Stáhnout prezentaci
Prezentace se nahrává, počkejte prosím
1
Říše: Houby Třída: Houby vřeckovýtrusné
2
Třída: Houby vřeckovýtrusné
druhově nejbohatší skupina neprobíhá fotosyntéza (nemají chlorofyl) výživa – organické látky většinou houby, které netvoří plodnice – plísně malá část hub s plodnicí výtrusy ve vřecku
3
Houby vřeckovýtrusné Štětičkovec
4
Štětičkovec - penicilium
• produkuje penicilin, zelenošedé povlaky na citronech, pečivu, marmeládách • významným druhem je Penicillium notatum, který je používán jako antibiotikum • za (poměrně náhodný) objev této plísně dostal Alexandr Fleming roku 1945 Nobelovou cenu a zachránil tím miliony životu • penicilium je významný také v potravinářství a to při výrobě sýrů
5
Stavba těla štětičkovce
výtrusi (spóry) vřecka výtrusnice nosič výtrusnice podhoubí
6
Plíseň hlavičková nosič výtrusnice výtrusy (spory)
• jedna z nejběžnějších plísní • vyskytuje se na špatně uskladněných potravinách podhoubí
7
Plísně cizopasné (parazitické)
• veřejné koupaliště je rájem pro plísně • plísně se nacházejí i v naších domovech
8
Paličkovice nachová plodničky na námelu • parazit žitá a jiných trav
• tvoří podhoubí v semeníků a mění ho v tmavý tvrdý útvar, tzv. černý námel • námel je jedovatý • některé látky z námele se používají k výrobě léčiv nebo drog (např. LSD) obilka námel
9
Kropidlák • bílé zelenavé až šedočerné povlaky
• na marmeládách, pečivu apod. - jed - aflatoxin • plesnivé krmivo pro zvířata – rakovina, alergie
10
Hlízenka ovocná • choroba monilióza – hnilobné kruhy (hruška, jablko)
11
Padlí jabloňová • povlaky na listech, květech, letorostech a mladých plodech – žloutnutí • ochrana je nezbytná
12
Kadeřavost broskvoní • houba napadá převážně listy, jen zřídka větvičky nebo plody
13
Smrž obecný • jedlá houba
• roste od dubna do května na výslunných stráních a okrajích lesů
14
Ucháč obecný • jehličnaté lesy, jaro • jedovatý
15
Jak chránit své zdraví před potravinovými plísněmi a jejich jedy?
Pečlivě vybírejte potraviny v obchodech - nekupujte potraviny s prošlou zárukou, potraviny s poškozeným obalem či potraviny viditelně plesnivé. Nenakupujte zbytečně velké množství potravin do zásoby. V domácnosti potraviny skladujte za podmínek určených výrobcem na obalu. Udržujte čistotu všude, kde manipulujete s potravinami. Pravidelně kontrolujte potraviny v lednici i ve spíži. Zaplísněné potraviny nedávejte domácím zvířatům. Veškeré zaplísněné potraviny okamžitě zlikvidujte.
16
Zdroj http://kacatko.files.wordpress.com/2008/11/pcyamak.gif
17
Zdroj
18
Zdroj
Podobné prezentace
© 2024 SlidePlayer.cz Inc.
All rights reserved.