Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5"— Transkript prezentace:

1 Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
EU peníze školám registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Autor: Mgr. Kamila Dědáková Zpracováno: Ročník (obor) septima, 3. A 79-41-K/81, K/41, Gymnázium Tematická oblast Anatomie člověka Předmět Biologie Anotace: Prezentace, která by měla sloužit jako obrazová a textová podpora k výuce učiva o kosterní soustavě člověka. Zabývá se její funkcí, dále pak dělením, stavbou, růstem a spojením kostí. Šablona Číslo materiálu III/2-14 III/2-14-1

2 OPĚRNÁ A POHYBOVÁ SOUSTAVA
Zajišťují oporu měkkých částí těla a pohyb těla.

3 OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
pevná opora těla pasivní pohybový aparát ochrana některých orgánů kosti (206) a jejich spoje (vazy, chrupavky, klouby)

4 Dělení kostí podle tvaru
dlouhé (kosti končetin) krátké (kosti ruky a nohy) ploché (lopatka, pánev) nepravidelné (dolní čelist) pneumatizované = s dutinami vystlanými sliznicí a vyplněné vzduchem (kost čichová)

5 KOSTNÍ TKÁŇ kostní buňky: osteoblasty (tvorba kosti) - přeměna v osteocyty; osteoklasty (odbourávání) mezibuněčná hmota: a) organická složka (osssein) = kolagenní vlákna, pružnost, převažuje v dětství b) anorganická složka = krystaly solí (fosforečnan vápenatý, hydroxyapatit), pevnost a tvrdost, převažuje v dospělosti (kosti jsou křehčí - lámání)

6 STAVBA KOSTI Stavba dlouhé kosti:

7 Stavba kosti v elektronovém mikroskopu:

8 Okostice (periost) na povrchu kosti - kromě kloubních konců (chrupavka) a míst spojení se svaly (šlacha) tuhý vazivový obal protkaný cévami (výživa) a nervy (citlivost)

9 Kostní tkáň bez nervů (necitlivost)
hutná (kompaktní) – na povrchu pod periostem, nejsilnější v diafýze houbovitá (spongiózní) – uvnitř pod kompaktou, nejsilnější v epifýzách, chybí ve střední části diafýzy, síť drobných trámečků Podíl kompaktní a spongiózní kostní tkáně u různých tvarových typů: Dle Čiháka (2001)

10 Kostní dřeň („morek“) v dřeňové dutině diafýzy a v prostoru mezi kostními trámečky krvetvorba červená, s věkem žloutne (ukládání tuku) a v dlouhých kostech ztrácí schopnost krvetvorby, ve stáří šedá (ztráta tuku) Místa výskytu červené kostní dřeně: A před narozením B u dospělého Podle Čiháka (2001)

11 Vznik a růst kostí VZNIK: z vaziva (kosti lebeční)
VZNIK: z vaziva (kosti lebeční) z chrupavek (většina kostí) procesem osifikace (kostnatění) RŮST: do délky: z růstových (epifýzárních) chrupavek mezi epifýzami a diafýzou, ukončen okolo 20 roku do šířky: z periostu

12 SPOJENÍ KOSTÍ PEVNÉ (NEPOHYBLIVÉ)
chrupavkou - např. žebra k hrudní kosti vazivem - např. švy lebečních kostí srůstem kostí - např. kostrč

13 SPOJENÍ KOSTÍ kloubem:
2. POHYBLIVÉ kloubem: kloubní hlavice a kloubní jamka kryté kloubní chrupavkou uzavřený kloubním pouzdrem synoviální membrána produkující kloubní maz (synovii) ke snížení tření a k výživě

14 někdy chrupavčité destičky - menisky k vyrovnávání nerovností, např
někdy chrupavčité destičky - menisky k vyrovnávání nerovností, např. kolenní kloub

15 Použitá literatura a zdroje
Čihák, R. (2001): Anatomie 1. Grada, Praha, 500 s. Jelínek, J. & Zicháček, V. (2007): Biologie pro gymnázia. Nakladatelství Olomouc, Olomouc, 575 s. Parker, S. (2007): Lidské tělo. Euromedia Group, Praha, 256 s. Vaněčková, I. et al. (2006): Přírodopis 8. Učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia. Fraus, Plzeň, 128 s. Všechny uveřejněné odkazy [cit ].


Stáhnout ppt "Výukový matriál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5"

Podobné prezentace


Reklamy Google