Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

2.1 Orientace v blízkém vesmíru

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "2.1 Orientace v blízkém vesmíru"— Transkript prezentace:

1 2.1 Orientace v blízkém vesmíru
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice -II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 2.1 Orientace v blízkém vesmíru Autor: Mgr. Vít Průša

2 Elektronická učebnice - II
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 2.2 Co již víme o vesmíru? Planeta - takové těleso, které obíhá kolem Slunce Hvězda - (např. naše Slunce) je žhavá koule, která neustále produkuje ohromné množství energie Měsíc přirozený satelit planety (např. náš Měsíc)

3 2.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy?
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 2.3 Jaké si řekneme nové termíny a názvy? Vesmírný prostor Vesmír – kosmický prostor, tedy prostor mimo naši Zemi = kosmos, řeč. Galaxie - hvězdná soustava složená z hvězd Souhvězdí - oblast na obloze s přesně vymezenými hranicemi Sluneční soustava - planetární systém hvězdy Slunce Tělesa ve vesmíru Kometa- malý astronomický objekt obíhající v eliptické dráze Slunce, známé jsou pro svůj ohon, skládají se většinou z ledu a prachu Asteroid- menší pevná tělesa pohybující se ve vesmíru (tzv. planetky) Vzdálenosti ve vesmíru Světelný rok - je jednotka vzdálenosti používaná pro měření ve vesmíru. Je to vzdálenost, kolik urazí světlo ve vakuu za jeden rok.

4 2.4 Co si řekneme nového? Fáze měsíce: Zatmění Slunce a Měsíce
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 2.4 Co si řekneme nového? Fáze měsíce: Novoluní (Nov) První čtvrť Úplněk Poslední čtvrť Zatmění Slunce a Měsíce Je způsobováno v pravidelných intervalech vzájemnou polohou Země, Měsíce a Slunce (viz obr.).

5 2.5 Procvičení a příklady Doplň text:
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 2.5 Procvičení a příklady Doplň text: Krátery na Měsíci jsou typickým jevem naší družice. Jsou způsobeny dopady ……… na jeho povrch. Dochází k tomu častěji než na Zemi, protože zde chybí …….. Zajímavým jevem je, že se díváme pořád jen na jednu …. Měsíce. Je to způsobeno stejnou úhlovou rychlostí otáčení obou těles. Druhý obrázek znázorňuje úplné zatmění Slunce, které způsobil – asteroid, nebo Měsíc, či Slunce? Vysvětli. Za jak dlouho urazí světlo vzdálenost z Měsíce na Zemi? Vzdálenost Měsíce od Země je km, světlo ve vakuu má rychlost asi km/s, tudíž světlo urazí tuto vzdálenost asi za ……..s No, a co ze Slunce? Za jak dlouho bychom se dozvěděli, že se na Slunci něco odehrálo, když ze Slunce je to k nám cca km? Pozor na jednotky času!! Takže doplň : : ……………………………= ……………….

6 2.6 Něco navíc pro šikovné Co je to Zodiak?
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 2.6 Něco navíc pro šikovné Jiří Grygar - víš o něm něco? Představíš nám příští hodinu tuto postavu? Co je to Zodiak? Tak trochu to souvisí s obrázkem vpravo. Pokus se podle obrázku vysvětlit, co je to ekliptika. No, a potom již budeš blízko k vysvětlení naší otázky. Trochu napovím: Kdypak ses narodil(a)?

7 WHAT IS THE MOST IMPORTANT THING THAT HE SAID ?
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Geography Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace 2.7 The Space Exploration The Milky Way Galaxy He would have been thrilled had he known that the Space Telescope is named after him, so that astronomers can continue to "hope to find something we had not expected", as he said in 1948 during a BBC broadcast in London. Can you say: WHAT IS THE MOST IMPORTANT THING THAT HE SAID ?

8 2.8 Test znalostí 1. Naše galaxie se jmenuje:
Elektronická učebnice - Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2, příspěvková organizace Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 2.8 Test znalostí Správné odpovědi: b d c 1. Naše galaxie se jmenuje: a/ Cassiopea b/ Mléčná dráha c/ Hubbleova d/ Sluneční soustava 3. Když je Měsíc v Novu, tak: a/ je v úplňku b/ má tvar písmene D c/ není vidět d/ má tvar písmene C 2. Sluneční skvrny jsou: a/ útvary, kterým říkáme koróna b/ nejteplejší místa na Slunci c/ sopky na Slunci d/ nejchladnější místa na Slunci 4. Planety zemského typu jsou: a/ Jupiter, Mars, Venuše b/ Saturn, Jupiter, Uran c/ Merkur, Venuše, Mars d/ Země, Mars, Saturn Test na známku

9 Elektronická učebnice - II
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 2.9 Použité zdroje, citace slide 1 slide 2,4 slide 1,2,3 slide 2 slide 3 slide 3 slide 4 slide 5,6 slide 7

10 2.10 Anotace Autor Mgr. Vít Průša Období 07 – 12/2011 Ročník 6. ročník
Elektronická učebnice - II. stupeň Základní škola Děčín VI, Na Stráni 879/2 – příspěvková organizace Zeměpis 2.10 Anotace Autor Mgr. Vít Průša Období 07 – 12/2011 Ročník 6. ročník Klíčová slova Fáze měsíce, planety, vesmír, galaxie, kometa, asteroid Anotace Prezentace popisující vesmírný prostor, vesmírná tělesa, fáze měsíce.


Stáhnout ppt "2.1 Orientace v blízkém vesmíru"

Podobné prezentace


Reklamy Google