Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vliv fenologických a meteorologických podm í nek na koncentrace CO 2 na rozhran í biosf é ry a atmosf é ry Daniel Bareš, Martin Možný, Jiří Novák Český.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vliv fenologických a meteorologických podm í nek na koncentrace CO 2 na rozhran í biosf é ry a atmosf é ry Daniel Bareš, Martin Možný, Jiří Novák Český."— Transkript prezentace:

1 Vliv fenologických a meteorologických podm í nek na koncentrace CO 2 na rozhran í biosf é ry a atmosf é ry Daniel Bareš, Martin Možný, Jiří Novák Český hydrometeorologický ústav OBS Doksany daniel.bares@chmi.cz; martin.mozny@chmi.cz;daniel.bares@chmi.czmartin.mozny@chmi.cz

2 Globální koloběh uhlíku Koloběh uhlíku je jedinečný proces, který je neoddělitelně spjat s podnebím, koloběhem vody, s cykly minerálních živin a s produkcí biomasy na pevninách i v oceánech.

3 Koncentrace CO 2 v atmosféře Současná koncentrace CO 2 v atmosféře Země: 370 - 385 ppm, registrujeme statisticky významný rostoucí trend (Havaj +1.3 ppm/rok) Koncentrace CO 2 v minulých tisíciletích: 180-300 ppm, údaje získány z analýz bublinek vzduchu uzavřených v ledovcích (min. hodnoty pocházejí z dob ledových)

4 Roční chod koncentrací CO 2 v atmosféře Měsíční maxima na konci veg. klidu (IV./V.), minima v době vrcholu vegetace (IX.). Díky vegetaci jsou v letním období koncentrace nižší než v zimě. Roční chod je ovlivněn fotosyntézou rostlin: n CO 2 + n H 2 O hv → (CH 2 O) n + n O 2 kde, hv.. kvantum zářivé energie; (CH 2 O) n.. vznik organických látek; n O 2 uvolnění molekulárního kyslíku

5 Přístrojové vybavení NDVI Senzor: SKR 1800 2 kanálový Ultrasonický anemometr Vaisala WS 425

6 Koncentrace CO 2 v průběhu roku na OBS Doksany

7 Tok CO 2 u břízy a lísky. Doksany 11. - 12.7.2010 Průměrné denní koncentrace CO 2 u břízy a lísky a zelený podíl. Doksany 1.4.-31.8.2010 Jasný den Max teplota 35,1 o C Průměrná denní teplota 25,7 o C První výsledky měření

8 Chod koncentrací CO 2 v závislosti na meteorologických podmínkách

9 Podíl zelené hmoty v průběhu vegetace Závislost na nástupu jednotlivých fenologických fází v průběhu roku

10 Analýza podílu zelené hmoty

11 Koncentrace CO 2 a zelený podíl Zajímavé je, že jak v porostu Lísky obecné nebo Břízy pýřité, tak nad travním porostem ve výšce 8m, jsme zjistili takřka totožné výsledky.

12 Analýza družicových snímků

13 Závěr Cílem projektu realizovaného v rámci IPG Doksany je vytvoření modelu sezónní dynamiky CO 2 mezi biosférou a atmosférou ve vztahu k časovému průběhu fenologických fází a povětrnostním podmínkám. V průběhu měsíce května počítáme se spuštěním webové aplikace s aktuálními výsledky měření. http://portal.chmi.cz http://www.obsdoksany.cz

14 Poděkování Příspěvek byl zpracován díky grantové podpoře MŠMT Projekt OC 10010

15 DĚKUJEME ZA POZORNOST Pracovníci OBS Doksany


Stáhnout ppt "Vliv fenologických a meteorologických podm í nek na koncentrace CO 2 na rozhran í biosf é ry a atmosf é ry Daniel Bareš, Martin Možný, Jiří Novák Český."

Podobné prezentace


Reklamy Google