Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres."— Transkript prezentace:

1 Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková

2 Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět):Chemie Tematický okruh - téma:Tuky Autor vzdělávacího materiálu/DUM:Ing. Martina Hrabáková Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 9. Datum: Metodický list/anotace: Prezentace umožňuje žákům ověřit si znalosti z předchozích prezentací skupinové práce. Seznámit se s výskytem tuků s jejich stavbou, složením a použitím. VY_52_inovace_CH_9.58

3 » Jsou estery glycerolu a kyselin s větším počtem uhlíků v molekule

4 » Estery vyšších mastných kyselin a glycerolu » Kyselina palmitová C 15 H 31 COOH » Kyselina stearová C 17 H 35 COOH » Kyselina olejová C 17 H 33 COOH » Kyselina linolová C 17 H 31 COOH » Kyselina linolenová C 17 H 29 COOH » Kyselina arachnidová C 17 H 27 COOH » Glycerol CH 2 (OH)CH(OH)CH 2 (OH)

5 » Pevné- estery kyseliny palmitové a stearové » Kapalné- estery kyseliny olejové (mají mezi uhlíky dvojné vazby) » Slunečnicový, řepkový, olivový

6 » Chrání vnitřní orgány » Tepelná izolace » Složka potravy » Zdroj energie » Zásobní látky

7 » Rostlinného původu- semena rostlin » Získávají se lisováním semen » Živočišného původu » Získávají se škvařením, vyluhováním v organických rozpouštědlech

8 » lisováním a následnou extrakcí z olejnatých částí rostlin - semen a plodů (řepky, máku, sóji, slunečnice, kokosových ořechů, podzemnice olejné, lnu, bavlníku, sezamu) » čištění (sušení) a loupání (drcení) semen, úprava semen vyhřívání a vlhčení, lisování » za studena (menší výtěžnost, ale zisk nejjakostnějšího panenského oleje » za tepla (větší výtěžnost, ale horší kvalita - pro technické oleje a výrobu mýdel) » kombinace obou způsobů (nejdříve se lisuje za chladu se ziskem jedlého oleje a pak se zbylé výlisky znovu rozemelou a lisují se za tepla se ziskem technického oleje)

9 » zpracování výlisků (obsahují ještě dost tuku; využívají se jako krmivo pro vysoký obsah bílkovin nebo se znovu rozemelou a v nich obsažený zbylý olej se získá extrakcí) » extrakce - vyluhování rozpouštědly (benzín, benzen, sirouhlík a tetrachlormethan) → získá směs tuku a rozpouštědla » odstranění rozpouštědla destilací → získá se tuk a extrakční šrot (využití pro krmení) » rafinace surového oleje-čištění, odstraňování nežádoucích příměsí a nečistot » ztužování, aromatizace, vitaminizace...

10 » margarín (tuhá emulze) se vyrábí emulgací - smícháním tuku s vodou nebo mlékem » stoprocentní tuky - neobsahují téměř vodu (99 % tuku, 1 % vody, škrobu, konzervačních činidel) » fritovací tuky - odolné proti připalování

11 » vepřové sádlo- škvaří se nebo se vytavuje, lisování a extrakce škvarků » mlékárenské máslo se vyrábí stloukáním pasterované smetany v máselnici, přidává se smetanový zákys » hnětení másla s úpravou množství vody v másle » formování, balení, expedice, skladování v čistotě

12 » Mýdla jsou- směsi sodných, draselných nebo sodno-draselných solí vyšších mastných kyselin (kyseliny palmitové, olejové, stearové) » výroba: směs tuků se štěpí pomocí NaOH nebo KOH → zmýdelňování » vysolování (NaCl) → promývání vodou; další vysolování → bělení » oddělení jádra (budoucí mýdlo) od mýdlového klihu (nerozštěpený tuk) » barvení, parfumace, tvarování, balení

13 » » a&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=UJ 4xUfHAE6nx4QS0kYHwDw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=911& bih=443 a&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=UJ 4xUfHAE6nx4QS0kYHwDw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=911& bih=443 » a&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=UJ 4xUfHAE6nx4QS0kYHwDw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=911& bih=443#hl=cs&client=firefox- a&rls=org.mozilla:cs%3Aofficial&tbm=isch&sa=1&q=semena+slune %C4%8Dnice&oq=semena+slune%C4%8Dnice&gs_l=img.3..0i24l j c.1.5.img.ngTghfe0xFI&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv ,d.bGE&fp=4e3c21a82c01a7ec&biw=911&bih=443

14 » a&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=UJ4xUfHA E6nx4QS0kYHwDw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=911&bih=443#hl=cs &client=firefox- a&rls=org.mozilla:cs%3Aofficial&tbm=isch&sa=1&q=s%C3%A1dlo&oq=s% C3%A1dlo&gs_l=img.3..0l j c.1.5.img.a_esDjEHqhI&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bv m=bv ,d.bGE&fp=4e3c21a82c01a7ec&biw=911&bih=443 » a&rls=org.mozilla:cs:official&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=UJ4xUfHA E6nx4QS0kYHwDw&sqi=2&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=911&bih=443#hl=cs &client=firefox- a&rls=org.mozilla:cs%3Aofficial&tbm=isch&sa=1&q=obezita&oq=obezita& gs_l=img.3..0l j c.1.5.img.7oNYdTMb8mc&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bvm=bv ,d. bGE&fp=4e3c21a82c01a7ec&biw=911&bih=443 »

15 » =http://lfk.kx.cz/palach/eri/mydlo.html&h=418 &w=573&sz=14&tbnid=dT4zSHxrysDx3M:&tbn h=90&tbnw=123&prev=/search%3Fq%3Dm%25 C3%25BDdlo%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zo om=1&q=m%C3%BDdlo&usg=__gzi5nC- 8HnOst9jPy6B-- whwNYg=&docid=8LXwjOFJKd_JrM&hl=cs&sa= X&ei=-qoxUYLoBZKP4gSr- 4GIAQ&ved=0CEAQ9QEwAw&dur=657


Stáhnout ppt "Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková. Označení vzdělávacího materiálu (kód):VY_52_inovace_CH_9.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres."

Podobné prezentace


Reklamy Google