Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Elektronická učebnice - II

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Elektronická učebnice - II"— Transkript prezentace:

1 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 15.1 Pascalův zákon Jistě jste někdy viděli nákladní auto, které z korby vysypává písek nebo uhlí. Nebo jste zažili u zubního lékaře, jak si Vás zvedá i s křeslem do potřebné výšky. Čím a jak se to dokáže? Na to odpoví Pascalův zákon. Autor: Mgr. Hana Jirkovská

2 15.2 Co už umíme Kapalné skupenství
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 15.2 Co už umíme Kapalné skupenství Příklady kapalných látek a těles – voda, líh, mléko, ocet, limonáda, ropa, benzín, džus, … Vlastnosti kapalin – nestlačitelnost, tekutost, tvar podle nádoby, stálý objem při stálé teplotě, hladina v klidu je vodorovná, snadná dělitelnost Částicové složení kapalin – částice jsou středně blízko u sebe, přitažlivé síly jsou středně velké, částice po sobě kloužou a vlivem gravitace padají, při násilném stlačení jsou odpudivé síly velké, pohyb částic je středně volný a středně rychlý Tlak – fyzikální veličina, značka p, jednotka pascal (Pa) Tlaková síla – fyzikální veličina, značka F, jednotka newton (N) Vzorec pro výpočet tlaku – , kde tlaková síla F působí p = F : S kolmo na plochu S Vzorec pro výpočet tlakové síly – F = p . S

3 15.3 Nové pojmy Pascalův zákon – zákon o tlaku v kapalině
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 15.3 Nové pojmy Pascalův zákon – zákon o tlaku v kapalině Spojené nádoby Která konev je nejvhodnější? Hydraulické zařízení – využívá platnosti Pascalova zákona, slouží např.: ke zvedání těžkých těles k lisování pevných těles k brzdění

4 15.4 Výklad nového učiva 1) Pascalův zákon
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 15.4 Výklad nového učiva 1) Pascalův zákon Působením vnější tlakové síly na povrch kapaliny kolmo vzniká tlak, který je ve všech místech kapaliny stejně velký. Kapalina přenáší tento tlak částici od částice do všech míst stejně. Příčinou je nestlačitelnost kapalin. 2) Hydraulické zařízení Dva válce různých průřezů jsou spojeny, v obou jsou písty a mezi nimi kapalina. Působením menší síly F1 na menší píst o průřezu S1 vzniká tlak p. Tento tlak se přenáší do všech míst kapaliny, tedy i k většímu pístu S2. Tento píst S2 je pak zvedán větší silou F2.

5 Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 15.5 Procvičení a příklady 1. Vysvětli podle obrázku, jak funguje zvedák na auta. 2. Na hladinu kapaliny v nádobě působí píst silou 26 N. Obsah pístu je 0,1 m2. Jak velký tlak v kapalině vznikne? Porovnej tlak v bodech A, B, C. Řešení: Odpověď: p = x Pa F = 26 N S = 0,1 m2 p = F : S p = 26 : 0,1 p = 260 Pa V kapalině vzniká tlak 260 Pa, který je v bodech A, B, C stejný.

6 15.6 Něco navíc pro šikovné 1)
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 15.6 Něco navíc pro šikovné 1) Obsah velkého pístu hydraulického lisu je 50krát větší než obsah malého pístu. Na malý píst působí vnější tlaková síla 85 N. Jak velkou tlakovou silou působí velký píst na lisované těleso? Řešení: S2 : S1 = 50 F2 = 50 . F1 F2 = F2 = 4250 N Odpověď: Na lisované těleso působí tlaková síla 4250 N. 2) Vysvětli pokus na obrázku Řešení: Tlaková síla vzduchu působící na hladinu kapaliny vyvolává tlak, který je všude v kapalině stejně velký. Proto vystoupí hladina kapaliny ve všech trubičkách do stejné výšky.

7 15.7 CLIL – Pascal´s law Vocabulary
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Physics 15.7 CLIL – Pascal´s law Vocabulary Pascaĺ´s law - Pascalův zákon surface - povrch incompressibility - nestlačitelnost upright - kolmo external pressure force - vnější tlaková síla hydraulic jack - hydraulický zvedák transfer - přenášení hydraulic press - hydraulický lis liquid - kapalina pressure - tlak Blaise Pascal French physist, mathemathician, writer, philosopher and theologist. When the external pressure force is upright to the surface of the liquid, the same pressure arises in all points of this liquid.

8 15.8 Test znalostí 1. 3. 2. 4. Pascalův zákon se týká:
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 15.8 Test znalostí Správné odpovědi: 1. 3. 2. 4. Pascalův zákon se týká: Vyber zařízení, které pracuje na principu Pascalova zákona. b) a) d) c) jen pevných látek jen kapalin jen plynů všech druhů látek kladkostroj rovnoramenné váhy tachometr hydraulické brzdy Příčinou platnosti Pascalova zákona je Blaise Pascal byl nestlačitelnost kapalin. stlačitelnost plynů. soudržnost částic kapalin. neustálý neuspořádaný pohyb částic. belgický fyzik a matematik. anglický fyzik a matematik. francouzský fyzik a matematik. italský fyzik a matematik.

9 Elektronická učebnice - II
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 15.9 Použité zdroje Kolářová, Bohuněk: FYZIKA PRO 7. ROČNÍK ZŠ, Prometheus, 2003 (slide 5, 6) Obrázky: Bohuněk, Hejnová: TEMATICKÉ PROVĚRKY Z UČIVA FYZIKY ZŠ, Prometheus, 2005, str. F7-6B (slide 3) Bohuněk, Kolářová: FYZIKA PRO 7. ROČNÍK ZŠ – A, Prometheus, 1991, str. 84 (slide 5) Kolářová, Bohuněk: FYZIKA PRO 7. ROČNÍK ZŠ, Prometheus, 2003, str. 102 (slide 5) Vachek, Špaček: FYZIKA PRO 7. ROČNÍK, SPN, 1997, str. 63 (slide 6) (slide 1) (slide 1) (slide 1) (slide 1) (slide 1) (slide 2) (slide 2) (slide 2) (slide 2) (slide 3) (slide 3) (slide 3) (slide 3) (slide 3) (slide 4) (slide 4) (slide 4) (slide 5) (slide 5) (slide 7)

10 15.10 Anotace Autor Mgr. Hana Jirkovská Období 01 – 06/2013 Ročník
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Fyzika 15.10 Anotace Autor Mgr. Hana Jirkovská Období 01 – 06/2013 Ročník 8. ročník Klíčová slova Pascalův zákon, nestlačitelnost kapalin, vnější tlaková síla, tlak, hydraulická zařízení Anotace Prezentace popisující Pascalův zákon a jeho využití v hydraulických zařízeních.


Stáhnout ppt "Elektronická učebnice - II"

Podobné prezentace


Reklamy Google