Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NEROVNICE Ing. Milan HANUŠ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Výuka anglického, německého jazyka a matematiky.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NEROVNICE Ing. Milan HANUŠ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Výuka anglického, německého jazyka a matematiky."— Transkript prezentace:

1 NEROVNICE Ing. Milan HANUŠ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Výuka anglického, německého jazyka a matematiky na středních školách ve třídách s integrovanými žáky se specifickými poruchami učení pomocí informačních a komunikačních technologií Přehled učiva pro žáky se SPU

2 Nerovnost - matematický zápis vztahu levé a pravé strany nerovnosti Číslo 5 je větší než číslo 3 Číslo 3 je menší než číslo 7 Přečtěte: Zapište nerovnosti: Číslo 8 je větší než osm desetin Čtyři pětiny jsou větší než 0,45 Číslo 0,038 je menší než 0,37

3 Porovnejte velikost čísel. (Výsledek si zapište do sešitu.) -4; -6

4 NEROVNICE - nerovnost obsahující neznámou. Řešení nerovnice Nalezení množiny čísel, která dosazena za neznámou nezmění smysl nerovnice. Při řešení používáme ekvivalentní a za určených podmínek i neekvivalentní úpravy nerovnice.

5 EKVIVALENTNÍ ÚPRAVY: K oběma stranám nerovnice lze přičíst (odečíst) totéž číslo. Obě strany nerovnice lze násobit (dělit) týmž KLADNÝM číslem Řešením nerovnice je číselná množina od 4 do nekonečna.

6 Neekvivalentní úprava nerovnice - násobíme-li (dělíme-li) nerovnici záporným číslem je nutno otočit symbol nerovnosti!

7 Řešte nerovnici v R.

8 TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Výuka anglického, německého jazyka a matematiky na středních školách ve třídách s integrovanými žáky se specifickými poruchami učení pomocí informačních a komunikačních technologií

9 2x + 4 < 5x + 8 20 + 3x > 3x – 1 Šlehačka může obsahovat nejméně 31% mléčného tuku. Kolik gramů mléčného tuku je v ovocném poháru s 0,3 dkg šle- hačky? -2x + 1 < 5x - 8 20 - 2x > 2x – 1 Šlehačka může obsahovat nejvíce 34% mléčného tuku. Kolik gramů mléčného tuku je v ovocném poháru se 0,2 dkg šle- hačky?

10 2x - 4 -4 20 + 3x > 3x + 1 0 > -19 Nerovnice má nekonečně mnoho řešení Šlehačka může obsahovat nejméně 31% mléčného tuku. Kolik gramů mléčného tuku je v ovocném poháru s 0,3 dkg šle- hačky? 0,3 dkg = 3 g 3 0,31 = 0,93 g mléčného tuku -2x + 1 -1 20 - 2x < 1 – 2x 0 < -19 Nerovnice nemá řešení Šlehačka může obsahovat nejvíce 34% mléčného tuku. Kolik gramů mléčného tuku je v ovocném poháru se 0,2 dkg šle- hačky? 0,2 dkg = 2 g 2 0,34 = 0,68 g mléčného tuku V poháru je nejméně 0,93 g mléčného tuku. V poháru je nejvíce 0,68 g mléčného tuku.


Stáhnout ppt "NEROVNICE Ing. Milan HANUŠ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Výuka anglického, německého jazyka a matematiky."

Podobné prezentace


Reklamy Google