Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová."— Transkript prezentace:

1 Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová síla, pohybuje se se zrychlením.

2 Síla - opakování Každé těleso zůstává v klidu nebo v rovnoměrném přímočarém pohybu, pokud není nuceno vnějšími silami tento stav změnit. Síla působící na těleso je přímo úměrná zrychlení tělesa. Konstantou úměrnosti je hmotnost tělesa: F = m.a

3 Skládání sil Síly působící na těleso v jenom bodě se skládají obdobně jako rychlosti (vektorový součet). Síly různé velikosti opačného směru se odečtou. Síly stejné velikosti opačného směru se vyruší.

4 Skládání sil Rovnoběžníkové pravidlo skládání vektorových veličin: součet dvou vektorových veličin je úhlopříčka rovnoběžníku, jehož strany tvoří tyto veličiny. Vektorové veličiny se značí šipkou nad příslušným symbolem (písmenem). Sčítáme-li takto označené vektorové veličiny, je vždy nutné použít rovnoběžníkové pravidlo. Velikost výsledného vektoru obecně NENÍ ROVNA součtu velikostí sčítanců!!! 3 4 5

5 Skládání sil Vložit GPH_1C09_001.avi

6 Skládání sil Vložit GPH_1C09_001.avi

7 Skládání sil Těleso (kroužek uprostřed mezi siloměry) se nepohybuje. Výsledná síla na něj působící musí být tedy nulová! Vektorový součet každé dvojice sil je přesně opačný, než síla třetí. Síly se tedy navzájem vyruší. Zkuste si to!

8 Skládání sil Kosmická loď se pohybuje v gravitačním poli hvězdy, které působí silou 1.05 MN. Motory lodi vyvíjejí tah o síle 0.35 MN, a to pod úhlem 45o směrem od hvězdy (viz obrázek). Jakou velikost a směr bude mít zrychlení lodi, víme-li, že její hmotnost je 35 tun? Fg F 45o

9 Rovnoramenný trojúhelník
Skládání sil Rovnoramenný trojúhelník F = 0.35 MN F = 1.05 MN


Stáhnout ppt "Síla - opakování Síla je vektorová veličina, její jednotka je Newton (kg.m.s-2). Síla má pohybové a deformační účinky. Pokud na těleso působí nenulová."

Podobné prezentace


Reklamy Google