Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Téma hodiny: Afrika - po stopách cestovatelů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Téma hodiny: Afrika - po stopách cestovatelů"— Transkript prezentace:

1 Téma hodiny: Afrika - po stopách cestovatelů
Předmět: Zeměpis Ročník: 2. Anotace: základní informace o cestovatelích kteří pronikali do hloubi Afrického kontinentu Klíčová slova: Emil Holub, J. Hanzelka a M. Zikmund, David Livingstone, Henry Morton Stanley Autor: Mgr. Petr Dušek Datum vytvoření: Škola – adresa: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice, Komenského 3

2 AFRIKA po stopách cestovatelů

3 David Livingstone * 19. březen 1813 ve Skotsku
Po studiích se vydal do Afriky jako misionář , během cest prozkoumal do té doby neznámé oblasti a bojoval proti otroctví. - jako první běloch přešel poušť Kalahari (1849) - prozkoumal řeku Zambezi a objevil Viktoriiny vodopády (1855).

4 - byl prvním člověkem, který přešel Afriku napříč
objevil mimo jiné jezera Malawi, Tanganika nebo Mweru. Při jedné výpravě se ztratil a byl 4 roky nezvěstný. Našel ho H. M. Stanley ve vesnici Udžidži. Zemřel 1. května 1873 (60 let) poblíž jezera Bagweulu v Zambii, když hledal prameny Nilu. Pohřben je v hlavní chrámové lodi Westminsterského opatství .

5 Henry Morton Stanley (28. ledna 1841, Denbigh, Spojené království – 10. května 1904, Londýn) Jako novinář z New York Heraldu byl vyslán najít D. Livingstona a to byl jeho první úspěch. Dalším byla expedice pro belgického krále Leopolda II. v letech do středoafrické džungle kde založil Svobodný stát Kongo.

6 Jeho poslední opět záchraná expedice směřovala za Emin-pašou, (guvernérem z Equatorie).Překonali 800 km dlouhý tropický prales v oblasti řeky Ituri a v prosinci 1887 došli k Albertovu jezeru,kde jej nalezli a dovedli zpět do civilizace.

7 Emil Holub * 7. října 1847 Holice - 21. února 1902 Vídeň
- byl český lékař, cestovatel, kartograf a etnograf - Při cestách po Africe v letech a pořídil rozsáhlou přírodovědnou a etnografickou sbírku

8 Lev Princ kterého vychoval Holub od malého lvíčete a přivezl jej domů
Lev Princ kterého vychoval Holub od malého lvíčete a přivezl jej domů. Mezi oběma bylo velké přátelství.

9 Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund
- Ing. Jiří Hanzelka * 24. prosince 1920, Štramberk – 15. února 2003 Praha cestovatel a spisovatel Ing. Miroslav Zikmund * 14. února 1919 v Plzni cestovatel a spisovatel.

10 Dokumentární film 1.díl 2.díl

11 Použité zdroje: ANDĚL, J., MAREŠ R. (1999): Starý svět – Asie, Afrika. Encyklopedický přehled zemí. Nakladatelství Olomouc, Olomouc, 293 p. I3.CN [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: HISTORYTODAY [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: LEMBERK [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: NPG [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: MIKEMCCLAUGHRY [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: LASALLE.EDU [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: HOLUBOVOMUZEUM [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: YOUTUBE [online]. [cit ]. Dostupné z WWW: YOUTUBE [online]. [cit ]. Dostupné z WWW:


Stáhnout ppt "Téma hodiny: Afrika - po stopách cestovatelů"

Podobné prezentace


Reklamy Google