Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková"— Transkript prezentace:

1 Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková
Tuky

2 VY_52_inovace_CH_9.58 Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_52_inovace_CH_9.58 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: „Vzdělání pro život“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: V/2 - Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Vzdělávací oblast - vzdělávací obor (předmět): Chemie Tematický okruh - téma: Tuky Autor vzdělávacího materiálu/DUM: Ing. Martina Hrabáková Datum vytvoření vzdělávacího materiálu: Ověření vzdělávacího materiálu Třída: 9. Datum: Metodický list/anotace: Prezentace umožňuje žákům ověřit si znalosti z předchozích prezentací skupinové práce. Seznámit se s výskytem tuků s jejich stavbou, složením a použitím.

3 Jsou estery glycerolu a kyselin s větším počtem uhlíků v molekule
Tuky

4 Složení tuků a olejů Estery vyšších mastných kyselin a glycerolu
Kyselina palmitová C15H31COOH Kyselina stearová C17H35COOH Kyselina olejová C17H33COOH Kyselina linolová C17H31COOH Kyselina linolenová C17H29COOH Kyselina arachnidová C17H27COOH Glycerol CH2(OH)CH(OH)CH2(OH) Složení tuků a olejů

5 Tuky- rozdělení Pevné- estery kyseliny palmitové a stearové
Kapalné- estery kyseliny olejové (mají mezi uhlíky dvojné vazby) Slunečnicový, řepkový, olivový Tuky- rozdělení

6 Tuky v lidském těle Chrání vnitřní orgány Tepelná izolace
Složka potravy Zdroj energie Zásobní látky Tuky v lidském těle

7 Tuky- původ Rostlinného původu- semena rostlin
Získávají se lisováním semen Živočišného původu Získávají se škvařením, vyluhováním v organických rozpouštědlech Tuky- původ

8 Získávání rostlinných tuků
lisováním a následnou extrakcí z olejnatých částí rostlin - semen a plodů (řepky, máku, sóji, slunečnice, kokosových ořechů, podzemnice olejné, lnu, bavlníku, sezamu) čištění (sušení) a loupání (drcení) semen, úprava semen vyhřívání a vlhčení, lisování za studena (menší výtěžnost, ale zisk nejjakostnějšího panenského oleje za tepla (větší výtěžnost, ale horší kvalita - pro technické oleje a výrobu mýdel) kombinace obou způsobů (nejdříve se lisuje za chladu se ziskem jedlého oleje a pak se zbylé výlisky znovu rozemelou a lisují se za tepla se ziskem technického oleje) Získávání rostlinných tuků

9 Získávání rostlinných tuků
zpracování výlisků (obsahují ještě dost tuku; využívají se jako krmivo pro vysoký obsah bílkovin nebo se znovu rozemelou a v nich obsažený zbylý olej se získá extrakcí) extrakce - vyluhování rozpouštědly (benzín, benzen, sirouhlík a tetrachlormethan) → získá směs tuku a rozpouštědla odstranění rozpouštědla destilací → získá se tuk a extrakční šrot (využití pro krmení) rafinace surového oleje-čištění, odstraňování nežádoucích příměsí a nečistot ztužování, aromatizace, vitaminizace... Získávání rostlinných tuků

10 margarín (tuhá emulze) se vyrábí emulgací - smícháním tuku s vodou nebo mlékem
stoprocentní tuky - neobsahují téměř vodu (99 % tuku, 1 % vody, škrobu, konzervačních činidel) fritovací tuky - odolné proti připalování Živočišné tuky

11 Získávání živočišných tuků
vepřové sádlo- škvaří se nebo se vytavuje, lisování a extrakce škvarků mlékárenské máslo se vyrábí stloukáním pasterované smetany v máselnici, přidává se smetanový zákys hnětení másla s úpravou množství vody v másle formování, balení, expedice, skladování v čistotě Získávání živočišných tuků

12 Mýdla jsou- směsi sodných, draselných nebo sodno-draselných solí vyšších mastných kyselin (kyseliny palmitové, olejové, stearové) výroba: směs tuků se štěpí pomocí NaOH nebo KOH → zmýdelňování vysolování (NaCl) → promývání vodou; další vysolování → bělení oddělení jádra (budoucí mýdlo) od mýdlového klihu (nerozštěpený tuk) barvení, parfumace, tvarování, balení Výroba mýdla

13 Použité zdroje http://cs.wikipedia.org/wiki/Tuky
Použité zdroje

14 http://www. google. cz/search. q=tuky&hl=cs&client=firefox-a&rls=org
Použité zdroje

15 http://www. google. cz/imgres. imgurl=http://lfk. kx
Použité zdroje


Stáhnout ppt "Zpracovala: Ing. Martina Hrabáková"

Podobné prezentace


Reklamy Google