Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Kamila Vargovská Charita Frýdek - Místek

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Kamila Vargovská Charita Frýdek - Místek"— Transkript prezentace:

1 Kamila Vargovská Charita Frýdek - Místek
Na tenkém ledě Kamila Vargovská Charita Frýdek - Místek

2 Kazuistika klientky v domácí péči
Dne byla 85ti letá pacientka přijata po předchozí léčbě Chlorophyl gelem na chirurgické ambulanci do domácí péče Charity Frýdek - Místek V anamnéze opakující se ulcus cruris venosum již několik let.

3 FOTODOKUMENTACE Začátek péče – vnitřní u.c. Začátek péče – vnější u.c.

4 Kazuistika klientky v domácí péči
Při začátku naší péče defekt na LDK vel. vnitřně 13*7 cm, spodina povleklá, infikovaná,silně zapáchající, okraje mírně začervenalé, velmi secernující, bolestivý, zevně 1*1 cm a 0,5 cm. Naše péče začala zhotovením fotodokumentace a konzultací s OL. Ulcus cruris smíšené etiologie. Na defekty byl přiložen Dermacyn jako obklad, dále Actisorb plus a Flamigel vnitřně, zevně Atrauman Ag a Flamigel. Bandáže krátkotažnými obinadly. Analgetitace Již druhý převaz byl bez zápachu, při dalším viditelná čistější spodiny defektu.

5 FOTODOKUMENTACE

6 Kazuistika klientky v domácí péči
6/2009 pokračujeme v dosavadní terapii krytí, zevně puchýř 1 cm, spodina čistá. 7+8/2009 defekty se stále více vyčišťují, spodiny s granulační tkání a slabým fibrinovým povlakem, nadále Actisorb plus a Flamigel, Atrauman Ag a Flamigel.

7 FOTODOKUMENTACE

8 Kazuistika klientky v domácí péči
U klientky bylo zjištěno, že si bandáže upravuje a sundává ihned po odchodu sestry DP ! Velikost defektů zevně 14*8cm došlo k mírnému rozšíření, zevně 2,5*1*5 cm 9/2009 Rozhodly jsme se vyzkoušet účinek medových preparátů, naše volba byla Chitoskin a Revamil, konzultovaly jsme vše i se zástupci firmy A care. Efekt po prvním přiložení byl pozitivní, pokračující zlepšení ale netrvalo dlouho, ačkoliv se vnitřní defekt zmenšil na 12*6 cm, zevní se naopak rozšířil na 2,5*3 cm.

9 FOTODOKUMENTACE

10 Kazuistika klientky v domácí péči
10 /2009 na defektech se objevuje infekce, zápach, měníme krytí na Actisorb plus a Flaminal Hydro 11/2009 pokračující ošetření vede k vyčištění granulace, nástup epitelizace místy u okrajů, ojediněle i na granulaci 12/2009 klientka hospitalizována v nemocnici pro CMP, za hospitalizace 4 dnů nebyla DKK ošetřena! Z důvodu zhoršeného zdravotního stavu je klientka přestěhována k dceři. Defekty na obou stranách s povlakem, silně secernující. Změna ošetření na Askina Calgitrol Ag + kompresivní punčochy Maxis, rodina zcela nezvládá bandáže.

11 FOTODOKUMENTACE

12 Kazuistika klientky v domácí péči
1+2/2010 Na defektech dochází k výraznějšímu zlepšení, zevní defekt má 9*5,5cm, poté 7,5*3 cm, vnitřní 2,5*2cm, poté 2*1 cm. Úspěch zaznamenala kompresivní terapie, protože kl. je nyní u dcery a ta ji sundává komp. punčochy až večer. Bolestivost se velmi zmírnila. 3+4/2010 Pokračuje zmenšování defektů, postupná epitelizace, zevně defekt zhojen, vnitřně 6,5*2,5 cm, změna ošetření na Granuflex signal. 5+6/2010 Rozdělení defektu u.c. na 2* po 1 cm, pokrýváme Granuflexem. defekt ulcus cruris zhojen

13 FOTODOKUMENTACE

14 Kazuistika klientky v domácí péči
Léčba rozsáhlého defektu ulcus cruris trvala 1 rok. Proč název na tenkém ledě? Samotná léčba ve volbě krytí a spolupráce klienta je velmi obtížná a náročná. Mantinely zdravotních pojišťoven byly velmi omezené, nyní ještě více. Naše seniory teprve učíme se o své zdraví starat a mnohdy jim to trvá déle, než nám uvěří. Ale nakonec se nám stejně jako bruslařům podaří ten nejtěžší skok a vítězství.

15 Kamila Vargovská Děkuji za pozornost


Stáhnout ppt "Kamila Vargovská Charita Frýdek - Místek"

Podobné prezentace


Reklamy Google