Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aneb jak se jmenuje ten Němec, co mi schovává ty věci?

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aneb jak se jmenuje ten Němec, co mi schovává ty věci?"— Transkript prezentace:

1 Aneb jak se jmenuje ten Němec, co mi schovává ty věci?
Alzheimerova choroba Aneb jak se jmenuje ten Němec, co mi schovává ty věci?

2 Základní informace Nemoc je jmenuje po svém objeviteli Aloisi Alzheimerovi Popsal ji v roce 1907 Jedná se o onemocnění mozku Touto nemocí trpí každý dvacátý člověk, kterému je více jak 65 let a dokonce každý pátý člověk, kterému je více jak 80 let, ale nejsou výjimkou i třicetiletí nemocní Celkem je touto chorobou postiženo mil. lidí na celém světě ( jen v ČR odhadem 130 tisíc). Je to zatím nevyléčitelná nemoc a člověk umírá cca 8 let od propuknutí nemoci.

3 Frankfurt nad Mohanem roku 1906

4 Dvě důležité osoby MUDr.Alois Alzheimer Augusta Deterová

5 Proč vlastně byli slavní?
Psal se rok 1906 a tehdy byla Alzheimerova choroba zcela neznámou nemocí Německý lékař MUDr. Alzheimer ukázal světu ženu (Augustu Deterovou), které bylo 51 let a která trpěla depresemi, halucinacemi a prý velice žárlila na svého manžela. Prokazovala tedy normální příznaky stařecké demence ,ale v poměrně mladém věku. Později ztratila paměť, podivně se chovala a bloudila ve svém rodném domě Pitva po její smrti ukázala, že se zásadně změnil její mozek

6 Mozek zdravého člověka
Mozek Augusty

7 Co se v jejím mozku vlastně stalo?
Při této nemoci jí postupně v mozku zanikali neurony. Současně v mozkové tkáni ubýval acetylcholin (tuto látku potřebuje mozek k přenosu vzruchů). Při jeho nedostatku ztrácely buňky schopnost vyměňovat si informace (to se projevilo právě postupném zhoršováním paměťových a rozumových schopností a rozvíjející se demenci).

8

9 Proč mohla onemocnět? 1. vysoký věk s věkem riziko onemocnění stoupá. Může ale postihnout i mladší lidi. 2.ženy onemocní daleko častěji než muži roli tam asi hrají hormony a to, že se ženy dožívají vyššího věku. 3.dědičnost Mohla mít nějakého předka, který touto nemocí trpěl. Potom by se šance na to, že onemocní ona zase o něco zvýšila. 4.netrénovaný mozek ukázalo se, že jsou častěji nemocní lidé s nižším vzděláním. Na druhou stranu, když nemoc postihne inteligentnějšího člověka, nemoc probíhá rychleji a zákeřněji

10 Jak se na ní nemoc projevovala?
Ze začátku Zapomínala pamatovala si něco z dávné minulosti, ale co měla dnes k obědu ne. Pokládala stále dokola jednu a tu samou otázku.(Byla se vás schopná zeptat 3krát „Co je dnes za den?“) Měla potíže s řečí měla problémy popsat věci a používá k tomu opisy např. „To jak je to kulatý a jak se do toho kope“. Nedokázala mluvit plynule. Nebavili jí věci, které dříve ano.

11

12 Po nějakém čase Předchozí příznaky nemoci se ještě zhoršovaly
Nebyla schopná vykonávat běžné aktivity jako např. nakupování a vaření Byla závislá na cizí pomoci i např. s oblékáním a osobní hygienou Měla halucinace Bloudila (občas ji zavedli domů policajti), nebo nešla do svého bytu, protože si myslela že není její. Dávala věci na místa, kam nepatří (např. její blízcí našli klíče v ledničce, nebo peníze pod kobercem).

13 Ke konci života Nemohla sama jíst Nepoznávala své blízké
Nemohla chodit(byla upoutána na invalidní vozík). Nic už nezvládla dělat sama Pomočovala se (nosila pleny). Začala hrozně hubnout.

14 Jak mohla nemoci předejít?
Měla jíst potraviny s dobrým vlivem na činnost mozku (ovoce, zelenina, rybí maso atd.) Vyvarovat se tabáku a alkoholu Omezit přísun živočišných tuků a cukrů Pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu Trénovat mozek (křížovky, sudoku a učení cizích jazyků) Pozitivní vliv má i poslech hudby

15 Jakou poruchou trpěl její pes?
Měla psa a ten trpěl podobnou nemocí jako ona. Jeho nemoc se jmenuje: kognitivní disfunkce psů Měl podobné příznaky jako ona. Dezorientace v domě(popřípadě zahradě) Změny chování a problémy s čistotu Změny ve střídání spánku a bdělosti (pes celý den spí a v noci se toulá po domě nebo po zahradě)

16 Kdo by jí mohl pomoci v dnešní době
Jsou to různá centra, která lidem s tímto postižením, ale i těm, co se o ně starají, pomáhají. Jsou i různá ubytovací centra, kam mohou příbuzní „odložit“ svého pacienta, když už jsou péčí, která je velice psychicky i fyzicky náročná, vyčerpaní. Mohou to být i cvičení psi, kteří pacienta vždy dovedou domů, ale nejen to, snaží se z něj různým způsobem udělat normálního člověka. Výcvik psů stojí asi Kč, ale lidé kteří tyto psi mají si je moc chválí.

17 Jak to s ní nakonec dopadlo?
Zemřela ve věku 55 let. Její nemoc byla již v pokročilém stádiu. Na co zemřela nevím, ale Alzheimerova choroba oslabuje i imunitu, takže mohla zemřít na nemoc, se kterou se často setkáváme(chřipka, zápal plic atd.). Pan Alzheimer její smrt formuloval do jedné věty: „Zemřela naprosto dementní“.

18 Mé vlastní zkušenosti Moje prababička (92 let) také trpí touto nemocí
Je neustále zmatená, neví co je za den, která je denní doba Má halucinace- stále vyháníme různé příšerky z její postele. Schovává věci. Vypráví stále stejné historky pořád dokola. Musíme si dávat pozor, abychom si nesedli na její místo. Musíme zamykat, aby neutekla nebo někomu neotevřela. Musíme ji celý den hlídat jako malé dítě, aby něco neprovedla.

19


Stáhnout ppt "Aneb jak se jmenuje ten Němec, co mi schovává ty věci?"

Podobné prezentace


Reklamy Google