Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Úpice a okolí Vytvořil: Radek Pulkrábek (14 let), ZŠ Úpice-Lány, Palackého 793 542 32 Úpice, telefon: 499 881 124, 737 945 287 e-mail: zsul@zsul.cz, internet:

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Úpice a okolí Vytvořil: Radek Pulkrábek (14 let), ZŠ Úpice-Lány, Palackého 793 542 32 Úpice, telefon: 499 881 124, 737 945 287 e-mail: zsul@zsul.cz, internet:"— Transkript prezentace:

1 Úpice a okolí Vytvořil: Radek Pulkrábek (14 let), ZŠ Úpice-Lány, Palackého 793 Úpice, telefon: , internet:

2 Menu Úpicko Jestřebí hory Broumovsko Babiččino údolí
základní údaje základní údaje historie města pevnost T-S26 naučná stezka rozhledna zajímavé objekty významné osobnosti Broumovsko Babiččino údolí základní údaje základní údaje Adršpašské skály naučná stezka Jiráskovy skály Góry Stołowe

3 Úpice Město leží v podkrkonošské oblasti v údolí řeky Úpy asi 12 kilometrů jihovýchodně od Trutnova.

4 Historie města Úpice První zmínka o Úpici - jako o „městě s kostelem“- pochází z roku 1361. Úpice vznikla jako strážní osada u brodu přes Úpu a začátkem 14. století patřila jako správní městečko k vízmburskému panství pánů z Dubé.

5 Historická naučná stezka
V rámci zatraktivnění města a okolí zde byla v roce 2005 otevřena „Historická naučná stezka“. Nachází se zde 31 památek. U autobusové stanice najdeme na informační tabuli mapku i jejich podrobnější popisky.

6 Zajímavá místa naučné stezky
Především je to dům (MUDr. Antonína Čapka) čp. 265, který stojí vedle dnešního autobusového nádraží. Další zajímavou budovou je divadlo Aloise Jiráska. Na náměstí se nachází kostel sv. Jakuba Většího, stará radnice s Městským muzeem a galerií J. W. Mezerové. Pod náměstím nalezneme nejstarší zdejší zachovalou budovu "Dřevěnku“. Dřevěnka Stará radnice Kostel sv.Jakuba Divadlo A. Jiráska dům Antonína Čapka

7 Hvězdárna Úpice Lidová hvězdárna v Úpici byla
slavnostně otevřena 8. listopadu 1959. Rozprostírá se na nejvyšším místě „U Lipek“, což je výhodné pro pozorování noční oblohy. Dnes se zabývá především výzkumem vlivu sluneční aktivity na lidský organismus. Mezi další programy patří i popularizace astronomie, meteorologie, seismické projevy a ekologie.

8 Zřícenina Vízmburk Hrad Vízmburk byl založen před
rokem Byl postaven k ochraně zemských hranic, v roce 1447 jej však vyplenili Slezané. Dnes již na místě nalezneme pouze rozvaliny. V letech zde byl uskutečněn archeologický průzkum pod vedením dr. Antonína Hejny. V současné době jsou zbytky hradu chráněny provizorním přístřeškem a pohyb v rozvalinách je návštěvníkům povolen pouze na vlastní nebezpečí.

9 Rodina Čapkova prožily děti lékaře Antonína
Své dětství a mládí v Úpici prožily děti lékaře Antonína Čapka: Helena, Josef a Karel. Rodina tu žila celkem sedmnáct let od roku 1890. Úpice se proto často objevuje v pohádkových příbězích bratří Čapků, například ve  Velké pohádce doktorské či v Pohádce pošťácké.

10 Významné osobnosti Do roku 1907 bydlela v Úpici rodina Čapkova. V jejich vile dnes najdeme služebnu Policie České republiky. V Úpici se roku 1920 narodil Antonín Hejna – jeden ze zakladatelů české archeologie. Jeho poslední prací bylo odhalení hradu Vízmburk v Havlovicích. Městské muzeum představuje expozici úpické rodačky Julie Winterové-Mezerové, která malovala obrazy především s přírodní tématikou.

11 Významné osobnosti Úpicka
Josef Čapek – český malíř, grafik, prozaik, básník Karel Čapek – spisovatel, filozof, humanista, autor románů, divadelních her, povídek, cestopisů a pohádek Antonín Hejna – významný archeolog Julie Winterová-Mezerová – malířka krajinářka Karel Čapek Josef Čapek J. W. Mezerová Antonín Hejna

12 Jestřebí hory Jestřebí hory s nejvyšším bodem Žaltmanem jsou
částí Broumovské vrchoviny. Protíná je řeka Metuje a Petříkovický potok.

13 Pěchotní srub T-S26 zbudovaná před druhou světovou válkou.
Hřebenem Jestřebích hor se táhne linie opevnění zbudovaná před druhou světovou válkou. Pěchotní srub T-S26 byl vybudován v roce 1938 u vesnice Odolov v horském masívu Jestřebích hor. Patřil do opevnění s nejdokonalejším evropským pevnostním systémem.

14 Rozhledna Žaltman Rozhledna Žaltman je jedním
z nejznámějších míst Jestřebích hor. Ve výšce 739 m n. m. je postavena železná konstrukce s točitými schody. Rozhledna byla uvedena do provozu roku 1967.

15 Broumovsko Oblast Broumovska leží v severovýchodních
Čechách. V této lokalitě se nachází skalní město, které v místě Vlčí rokle dělí toto území na Adršpašské a Teplické skály.

16 Adršpašské skály Velmi navštěvovaným místem je Adršpašské
skalní město, které je menší součástí Adršpašsko-teplických skal. Mezi známé útvary skalního města patří Milenci, Starosta a Starostová, Džbán... Jezírko s malým a velkým vodopádem tvoří přírodní úkaz a oblíbenou turistickou atrakci.

17 Jiráskovy skály Zámeček Bischofstein a zřícenina hradu
Skály se nacházejí nedaleko Teplic nad Metují. Jsou součástí Jiráskových skal. Dole pod hradem se nalézá Černé jezírko se skutečně černou vodou po rašelině. V této oblasti lze také využít skalní lezení. Čapí vrch Hrad skály Černé jezírko

18 Góry Stołowe Turisticky atraktivní je národní park Góry
Stołowe v nedalekém Polsku. Zde se nachází nejvyšší pískovcový vrch Polska, Velká Hejšovina a skalní útvar Bledné skály. Jedná se o labyrint rozsedlin a klenutých průchodů. Jimi je vedena prohlídková trasa, která zpřístupňuje nejzajímavější partie Bledných skal.

19 Babiččino údolí Nedaleko Úpice, kousek od České Skalice, se
rozprostírá krásný přírodní park, Babiččino údolí. Česká Skalice, Ratibořice a údolí Úpy jsou místa spjatá s dětstvím Boženy Němcové, která spisovatelka zmiňuje ve svých knihách. Sousoší babičky s dětmi

20 Naučná stezka Ratibořic
Údolím návštěvníky nejlépe provede naučná stezka. K zajímavým místům patří Barunčina škola, Muzeum Boženy Němcové, lesní studánka, lovecký pavilon, zámek Ratibořice, sousoší Babičky s dětmi, Panská hospoda, Panský mlýn, Staré bělidlo, Viktorčin splav a Rýzmburský altán. Viktorčin splav Ratibořický zámek Staré bělidlo Rýzmburský altán

21 Prameny a fotografie http://www.fylkir.ic.cz/upice.php
V. Hartigová-Meichsnerová: Věčné návraty. Úpice 2005. J. Veteška: Úpicko tenkrát a dnes. Praha 2004. Hudba: Lánská hymna Zd. Möglich a D. Teichmanová


Stáhnout ppt "Úpice a okolí Vytvořil: Radek Pulkrábek (14 let), ZŠ Úpice-Lány, Palackého 793 542 32 Úpice, telefon: 499 881 124, 737 945 287 e-mail: zsul@zsul.cz, internet:"

Podobné prezentace


Reklamy Google