Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním."— Transkript prezentace:

1 Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2 American Literature During its early history, America was a series of British colonies on the eastern coast of the present-day United States. Therefore, its literary tradition begins as linked to the broader tradition of English literature

3 Colonial Literature

4 Early US Literature

5 First Writers – why unique? Washington Irving (†1895) unique satire - essayist, biographer and historian, admired by Charles Dickens The Legend of Sleepy Hollow James Fenimore Cooper (†1851) The Last of the Mohicans The Last of the MohicansThe Last of the Mohicans Edgar Allan Poe short stories – explore hidden levels of human psychology The Masque of the Red Death, The Pit and the Pendulum Herman Melville real life experience as a sailor in Moby Dick

6 Jáma a kyvadlo Člověk stojící před inkvizicí očekává svůj rozsudek. Ten zní: „Odsouzen k smrti“. Po těchto slovech omdlévá a probouzí se až v tmavé kobce, kde nic nevidí. Rozhodne se udělat průzkum cely. Nejdříve ji obejde dokola a napočítá 100 yardů. Pak se rozhodne přejít celu napříč. Po několika krocích ovšem zakopne. Zjistí, že jeho tělo leží na zemi, ale část obličeje má nad volným prostorem. Pod hlavou má hlubokou jámu, do které měl spadnout. Rychle pospíchá pryč a za chvíli usíná. Po probuzení zjistí, že je pevně připoután k dřevěné lavici. V cele již není taková tma. Po levé ruce má jídlo a vodu. Napije se vody a sní trochu jídla. Poté se rozhlédne po cele. Cela je menší, než si myslel. Najednou si všimne kyvadla, které visí nad ním a pomalu se houpe. Po nějaké době zjistí, že se jeho kmity zrychlují a kyvadlo klesá. Kyvadlo klesá několik dní. Muž střídavě propadá šílenství, zoufalství a střízlivosti. Nakonec se kyvadlo dostane do vzdálenosti pouhých tří palců od jeho těla. Muž dostane nápad. Všude kolem něj jsou krysy. Vezme zbytek jídla a nasype ho na provazy. Krysy se na něj vrhnou a pomalu provaz přehryžou. Právě včas. Kyvadlo už začalo přeřezávat jeho oděv. Přetrhne provaz a uteče. Náhle se kyvadlo vrátí na své původní místo a stěny se začnou přibližovat. Tlačí ho stále více do středu místnosti, kde je jáma. Když jel na samém okraji jámy, ozve se zmatený šum lidských hlasů a troubení polnic. Natažená ruka zachytí jeho ruku. Byl to generál Lasalle. Francouzská armáda vstoupila do Toleda. http://www.odaha.com/edgarallanpoe.php?f=JamaAKyvadlo

7 19 th Century Poets

8 20 th Century US joins the war Abolish of child labour Women received right to vote The notion of American dream Artists connected as “The Lost Generation” 1930s Great Depression 1941 Pearl Harbour (influenced life of women back home who began working outside the homes) Nuclear arms race 1950s reaction to rejection of traditional society gave birth to “Beat Generation” 1970s rejection of war in Vietnam + Cold War

9 Authors of the 20 th Century Francis Scott Fitzgerald (1896 - 1940) – The Great Gatsby (following American dream) William Faulkner (1897 – 1962) – The Sound and the Fury Ernest Hemingway (1899 – 1961) – The Old Man and the Sea (The Lost Generation) John Steinbeck (1902 – 1968) – Of Mice and Men (reflects Great Depression) Joseph Heller (1923 – 1999) – Catch-22 (impression of war) Jack Kerouac (1922 – 1969) - On the Road (The Beat Generation) J.D. Salinger (1919 - ) - The Catcher in the Rye Ken Kesey (1935 – 2001) – One Flew Over the Cuckoo's Nest John Irving (1942 - ) - The World According to Garp (questions feminism) Toni Morrison (1931 - ) - Beloved (African American author)

10 John Irving – The World According to Garp

11 INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Tato výuková prezentace byla pořízena z finančních prostředků hrazených Evropským sociálním fondem a rozpočtem České republiky.


Stáhnout ppt "Podpora rozvoje cizích jazyků pro Evropu 21. stol. INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním."

Podobné prezentace


Reklamy Google