Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

FRANCIE za vlády „krále Slunce“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "FRANCIE za vlády „krále Slunce“"— Transkript prezentace:

1 FRANCIE za vlády „krále Slunce“
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Inovace a zkvalitnění výuky projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST EU Peníze školám FRANCIE za vlády „krále Slunce“ 8. ročník

2 Název: Francie za vlády „krále Slunce“ Anotace: První část výkladové prezentace pojednávající o vládě francouzského krále Ludvíka XIV. (rozdělení obyvatel Francie na 3 stavy, regentská vláda, heslo a znak, manželka, charakter vlády) Vypracoval: Mgr. Věra Sýkorová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost, Dějepis, Novověk Metodika práce s materiálem: Výkladová prezentace, lze využít i k opakování (Druh učebního materiálu: Prezentace) Ročník: 8. Datum vytvoření:

3 Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová
Použitá literatura: Kolektiv autorů: DĚJEPIS –novověk pro 8. ročník. Nová škola 2008. Válková, V.: DĚJEPIS 8 – novověk pro základní školy. SPN Praha 2008.

4 Obyvatelstvo – tři stavy
Po třicetileté válce byla Francie bohatou zemí s největším počtem obyvatel v Evropě – asi 26 milionů (z toho asi  v Paříži. Obyvatelstvo – tři stavy Dvorská a venkovská šlechta asi 150 tisíc lidí (služba v armádě, úřady) Duchovenstvo asi 130 tisíc osob (mniši, jeptišky, kněží) Privilegované stavy – jejich příslušníci neplatili daně a požívali různé výsady Obyvatelé venkova a měst 80% rolníků (pěstování obilí, pomalé zavádění nových plodin – pícnin, brambor, kukuřice aj.), finančníci, bankéři, obchodníci, inteligence (právníci, lékaři, vědci, umělci), řemeslníci, tovaryši, dělníci v manufakturách, chudina, žebráci aj. Platí daně a ostatní poplatky šlechtě, církvi aj.

5 bylo teprve pět let, když zemřel jeho otec Ludvík XIII.
Králi Ludvíkovi XIV. ( ) z rodu Bourbonů bylo teprve pět let, když zemřel jeho otec Ludvík XIII. Jako regentka za něho vládla jeho matka Anna Rakouská.

6 Královnin nejbližší spolupracovník,
hlavní rádce, všemocný a všemi nenáviděný ministr kardinál Mazarin Francouzi nebyli s regentskou vládou spokojeni neohlíželi se na názor parlamentu byli oba cizinci V roce 1848 proti nim vypuklo povstání.

7 upevnil královskou moc na úkor šlechty i měšťanů
(zavázal si je dobře placenými dvorskými úřady) položil pevné základy absolutistické vládě Král se zatím věnoval lovu a kratochvílím a o vládu se nestaral. Kardinál ve svém paláci

8 Pompézní svatba „Krále slunce"
S velkou pompou byla oslavena svatba francouzského krále Ludvíka IV. s Marií Terezií, dcerou španělského krále Ludvíka IV. Manželství Francouze a habsburské Španělky mělo stvrdit pyrenejský mír ze 7. listopadu 1659 mezi Španělskem a Francií. Mírová smlouva definitivně upravila hranici mezi oběma státy.

9 Marie Tereza zavedla u dvora novou módu - kapesníček (hedvábný,
svého královského chotě zbožňovala zavedla u dvora novou módu - kapesníček (hedvábný, zdobený krajkami, jedním cípem upoutaný k zápěstí)

10 Po smrti ministra Mazarina v roce 1661 se
Ludvík XIV. překvapivě sám chopil moci. Hned na počátku své vlády všem dokázal, že má nejen vzhled, ale i vlastnosti nezbytné pro panovníka, který chce vládnout sám: jasný rozum smysl pro realitu bystrý úsudek ovládat se Každodenně kraloval mnoho hodin, předsedal radám. Rozhodoval o všem, ale teprve poté, co prostudoval zprávy svých ministrů.

11 Svým povinnostem se Ludvík XIV. věnoval se zaujetím, miloval však
zábavu a radovánky, proto zřídil honosný dvůr, který proslul plesy, divadelními a baletními představeními. Aby dodal své vládě většího lesku, zval na svůj dvůr množství šlechticů, jimž svěřoval různé úřady. Madam de Montespan, jedna z řady milenek krále Ludvíka XIV.

12 „Velký král“ malý mužík, měřící jen 162 centimetrů
ješitný, chtěl vypadat impozantně (podpatky a vysoká paruka) po operaci čelisti mu v patře zůstal otvor (Co vložil do úst, mu často uteklo ven nosem.) silně zapáchal (Všude, kam vstoupil, otevírali sluhové okna.) ženy ho ale milovaly

13 „Nadřazený všem“ Ludvík XIV. zdědil pýchu po habsburských předcích z matčiny strany. Na královu výjimečnost ukazoval i jeho znak Slunce a heslo „Nadřazený všem“, které přijal. Král Ludvík XIV. v úloze Apolona na baletním představení

14 Téma: Francie za vlády „krále Slunce“ - 8. ročník
Použitý software: držitel licence - ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. Windows XP Professional SMART Notebook Zoner - České kliparty 1, 2, 3 Autor: Mgr. Věra Sýkorová ZŠ J. J. Ryby v Rožmitále p.Tř. (


Stáhnout ppt "FRANCIE za vlády „krále Slunce“"

Podobné prezentace


Reklamy Google