Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Třída 3.O. Obsah Český jazyk Zeměpis Rozhovory Fotodokumentace Fyzika.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Třída 3.O. Obsah Český jazyk Zeměpis Rozhovory Fotodokumentace Fyzika."— Transkript prezentace:

1 Třída 3.O

2 Obsah Český jazyk Zeměpis Rozhovory Fotodokumentace Fyzika

3 Hudební výchova Jednoho letního večera na návsi pod starou lípou hostinský Antonín Kučera vyvalil soudeček s pípou, nebylo to posvícení, nebyla to neděle, v naší obci mezi kopci plnily se korbele. R:Byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden elektrický proud, byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden elektrický proud, střídavý, střídavý, silný elektrický proud, střídavý, střídavý, zkrátka elektrický proud. A nyní, kdo tu všechno byl: okresní a krajský inspektor, hasičský a recitační sbor, poblíže obecní váhy, tříčlenná delegace z Prahy, zástupci nedaleké posádky pod vedením poručíka Vosátky, početná družina montérů, jeden z nich pomýšlel na dceru sedláka Krušiny, dále krojované družiny, alegorické vozy, italský zmrzlinář Antonio Cosi na motocyklu Indián, a svatý Jan, z kamene vytesán. Byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden elektrický proud, byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden elektrický proud, střídavý, střídavý, silný elektrický proud, střídavý, střídavý, zkrátka elektrický proud. Na stránkách obecní kroniky ozdobným písmem je psáno: tento den pro zdejší rolníky znamenal po noci ráno, budeme žít jako v Praze, všude samé vedení, jedna fáze, druhá fáze, třetí pěkně vedle ní. Byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden elektrický proud, byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden elektrický proud, střídavý, střídavý, silný elektrický proud, střídavý, střídavý, zkrátka elektrický proud. Z projevu inženýra Maliny, zástupce Elektrických podniků: vážení občané, vzácní hosté, s elektřinou je to prosté: od pantáty vedou dráty do žárovky nade vraty, odtud proud se přelévá do stodoly, do chléva, při krátkém spojení dvou drátů dochází k takzvanému zkratu, kdo má pojistky námi předepsané, tomu se při zkratu nic nestane, kdo si tam nastrká hřebíky, vyhoří a začne od píky. Do každé rodiny elektrické hodiny! Byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden elektrický proud, byl to ten slavný den, kdy k nám byl zaveden elektrický proud, střídavý, střídavý, silný elektrický proud, střídavý, střídavý, zkrátka elektrický proud.

4 Český jazyk Petra Hynková-Jeden den bez elektřiny Jeden den bez elektřiny,to by bylo hodně dřiny. Ráno vstávat za svítání,o tom nemám ani zdání. Potom běžet k řece,vykoupat se přece! Voda je tam studená,mrznou nám v ní kolena. Nefunguje čerpadlo,koho by to napadlo. Nebudeme vodu mít,začíná z nás potem lít. Však mi to ňák přežijeme,křičí brácha vesele. A člověče nezlob se,vytahuje z pod postele. Když nastane večer temný,rozsvítíme baterky. Nudíme se ale pořád,achjo,večer bez telky. Ráno vstáváme zas časně,všude cítit napětí. Zacvakáme vypínačem,počítáme do pěti. Všechno kolem svítí bliká,hurá sláva hip!hip!hip! Tak ať žije elektrika,s ní se nám fakt žije líp.

5 Český jazyk Petr Novotný-Když stisknu vypínač Stisknutím vypínače vdechneme život spoustě věcí,které denně používáme a zjednodušujeme si s nimi náš život.Člověk si myslí,že vypínač je pouhý klíč či prostředek k vytvoření energie potřebné ke správné funkci.Co si myslíte vy?Myslíte si to samé?Já tedy ne!Při každém stisknutí jsme o něco blíže k zániku světa.Sice je to neznatelný podíl,ale je to tak…A představte si,kolik je na tomto úžasném světě lidí a to už nějaký podíl zaujímá.Možná kdyby si lidé uvědomili,co se děje,tak by se spotřeba energie znatelně snížila.A tímto se dostávám k režimu „Stand by“.Představte si,že skoro ani jedno procento nemá režim stand by,neboli neúplné vypnutí spotřebiče.Tímto způsobem spotřebujeme energii dřív,než bychom čekali.Proto musíme vždy stisknout vypínač podruhé,abychom odebrali život přístroji a nespotřebovávali elektřinu.Těmito řádky bych chtěl změnit hospodaření s elektřinou a dokonce i lidi.Tím myslím,aby dbali na naší planetu.Pokud moje úvaha někoho přivedla k zamyšlení,jsem moc rád a předem děkuji.

6 Český jazyk Monika Zorklerová-Jeden litr pitné vody Jmenuji se Olivie,je mi 19 let,bydlím a pracuji v Etiopii.Pracuji pro Unicef a jezdím po Africe a spolu s mým týmem řešíme problémy s pitnou vodou.Každý den vyrážíme v osm ráno do vesnic v okolí a snažíme se pomoct.Většině rodin stačí 1 litr na den a někdy i na dva.Děti nás už vyhlížejí a jejich rozzářená očíčka svítí vždy,když nás vidí přijíždět.Je těžké někdy přihlížet tomu,jak některé rodiny žijí.Berou si vodu z kilometry vzdáleného zdroje,v kterém jsou červi a voda je zbarvená do hněda a tu vodu si berou jen proto,že musí,jinak by umřeli.Pro ně je jeden litr pitné vody zázrak.Oni si dokážou s jedním litrem pitné vody vystačit i na osmičlennou rodinu a ještě jim zbude na další den,ale zásoby vody nejsou navždy.Vypijí ji a strachují se znovu o své děti a o sebe,aby se jim nic nestalo.Oni nemají peníze na to,aby si tady nechali přivézt vodu a udělat kohoutek s čistou vodou.Čekají na zázrak,který jim darují jiní lidé.Ti,kteří můžou pomáhají a pár takových kohoutků uprostřed vesnice se podařilo zrealizovat,ale nestačí to.Vzpomeňme si u každého vypitého litru vody na to,jak trpí jiní lidé.Pořád se dá pomoct a přispět i malou částkou,ale hned potom,co přispějete,máte čistší svědomí,že jste něco udělali pro dalšího člověka a hned se vám lépe žije.

7 Zeměpis Ekologická stopa:Koncept ekologické stopy (ES) můžeme považovat za účetní nástroj pro počítání ekologických zdrojů. 3 státy s největší ES:Arabské emiráty,USA,Kanada 3 státy s nejnižší ES:Zambie,Nepál,Kongo ES ČR:4,8 ES Bára Zavřelová:4,8 Reálné řešení Báry Zavřelové:Rozhodně bychom měli třídit odpad. Měli bychom jezdit méně autem nebo bychom alespoň měli jezdit pomaleji-potom spálíme méně pohonných hmot. Používat úspornou žárovku.Prádlo prát za nižší teploty a sušit na šňůře či ramínku. Vyhýbat se jednorázovým obalům. Požadovat zelenou energii (tj. energii, která vznikla částečně z obnovitelných zdrojů).

8 Rozhovory Co si představíte pod pojmem energie? Tumajer:Schopnost konat práci Lusková:Světlo Jak byste zlepšili situaci ekologie v ČR? Hošek:Každý měl začít sám u sebe. Volf:Aby nikdo neházel plasty v přírodě. Co děláte pro to,aby se zlepšila? Tumajer:Jím nedovážené potraviny. Lusková:Třídím plasty. Jakou elektrárnu by jste postavili,aby se co nejlépe využila a byla ekologická? Hošek:Vodní Volf:Jadernou. Víte co je ekostopa? Hošek:Stopa,kterou zanechám,když jdu třídit.Odpad. Lusková:Stopa,kterou člověk zanechá na planetě svým ekologickým/neekologickým chováním.

9 Fyzika Naším úkolem na fyziku bylo,napsat jak dlouho je naše televize v režimu stand by,zapnutá a vypnutá Stand by=režim,kdy je televize v pohotovosti a připravena na naše zapnutí ovladačem.

10 JménoStand-byZapnutáVypnutá Pavlíček10h8h6h Rygerová21h3h0h Urban22h2h0 Hryhorčak0h3h21h Nováková5h9h10h Kubínová0h14h10h Vuová0h2,5h21,5h Zavřelová3h5h10h Novotný4h6h18h Volf0h4h20h Zörklerová20h4h0h Herčíková24h7h17h Rýdlová16h8h0h Hynková0h1h23h Krátká14h10h0h Johanidesová4h5h15h Celkem/ф198/9,5115,5/5,5230,5/11

11 Fotodokumentace Hudební výchova Náš poradce matematiky

12

13 Při projektu byli i chvilku zábavy Reportérky při jednom z rozhovorů

14 Stříhání videa Výroba prezentace

15 Redaktorky

16 Poděkování vyučujícím Jako celá třída 3.O,bychom chtěli poděkovat vyučující za zpříjemnění školní dní tímto projektem. Za spolupráci a pomoc a za trpělivost. Naše poděkování patří Pavle Bořkovcové-fyzika, Haně Holubářové- chemie, Jiřině Balažíkové-matematika, Zdeně Kuhnové-hudební výchova a Janě Výborné-zeměpis.

17 Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "Třída 3.O. Obsah Český jazyk Zeměpis Rozhovory Fotodokumentace Fyzika."

Podobné prezentace


Reklamy Google