Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova"— Transkript prezentace:

1 Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova
VY_52_INOVACE_154_klid a pohyb těles Jméno autora VM Jana Slaboňová Datum vytvoření VM Ročník použití VM sedmý Vzdělávací oblast/obor Člověk a příroda/fyzika Anotace VM Základní poznatky o pohybu těles a o jeho principech Vytvořil: Jana Slaboňová Základní škola Dr. Miroslava Tyrše, Česká Lípa, Mánesova 1526, příspěvková organizace Tel: 487 829 220, fax 487 829 235

2 X. Klid a pohyb těles Popsat z fyzikálního hlediska pohyb lze celkem snadno. Popsat klid je ale problém (celý známý vesmír se totiž neustále pohybuje a najít v něm „opravdu klidné místo“ opravdu nejde). My ale potřebujeme někdy vyjádřit, že se těleso nehýbe (že stojí) a tak si musíme pomoci tím, že říkáme zda mění svou polohu vzhledem k jinému tělesu. Např. parašutista je v pohybu vzhledem k povrchu Země, ale v klidu vzhledem ke svému padáku. Řidič auta je v pohybu vzhledem k silnici, ale v klidu vzhledem ke svému sedadlu. Dům je v klidu vzhledem k Zemi, ale se Zemí se pohybuje vzhledem ke Slunci. (Vymysli další příklady)

3

4 Těleso se pohybuje, když mění svou polohu vzhledem k jinému tělesu.
Zapamatujeme si: Těleso se pohybuje, když mění svou polohu vzhledem k jinému tělesu. O tělesu můžeme říci, že se pohybuje (nebo že je v klidu), jen když uvedeme vzhledem k jakému tělesu. Totéž těleso může být v pohybu vzhledem k jednomu tělesu v klidu a vzhledem k druhému v pohybu.


Stáhnout ppt "Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa Tyršova"

Podobné prezentace


Reklamy Google