Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jinonické pondělky, Praha, 7. dubna 2014

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jinonické pondělky, Praha, 7. dubna 2014"— Transkript prezentace:

1 Jinonické pondělky, Praha, 7. dubna 2014
Předpoklady pro vznik a implementaci nových katalogizačních pravidel Edita Lichtenbergová Jinonické pondělky, Praha, 7. dubna 2014

2 Proč vlastně ke změně pravidel dochází, když
používáme nejrozšířenější pravidla AACR2 (ukončen vývoj); funguje výměna záznamů na národní i mezinárodní úrovni (nepokrývá zdaleka všechny země, po ukončení AACR2 se zhoršuje)

3 Představují stávající pravidla skutečně takové překážky kvalitní katalogizace resp. zpřístupnění zdrojů, že se musejí měnit? Jak která – jak kde. Moderní pravidla např. Itálie. Jinak zpravidla revize. ALA Code (1887), AACR1(1967), AACR2(1978), AACR2R (1988, 1998, 2002) – snahy o revizi, v jádru pravidla určená pro budování lístkových katalogů.

4

5

6 Změna podmínek Proměny zdrojů – nové druhy dokumentů. Proměny možností tvorby a prezentace katalogů i nároků čtenářů na katalogy - požadavek na uživatelsky vlídnější prostředí, odstranění izolovanosti knihovních katalogů Vstřícnost knihoven ve světě k přijetí mezinárodních pravidel.

7 » univerzálnější potřeba výměny pravidel:
Kroky k novým pravidlům… významná role IFLA Analýza – definice objektů zájmu z hlediska uživatele bibliografických záznamů Zpracování konceptuálního modelu Funkční požadavky na bibliografické záznamy (FRBR), na autoritní data (FRAD, FRSAD) … FRBRizace … …poloFRBRizované … … FRBRizovat …

8 ISBDER Popis entit a vztahů
Dílo (work) je realizováno pomocí Vyjádření (expression) je ztělesněno v Provedení (manifestation) je ilustrováno Jednotka (item) (entity – 1. skupina - primární)

9 2. skupina entit – odpovědnost
3. skupina entit - předmět Entitám jsou přiřazeny atributy. Mezi entitami existují vztahy.

10 Změna pohledu: Popisná jednotka x entity
Jaký autor se vztahuje k popisné jednotce Nesnesitelná lehkost bytí? (odpovědnost k dílu – Milan Kundera) Jaký překladatel se vztahuje k popisné jednotce? (odpovědnost k vyjádření Michael Henry Heim) Kdo popisnou jednotku vydal? (odpovědnost k provedení - Faber v Londýně a Perennial Classics v New Yorku) Kdo byl majitelem ? (odpovědnost k jednotce)

11 Dílo Odpovědnost Autor Vyjádření Ruský překlad Zkrácená verze
Německý překlad Provedení Kniha vydaná nakladatelem A 1. vydání 2. vydání ProvedenKniha vydaná nakladatelem B Ruský překlad Zkrácená verze Jednotka v knihovně Italský překlad Odpovědnost překladatel Odpovědnost překladatel Odpovědnost Překladatel Odpovědnost Ilustrátor

12 1001-  $aKundera, Milan,$d1929- $7jk01070894$4aut
$aThe unbearable lightness of being /$cMilan Kundera ; translated from the Czech by Michael Henry Heim 24010  $aNesnesitelná lehkost bytí.$mAnglicky 260--   $aLondon :$bFaber and Faber,$c1995 300--  $a305 s. ;$c20 cm 7001-  $aHeim, Michael Henry,$d 1943-$7 jo $4trl 910  --$aABA001

13 Doporučení rozsahu údajů v záznamu na základě analýzy uživatelských úloh
Umožnit uživateli -- záznam pro národní bibliografii na základní úrovni by měl obsahovat a měl by zahrnovat tyto logické atributy a vztahy tyto specifické datové prvky 1. najít všechna provedení ztělesňující: 1.1 díla, za která je odpovědná určitá osoba či korporace vztah(y) mezi odpovědnou osobou jmenné záhlaví pro osobu (osoby) a/nebo korporaci(-e) s hlavní odpovědností zadílo(a) (osobami) nebo korporací/korporacemi) a dílem (díly) ztělesněným(i) v provedení 1.2 různá vyjádření určitého díla vztah(y) mezi dílem a vyjádřením(i)ztělesněným(i) v provedení názvové záhlaví pro dílo (díla) 1.3 díla na určité téma vztah(y) mezi pojmem (pojmy) atd., který(é) je (jsou) tématem, a dílem (díly)ztělesněným(i) v provedení předmětové heslo (hesla) a/nebo klasifikační znak(y) pro hlavní téma(témata) díla (děl) 1.4 díla z určité edice vztah mezi edicí a dílem záhlaví pro edici číslo, v rámci edice

14 FRBR … – základ pro vývoj katalogizačních pravidel.
Podle původní představy měla AACR 2 nahradit AACR 3 (doporučení konference ALA v roce 1997). Posun směrem k tvorbě univerzálnějších mezinárodních pravidel.

15 Ustanovení mezinárodních principů katalogizace
Základ textu byl vytvořen v roce 2003 ve Frankfurtu, text nahrazuje již zastaralé tzv. Pařížské principy z roku

16 2.1. Entity v bibliografických záznamech
Při vytváření bibliografických záznamů by se měly zvažovat následující entity, které pokrývají výsledky intelektuálního a uměleckého úsilí: Dílo Vyjádření Provedení Jednotka Bibliografické záznamy se mají obecně vztahovat k provedení. Tato provedení mohou zahrnovat soubor děl, individuální dílo nebo analytickou část díla. Provedení se mohou vyskytovat v jedné či více fyzických jednotkách. Obecně platí, že by se pro každý fyzický formát (provedení) měl vytvářet samostatný bibliografický záznam.

17 Projednávala IFLA Meeting of Experts on an International Cataloguing Code – setkání expertů podle regionů (USA, Evropa, Austrálie – Asie – Afrika – Jižní Amerika). Otevřena cesta k přijetí mezinárodních pravidel.

18 Děkuji za pozornost! Kontakt:


Stáhnout ppt "Jinonické pondělky, Praha, 7. dubna 2014"

Podobné prezentace


Reklamy Google