Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NOVINKA : Q - Base KLÍČ KE KONTROLE A ZABRÁNĚNÍ ACIDÓZ Q - Base.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NOVINKA : Q - Base KLÍČ KE KONTROLE A ZABRÁNĚNÍ ACIDÓZ Q - Base."— Transkript prezentace:

1 NOVINKA : Q - Base KLÍČ KE KONTROLE A ZABRÁNĚNÍ ACIDÓZ Q - Base

2 pH Bachoru pH Bachoru je ovlivněno : Q - Base koncentrací TMK
průchodem tekutin přes bachorovou stěnu prosliněním TMR aciditou krmiv rychlostí průchodu tráveniny Q - Base

3 Model fermentace a charakteristiky bachorového prostředí s ohledem na bachorové
pH.Krmná dávka obsahovala významné množství krmné řepy způsobujících relativně vysokou koncentraci kyseliny máselné .(modified after Kaufmann & Rohr).

4

5 Acidóza klinická a acidóza subklinická
ACIDÓZY: Acidóza klinická a acidóza subklinická ACIDÓZA AKUTNÍ (nebo LATENTNÍ) Důsledky přímé, klinické a izolované Podmínky Stres Přísun živin ACIDOZA SUBKLINICKÁ (CHRONICKÁ) Problémy týkající se chování ve stádě, nízká užitkovost, menší resistence na infekce Q - Base

6 VZNIK A FÁZE POKLESU pH BACHORU PŘI ACIDÓZE
+ KONCENTRÁTY Rychlá stravitelnost Omezení bachorové činnosti [TMK] vysoké Nízká pufrační schopnost pH < 6 vyhynutí protozoí Modifikace metabolismu S. Bovis pH < 5.5 Vyhynutí bakterií využívajících laktát Selekce Laktobacilů Q - Base pH < 5

7 VZNIK A FÁZE POKLESU pH BACHORU PŘI ACIDÓZE
Vyhynutí protozoí : příliš mnoho využitelného škrobu pro fermentaci bakterií vyšší rychlost fermentace Modifikovaný metabolismus Streptococcus Bovis : produkce laktátu a ztráta acetátu bakterie tolerantní na kyselé prostředí (to je na pH 5) pH << 5,8 Q - Base

8 VLIV pH NA RŮST BACHOROVÝCH BAKTERIÍ V kultuře zředěné asi 0.167 h-1
Poznámka: malé rozdíly pH způsobují až 100% výskyt či vymizení některých druhů bakterií

9 Vstřebávání toxických látek
PATOLOGICKÉ NÁSLEDKY ACIDÓZ Acidóza - příčina všech patologických stavů? K. mléčná pH nízké vstřebávání D kyseliny mléčné Anorexie Nízká pohyblivost bachoru Slezu Atonie piloru (průchod kyselin do duodena) Dráždivý efekt Vstřebávání toxických látek kulhání Rohovina paznehtů změny nervové problémy Meteorismus Dislokace Nižší stravitelnost průjmy Nemoci končetin ketóza Vředy bachoru, játra Q - Base

10 SOUVISEJÍCÍ ČASTÉ PATOLOGIE
ACIDÓZY Nižší využití energetické hodnoty krmiva Vypočtená dávka Skutečná dávka 140 MJ NEL 160 MJ NEL Mobilizace tělních rezerv KETÓZA Q - Base

11 ODCHYLKY FERMENTACE A STRAVITELNOST KRMNÉ DÁVKY
Stravitelnost krmné dávky (základ 100 ve vztahu ke kontrole) Sub-acidóza - 30% acidóza Čas (v týdnech) Q - Base

12 Symptomy acidóz Q - Base nepravidelný příjem SUŠINY
stagnace až zastavení bachorové činnosti snížená aktivita přežvykování velký rozdíl v příjmu krmiva během dne průjmy u krav ze stejné skupiny plynaté výkaly s bublinami vláknina a hleny ve výkalech nestrávené zbytky krmiv od 1do 0,5 mm ve výkalech ve výkalech nestrávená zrna obilnin snížená účinnost krmiv snížená produkce ve srovnání s plánovanou užitkovostí Q - Base

13 Diagnostika stáda Snížení tuku v mléce? Měření pH bachoru?
Acidóza je diagnostikována celkovým vyšetřením stáda Pozorování eventuálních klinických příznaků, Posouzení výkalů jednotlivých skupin krav, Imunodeprese a nízká zpětná odezva na ošetření, Snížení tuku v mléce? Měření pH bachoru? Měření pH výkalů? Měření pH moče? Q - Base

14 Diagnóza rozdílů POZOR NA OTELENÉ Q - Base
Acidóza se nediagnostikuje kontrolou stáda jako celku, ale na základě rozborů mléka každé jednotlivé dojnice % tuku v mléce > 4,0 Acidóza subklinická < 3,5 < 3,2 POZOR NA OTELENÉ < 2,9 < 2,5 konec Dny po porodu Q - Base

15 Rizikové faktory acidóz
Chybně sestavené krmné dávky Vysoký příjem sušiny a její rychlé strávení Vysoká stravitelnost siláží Vysoký obsah tuku v KD(>900 gramů přidaného tuku /kus ) Škroby: jemný šrot, vločky, upravovány v páře, vysoká vlhkost obilovin Špatně rozeznatelné jednotlivé částice TMR, jemná TMR Dlouhé částice TMR, které se selektují a vypadávají z TMR např. neřezaná sláma TMR není k dispozici až několik hodin Nečekané změny vlhkosti TMR během dne (zvýšení nebo snížení) Špatně provedené a náhlé změny krmných dávek Nevyvážená krmná dávka (vysoká na škroby) krátce po porodu Soupeření mezi zvířaty při příjmu krmiva (nedostatek krmných míst) Q - Base

16 VÝSLEDEK DVOULETÉHO VÝZKUMU
Ve spolupráci s NOVÁ TECHNOLOGIE JEDINEČNÁ VOLBA ZÁKLADNÍCH SUROVIN VYSOKÁ EFEKTIVITA PŮSOBÍ V CELÉ DÉLCE ZAŽÍVACÍHO TRAKTU Q - Base

17 Nomenklatura, disociační konstanta Solí, DISOCIUJÍCÍCH KYSELINY a ZÁSADY: pKa
pKa je disociační kostanta solí, definuje hodnotu pH při které je maximální disociace a nastává jeho schopnost okyselení nebo neutralizace. hodnota pKa je hodnotou pH, při které se oddělí více než 50% soli je ovlivněna (hodnotou) pH prostředí, ve kterém se sůl nachází, bez nezávislosti na analytických vlastnostech soli. Q - Base

18 disociační konstanta Solí, neutralizujících KYSELINY a ZÁSADY: pKa
hodnota pKa D-L mléčná 3,68 D – mléčná 3,83 L – mléčná 3,79 octová 4,75 Propionová 4,87 máselná 4,81 uhličitany A1 uhličitany A2 6,37 10,25 Bikarbonát A1 Bikarbonát A2 6,25 Fosforečná A1 Fosforečná A2 Fosforečná A3 2,12 6,75 12,66 sulfáty 1,90 zásady 14-pkb Amoniak 9,26 Q - Base

19 pKa je disociační kostanta solí,
Co se děje v bachoru? pKa je disociační kostanta solí, Uhličitany: aktivita od pH 6,37 do pH 10,25 Pro použití jako pufrů musí být rozpustné, ale pozor, mají proti kyselinový účinek, protože jakmile vstoupí do kontaktu s kyselinou okamžitě se rozpustí a pufrují kyselinu. Bikarbonáty: aktivita od pH 6,25 do pH 6,37 Aby působily musí se použít v DISOCIOVANÉ formě (iont HCO3 -) a při pH od 6,25 do 6,37. SCFA aktivita od pH 3,68 do pH 4,81 Mají pufrační účinek pouze při pH v blízkosti pH 4. Fosfáty aktivita od pH 2,12 6,75 do pH 12,66 Mají pufrační účinek v různém rozmezí pH a sekundarní funkce na kyseliny od pH podobném účinku Bikarbonátu; ALE při malé koncentraci přítomné v bachoru je jejich účinek nesignifikantní Sulfáty aktivita pH 1,9 Mají pufrační účinek pouze při pH okolo 2. Čpavek: aktivita pH 9,26 Koncentrace ČPAVKU v bachoru je tak nízká že v normálních podmínkách NEMÁ ŽÁDNÝ pufrační účinek. Mohl by ho mít v případě vysokých dávek MOČOVINY v koncentraci mmol / Litru! Q - Base

20 PŘIROZENÉ PUFRAČNÍ FAKTORY
pKa: disociační konstanta maximální pufrační efekt pH 5 8 7 6 4 pH 5 8 7 6 4 FOSFÁTY pKa Alkalóza bikarbonát pKa SUBKLINICKÁ Acidóza Normální hodnoty pro stabilní fermentaci pH denní průměr Soli TMK pKa Limit NEODVRATNÁ Acidóza Acidóza > Působení v čase - minuty Q - Base

21 PŘIROZENÉ PUFRAČNÍ FAKTORY
NEEXISTUJE žádný přírodní PUFR který by garantoval pH v rozmězí 5,8 a 6,2 (denní průměrná hodnota pH) pH 5 8 7 6 4 pH 5 8 7 6 4 FOSFÁTY pKa Alkalóza BIKARBONÁTY pKa pKa Limit NEODVRATNÁ Acidóza Normální hodnoty pro stabilní fermentaci SUBKLINICKÁ Acidóza SOLI TMK denní průměrná hodnota pH : 5,8 – 6,2 Acidóza > Působení v čase - minuty Q - Base

22 Q – Base garantuje PUFRAČNÍ aktivitu OKAMŽITĚ a v dlouhém časovém úseku, kdy již jiné neúčinkují
pH 5 8 7 6 4 pH 5 8 7 6 4 FOSFÁTY pKa Alkalóza BIKARBONÁTY pKa pKa Limit NEODVRATNÁ Acidóza Normální hodnoty pro stabilní fermentaci SUBKLINICKÁ Acidóza SOLI TMK denní průměrná hodnota pH : 5,8 – 6,2 PRODLOUŽENÝ ÚČINEK Acidóza > Působení v čase - minuty Q - Base

23 REGULACE NEBEZPEČÍ ACIDÓZY
Efekt na bachorové Ph - NOVĚ! Q - Base - + - + KREV HCO3- Situace v poměru iontů nevyvážená (+ >> -) Regulace iontů (z krve) Zvýšení bachorového pH REGULACE NEBEZPEČÍ ACIDÓZY Q - Base

24 denní průměrná hodnota pH = < 6,0
Q - Base

25 MNOHONÁSOBNÁ AKTIVITA
Q - Base garantuje PUFRAČNÍ aktivitu OKAMŽITĚ a v dlouhém časovém úseku, kdy již jiné neúčinkují zvýšení pH První - + kontrolovaná mikrobiotická fermentace Dieta HCO3- přitahuje iont bikarbonátu KREV Druhý HCO3- Výsledkem je stabilita denní průměrné hodnoty pH >>> 6,2

26 MNOHONÁSOBNÁ AKTIVITA
kontrolovaná mikrobiotická fermentace ALE TAKÉ ZDE HCO3- přitahuje iont bikarbonátu z KRVE By Cerri Claudio Q - Base

27 2,8 krát koncentrovanější než Bikarbonát !
DVOJÍ ÚČINEK Okamžitý pufrační účinek v krmné dávce Aktivně působí v krvi a vyvažuje dlouhodobě poměr Aniotů-Kationtů 2,8 krát koncentrovanější než Bikarbonát ! Q - Base

28 Q - Base moderní krmné dávky, jistota a výkonnost
Protože: Moderní krmné dávky pro dojnice musí být bohaté na energii, ale přesto musí zajistit zdraví a funkčnost bachoru a střev. Jen tak dosáhneme maximální stravitelnost krmné dávky a produkci mléka. Q - Base

29 Q-Base Q - Base Čas minuty Q-Base Q-Base pH 90 120 240 300 30 60 180
90 120 240 300 30 60 180 Čas minuty TMK BIKAR BONÁT SODNÝ ÚČINEK PUFRU Q-Base = JE AKTIVNÍ O 50 % DELŠÍ DOBU NEŽ BIKARBONÁT PRAVIDELNĚ POKRÝVÁ pH o 50 % VÍCE ÚČINNÉHO SPEKTRA pH FOSFÁTY Q-Base Q-Base Q - Base

30 BIKARBONÁT IONT bikarbonátu BIKARBONÁT
JAK PŮSOBÍ? Q Base po každém krmení brání snížení pH bachoru, mezi krmením v průběhu celého dne je stále aktivní a vždy stravitelný Q- Base spektrum působení ve větší šířce času. Bikarbonát sodný Komerční Mix pufrů Ph bachoru 5, ,2 6,8 DÁVKA KREV SLINY BIKARBONÁT IONT bikarbonátu BIKARBONÁT +\ Q - Base

31 JAK PŮSOBÍ? Po každém krmení brání snížení pH bachoru, mezi krmením v průběhu celého dne je stále aktivní a vždy stravitelný JAK PRACUJE? Podporuje zvyšování bachorového pH v čase. Zajišťuje vyšší výkonnosti důležitých orgánů dojnice: končetiny = méně laminitid, pohlavní orgány = zlepšení reprodukce, bachor = lepší využitelnost krmné dávky, Q - Base

32 JAK PŮSOBÍ? Po každém krmení brání snížení pH bachoru, mezi krmením v průběhu celého dne je stále aktivní a vždy stravitelný. výhody Maximální příjem sušiny, Maximální stravitelnost krmné dávky, Safety DIET = krmná dávka je bezpečná Vyšší zdravotní jistota, Více mléka a kvalitnější mléčné složky Q - Base

33 Q – Base : úprava pH bachoru k dosažení co nejlepšího využití krmné dávky.
Q – Base v krmné dávce: Vláknina nižší než 16%, NDF nižší než 30%, Škrob vyšší než 23%, Produkce mléka je vyšší než 28 litrů, Obsah mléčného tuku je nižší než 3,5 %. Skupiny dojnic v laktaci MÉNĚ než 170 dnů KOLIK: v dávce g / kus / den PROČ: Odlišuje se pufračním účinkem použitím nekonvečních zdrojů minerálií, Stabilizuje pH bachoru během celého dne a také mezi krmením, Ke zlepšení stravitelnosti krmné dávky. kdy! Q - Base

34 Q – Base : úprava pH bachoru k dosažení co nejlepšího využití krmné dávky.
Q - Base v krmné dávce V období přípravy na porod, V po porodním období při rozdoji, Ve skupinách s nejvyšší užitkovostí Kolik: V dávce g / kus / den Libovolně JAKO „PREVENCE“ RIZIKA SUBKLINICKÝCH ACIDÓZ Proč: Připravuje bachor na produkční krmné dávky krav v laktaci Je jiný pufračním účinkem použitím nekonvečních zdrojů minerálií, Stabilizuje pH bachoru během celého dne a také mezi krmením, Ke zlepšení stravitelnosti krmné dávky. kdy! Q - Base

35 Q - Base jako částečná náhrada krmné sody:
Q – Base : úprava pH bachoru k dosažení co nejlepšího využití krmné dávky. Q - Base jako částečná náhrada krmné sody: Je li dávkována krmná soda, Krmné dávky s více kyselými silážemi, Při výskytu laminitid. Kolik: 1% krmné sody se nahradí 0,5% krmné sody + 0,25% Q - Base Proč: Je jiný pufračním účinkem, použitím nekonvečních zdrojů minerálií, Stabilizuje pH bachoru během celého dne a také mezi krmením, Ke zlepšení stravitelnosti krmné dávky kdy! Q - Base

36 Nahradíme Bikarbonát sodný: řešení moderních krmných dávek dojnic
Q – Base : úprava pH bachoru k dosažení co nejlepšího využití krmné dávky. Nahradíme Bikarbonát sodný: Je pravda, že jsme na krmnou sodu zvyklí, ale existuje také nový produkt vývoje vědeckého výzkumu na poli bachorové fermentace: Q- Base řešení moderních krmných dávek dojnic Q - Base

37 Více než Bikarbonát sodný
Q - Base Více než Bikarbonát sodný Více než "pufry" Q - Base

38 NB 55 Q. BASE ROZSAH ÚČINKU NA pH MNOHEM ŠIRŠÍ, ÚČINKUJE I KDYŽ JE BIKARBONÁT JIŽ NEAKTIVNÍ (PŘI VYŠŠÍ ACIDITĚ A TAKÉ PŘI VYŠŠÍ ZÁSADITOSTI); EFEKT PROTI KYSELINÁM “DLOUHOTRVAJÍCÍ ÚČINEK”; STIMULUJE AUTO-PRODUKCI IONTŮ BIKARBONÁTU Z KRVE DO BACHORU; 2,8 KRÁT ÚČINĚJŠÍ NEŽ BIKARBONÁT; DÁVKA g/KUS/DEN. Q - Base


Stáhnout ppt "NOVINKA : Q - Base KLÍČ KE KONTROLE A ZABRÁNĚNÍ ACIDÓZ Q - Base."

Podobné prezentace


Reklamy Google