Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vliv dopravy na životní prostředí z hlediska tvorby hluku a vibrací

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vliv dopravy na životní prostředí z hlediska tvorby hluku a vibrací"— Transkript prezentace:

1 Vliv dopravy na životní prostředí z hlediska tvorby hluku a vibrací
Kateřina Hudosová, 9.B ZŠ Šumperk, Dr. E. Beneše 1

2 Doprava a dopravní prostředky
neodmyslitelná součást dnešního života – neustálým vzrůstem hustoty dopravních cest a počtu dopravních prostředků čím dál tím častěji působí vážné ekologické problémy

3 Jak ovlivňuje doprava životní prostředí?
Životní prostředí ovlivňuje doprava zejména tím, že je: původcem hluku škodlivých emisí zabírá stále větší prostor narušuje ekologickou stabilitu krajiny

4 Jak lidé odpovídali na otázku:
A co si o tom myslíte vy? Jak lidé odpovídali na otázku:

5 Hluk a vibrace Většina studií zkoumá vliv škodlivých emisí na životní prostředí. Nepřehlédnutelný je ale také vliv hluku a vibrací na život a zdraví člověka.

6 Hluk a vibrace Velkým problémem dopravy je produkce značného množství nadměrného dopravního hluku a vibrací. Většinový podíl na něm má : silniční doprava hlavní železnice seřazovací nádraží letiště osobní auta

7 Co ovlivňuje hladinu hluku?
Rozhodujícími faktory jsou: hustota osídlení struktura silniční sítě hustota silniční sítě rostoucí množství automobilů

8 Co ukázaly odborné psychologické studie?
zatěžování hlukem způsobené jedním nákladním automobilem se rovná hluku vyvolanému šesti osobními automobily

9 Opatření v jednotlivých druzích dopravy:
Silniční doprava - v současnosti se uplatňují odvodňovací živičné směsi a protihlukové zábrany. V případě blízkosti dálnice oblasti hustého osídlení lze použít kombinace obou opatření. Koncepce a budování protihlukových zábran v městském prostředí vyžaduje uplatnit požadavek jejich integrace do konkrétního prostředí.

10 Opatření v jednotlivých druzích dopravy:
Železniční doprava - protihluková opatření jsou zajišťována při realizaci železničních koridorů. Při rekonstrukcích tratí dochází, vlivem realizace nových železničních spodku a svršku a pružnému upevnění kolejí, ke snížení hluku u zdroje. Při posuzování hlukové zátěže jsou uplatňovány, různé druhy korekcí.

11 Opatření v jednotlivých druzích dopravy:
Letecká doprava - obyvatelé bydlící nedaleko letiště si stěžují na velký hluk. Řešení tohoto problému si vyžádalo úpravu podmínek pro noční létání ve vztahu hmotnosti letadel a dodržování stanovených hlukových limitu při startu a přistání.

12 Ač si to mnohdy ani neuvědomujeme, krajina je naším domovem, ovlivňuje náš život, poskytuje nám prostor pro práci i odpočinek, formuje naši duši. Byly doby, kdy se člověk přizpůsoboval krajině, ve které žil, ale později se vztah obrátil a člověk se snaží krajinu přizpůsobit svým potřebám.

13 Jak můžeme chránit životní prostředí?
Odpověď je jednoduchá! Snažme se více využívat hromadnou dopravu nebo více jezdit na kole. Prospějeme tím nejen životnímu prostředí, ale i svému zdraví. Jak můžeme chránit životní prostředí?


Stáhnout ppt "Vliv dopravy na životní prostředí z hlediska tvorby hluku a vibrací"

Podobné prezentace


Reklamy Google