Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

26.3.2014 Návrh „Strategie správy kmitočtového spektra“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "26.3.2014 Návrh „Strategie správy kmitočtového spektra“"— Transkript prezentace:

1 26.3.2014 Návrh „Strategie správy kmitočtového spektra“

2 Český telekomunikační úřad zveřejnil 10. prosince 2013 k připomínkám návrh Strategie správy spektra. Zásadní dokument reagující na požadavky zadání státní politiky Digitální Česko v. 2.0 Kdo z Vás o tak důležitém dokumentu slyšel?

3 Návrh Strategie správy kmitočtového spektra má za úlohu podle tiskové zprávy http://www.ctu.cz/cs/download/tiskove-zpravy/rok_2013/tz92_10122013.pdf

4 Digitální Česko 2.0 říká má za cíl rozvoj vysokorychlostních přístupových sítí k internetu s přenosovou rychlostí 30Mbit/s pro všechny obyvatele a 100 Mbit/s minimálně pro polovinu domácností do roku 2020. Pro splnění cílů Digitálního Česka 2.0 je stát ochotný poskytnout podporu operátorům. Podpora je nyní probíraná na úrovni ministerstev MPO, MMR a ČTÚ. Probíhají změny usnadňující výstavbu telekomunikačních sítí ve Stavebním zákoně. Znáte změny, které se Vás dotýkají? Máte zájem o workshopy týkající se takových změn? ČTÚ společně s MPO provedli průzkum penetrace infrastruktury pro poskytování služeb vysokorychlostního přístupu. MAPA:

5 MAPA: Barevné rozlišení definováno mimo jiné v dokumentu výsledky mapování NGA, http://www.ctu.cz/cs/download/pruzkum_nga/vysledky_mapovani.pdf BÍLÁ MÍSTA: Podle textu Pokynů EU lze za bílé cílové oblasti označit místa, ve kterých jsou podmínky slučitelnosti s vnitřním trhem vzhledem k neexistenci širokopásmové infrastruktury a neexistenci záměrů takovou infrastrukturu zavést splněny, neboť v takovém místě dochází k „neúspěchu na trhu způsobenému selháním trhu nebo zásadními nerovnostmi“ BÍLÁ MÍSTA: V Pokynech EU je bílé místo definováno jako „oblast, ve které neexistuje žádná širokopásmová infrastruktura a není pravděpodobné, že by v nich v blízké budoucnosti vznikla.

6 ŠEDÁ MÍSTA: U šedých cílových oblastí nelze o „neúspěchu na trhu způsobenému selháním trhu nebo zásadními nerovnostmi“ hovořit s jistotou a je nutné provést detailnější šetření – takové místo je definováno jako „oblast, ve které působí jeden provozovatel sítě a není pravděpodobné, že by v ní v blízké budoucnosti vznikla další síť“. ČERNÁ MÍSTA: oblast, ve které působí nebo v blízké budoucnosti budou existovat alespoň dvě základní širokopásmové sítě různých poskytovatelů a širokopásmové služby jsou zde poskytovány za konkurenčních podmínek“. Toto vymezení jednotlivých oblastí (bílá, šedá a černá místa) je vzato za základ a pro zpracování výsledků mapování bylo konkretizováno v souladu se stanovenými cíli DigiČeska. Kolik bílých místeček si myslíte že najdete na mapě České republiky?

7

8 Návrh strategie správy kmitočtového spektra říká: Protože je na mapě ČR tolik bílých míst, je třeba podpořit telekomunikační operátory. Třeba tím, že se upraví a přidají kmitočty pro přístupové sítě. Ano, výrazně se zde počítá s úpravami pro IMT sítě. Tam si ale ISP nesáhnou. Částečně sporné jsou i deklarované změny v 3,5 GHz. Tam se úpravy týkají změny na TDD i FDD, s násobky 5 MHz. 5 -10 – 20 – 40 MHz 64 QAM Ale kdo zajistí, že změna bude aplikovatelná i pro pásma pro ISP? Nebude to náhodou platit pouze pro IMT? Pozitivní změny jsou zamýšlené rozšíření 5 GHz pásma: Tyto změny ale nejsou chození na ruku ISP, je to způsob odlehčení IMT-A provozu off-loadingem. Ale alespoň zde musíme zabojovat a být u vytváření nového VO. Problémem bude kázeň a nastavení mitigačních technik. Wifi je sekundární službou. Třeba vesmírný program EU Copernicus používá pro svůj provoz kmitočet 5,4 GHz. A vysvětlujte někomu, kdo utratil miliardy EUR za program výzkumu Země něco o WISP. V 5,8 GHz jsou zase mýtné brány.

9 Ale jsou i návrhy pozitivních změn: Návrhy na rozšíření pásem pro páteřní spoje pro 56/112 MHz BW přinesou v běžné kapacity 1 Gbit/s na jednoduchém spoji za celkem přijatelnou cenu i v dalších pásmech. I na dlouhé vzdálenosti. Další vývoj ukazuje 2 a 4 Gbit/s páteřní spoje, pokud bude k dispozici pásmo. Podpora telekomunikačních operátorů může mít podobu snížení povinných poplatků, odstranění byrokracie… Jaký je ale závěr? Nečekejte, že bude hájit Vaše zájmy někdo jiný nežli Vy sami. Je potřeba sledovat stránky ČTÚ, sdělovat názory, zúčastňovat se workshopů, podávat podněty… Přijďte diskutovat na konferenci Kam kráčí telekomunikační sítě. Budou tam odpovědní lidé, a připravte si dobře své otázky. Nebo nám je pošlete na pripominky@alcoma.cz.Alespoň se budou moct připravit. pripominky@alcoma.cz

10 __________________________________________________________ Děkujeme za pozornost


Stáhnout ppt "26.3.2014 Návrh „Strategie správy kmitočtového spektra“"

Podobné prezentace


Reklamy Google