jednou denně. rod_cis_pac, datum_oper  hodina_oper 3. Na evidovaném oddělení může být provedena denně jen jedna operace.

7 Je dáno univerzální schéma relace části databáze NEMOCNICE s evidencí časového plánu operací, evidencí pacientů a jejich umístění na pokojích a evidencí lékařů a jejich specializací. Pacient může být operován několikrát, ale nikdy ve stejný den. NEMOCNICE (jmeno_lek, rod_cis_lek, aprobace, jmeno_pac, rod_cis_pac, obec_pac, ulice_pac, psc_pac, diagnoza_pac, cis_pokoj, poc_luzek, datum_oper, hodina_oper) 7. Které ze zadaných platných funkčních závislostí neobsahují redundantní atributy? 8. Která podmnožina zadaných platných funkčních závislostí tvoří minimální pokrytí? 9. Určete uzávěr podmnožiny atributů {datum_oper, hodina_oper}+. Atributy oddělte čárkou. rod_cis_pac, datum_oper 10. Určete klíč univerzálního schématu.


Stáhnout ppt "Teorie zpracování dat Ukázková písemka. Kapitola 4 Je dána tabulka Zam (login, jmeno, plat, funkce), implementovaná je v SŘBD používajícím indexové soubory."

Podobné prezentace


Reklamy Google