Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ Mgr. Michal Oblouk.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ Mgr. Michal Oblouk."— Transkript prezentace:

1 POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ Mgr. Michal Oblouk

2 Ranní deštík byl mírný a teplý.
POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ souvislý jazykový projev se skládá z vět v každé větě sdělujeme nějaký obsah po významové stránce můžeme ve větě rozlišit dvě části: v jedné se vyjadřuje, co je známé, o čem se už mluvilo, a ve druhé se sděluje to, co je nové, důležité, co je vlastním jádrem našeho sdělení Ranní deštík byl mírný a teplý. a) Ranní deštík – jde o vyjádření toho, co je známé z předchozí věty (z té jsme se dověděli, že za úsvitu pršelo) b) byl mírný a teplý – jde o sdělení toho, co přináší věta nového, kvůli čemu se vypovídá

3 ZÁSADY POŘÁDKU SLOV VE VĚTĚ
pořádek slov se řídí určitými pravidly 1) v klidné výpovědi se začíná tím, co je známé ze souvislosti nebo situace (VÝCHODISKO VÝPOVĚDI), potom teprve následuje to, co je nové (JÁDRO VÝPOVĚDI) V → J Byl jsem zkoušený z rozboru věty. Dostal jsem z toho jedničku. 2) ve vzrušené výpovědi bývá často pořádek slov obrácený, nejprve se uvádí to, co je nové nebo nejdůležitější, na čem je důraz J → V Jedničku jsem dostal!

4 ZÁSADY POŘÁDKU SLOV VE VĚTĚ
přívlastek shodný stojí zpravidla před svým řídícím podstatným jménem, výjimky: odborná názvosloví (kyselina sírová) ustálené starobylé názvy (Univerzita Karlova) bohatě rozvitý přívlastek (žena zpívající oblíbenou píseň) přívlastek, na kterém je důraz (hrajeme pouze hry počítačové) přívlastek neshodný stojí pravidelně za svým řídícím podstatným jménem (koruny stromů, barvy podzimu), výjimku najdeme v uměleckém stylu (v básních)

5 ZÁSADY POŘÁDKU SLOV VE VĚTĚ
nepřízvučná slova, PŘÍKLONKY (tvary slovesa být, krátké tvary osobních zájmen), se kladou za první přízvučný výraz ve větě, ve vedlejších větách za spojovací výraz Podíval jsem se oknem ven a zjistil jsem, že se venku stmívá. je-li ve větě více příklonek, mají ustálené pořadí …jsem se mu, …bych se ti byl… nepřízvučná slova, PŘEDKLONKY (a, až, že), se kladou před přízvučný výraz

6 UPRAVTE POŘÁDEK SLOV Zarostlé pole plevelem mnoho úrody nepřinese. Chodil pod ovocem obsypanými stromy. Nádraží se plnilo přestupujícími lidmi z osobního vlaku do rychlíku. Přerušená doprava vánicí byla brzy obnovena. Na kraji silnice ležel rozbitý vůz neopatrností šoféra. Do před stavením stojícího topolu uhodil blesk. Mám rád smažené vdolky na sádle. Zakoupené zboží v jiné prodejně hlaste u pokladny. Zdaleka ovšem nešlo o v sebe uzavřeného chlapce. Do posledního místečka naplněný vlak cestujícími konečně vyjel z nádraží.


Stáhnout ppt "POŘÁDEK SLOV VE VĚTĚ Mgr. Michal Oblouk."

Podobné prezentace


Reklamy Google