Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola Školní 1/814 Havířov – Šumbark,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola Školní 1/814 Havířov – Šumbark,"— Transkript prezentace:

1 Základní škola Školní 1/814 Havířov – Šumbark,
Terezín Zpracováno v rámci Exkurze – „Po stopách nesvobody“ (Terezín, Praha, Vojna u Příbrami) Zpracovatel: Základní škola Školní 1/814 Havířov – Šumbark, Mgr. Blanka Fajkisová 1

2 Terezín

3 Současný Terezín

4 Historie města Pevnost Terezín vznikla v 18. století a měla být využita v prusko-rakouských válkách. Vojska habsburské monarchie se zde s Prusy ale nikdy přímo nesetkala. Strategických výhod města, rozděleného na dvě poloviny (Velká a Malá pevnost), jež jsou obehnány opevněním ve tvaru hvězd, však mělo být využito v budoucnosti. Už v 19. století sloužila Malá pevnost jako vojenská a politická věznice. Za druhé světové války udělali z Terezína nacisté největší koncentrační tábor v českých zemích.

5 Plán pevnosti z roku 1790 http://www.youtube.com/watch?v=t29xIRqhAdg

6 Perzekuce Židů v Čechách a na Moravě
Omezování práv židovských občanů v ČSR začalo prakticky ihned po obsazení Německem. Židé měli zakázán vstup na některá veřejná místa, od září 1939 se po osmé hodině večerní nesměli zdržovat mimo domov. V listopadu 1940 již nemohli vůbec opouštět bydliště. Bylo jim zapovězeno navštěvovat divadla a kina, nesměli používat lehátkové a jídelní vozy ve vlacích, byla pro ně vyhrazena zvláštní místa v hromadné dopravě, nakupovat mohli jen pár hodin denně a byli omezováni i v odběru potravin.

7 Deportace Po takzvané arizaci židovského majetku přišel příkaz označení písmenem „J“ a v říjnu roku 1941 byly zahájeny systematické deportace Židů z území protektorátu. S tím souvisel definitivní zákaz vystěhování Židů z území Říše a zabraného Československa.

8 Transportní listiny

9 Židovské ghetto Terezín
V rámci takzvaného „konečného řešení židovské otázky“ bylo rozhodnuto shromáždit Židy z Čech a Moravy do Terezína. Město, v jehož blízkosti už fungovala policejní věznice, mělo příhodnou polohu a strategicky výhodné opevnění. První transport z Prahy sem vyjel 24. listopadu roku Za necelé čtyři roky pak terezínským ghettem prošlo více než mužů, žen i dětí. Na jich zde zahynulo.

10 Národní hřbitov před Malou pevností

11

12 Největší strach mezi Židy vyvolávala neustálá hrozba transportů
Největší strach mezi Židy vyvolávala neustálá hrozba transportů. Od října 1942 byly z Terezína prakticky všichni vězňové posíláni do vyhlazovacího tábora Osvětim – Birkenau. Ve více než šedesáti transportech odešlo přes osob, z nichž se osvobození dočkalo jen Smutný osud čekal především děti a staré lidi neschopné práce.

13 Zbytky vlečky z Bohušovic zřízené za okupace

14 Do června 1942 sdílelo s Židy Terezín původní obyvatelstvo, které se však s vězněnými nesmělo dostat do styku. Židům bylo zapovězeno chodit po chodníku, nakupovat v obchodech, pískat si, nebo zpívat. Zatímco Hitler šířil po světě myšlenku, že „Židům daroval město“, Terezín nezvládal nápor nových a nových vězňů. V září 1942 dosáhl počet obyvatel Velké pevnosti maxima – uvnitř jeho hradeb se tísnilo mužů, žen a dětí, což přisuzovalo člověku průměrně 1,6 m2 ubytovací plochy. Kromě Židů z protektorátu zde byli Němci, Rakušané, Holanďané, Dánové a koncem války i Slováci a Maďaři. Vězni trpěli hladem, nedostatkem vody; špatné hygienické podmínky vyvolávaly epidemie.

15 Magdeburská kasárna Replika vězeňské ubikace z doby ghetta

16 Obrázek jednoho z terezínských dětí

17 Časopis vydávaný v domově (heimu) č.1

18 Židovská modlitebna byla založena v době ghetta a sloužila vězňům, kteří byli ubytováni v okolních domech. .

19 V nejhorších časech byla nemocné až třetina obyvatel Terezína – v únoru roku 1943 to bylo lidí. O nemocné se starali dobrovolníci z vlastních řad, postupně byly vybudovány i nemocnice, zdravotnického a dezinfekčního materiálu byl však neustále nedostatek. Mnoho Židů nemocem podlehlo. Například v září v ghettu průměrně umíralo 127 lidí denně. Mrtví byli zpočátku pohřbíváni do země, pak bylo vystavěno krematorium. Popel z uren uložených v kolumbáriu byl v listopadu 1944 z velké části vysypán do Ohře. Nacisti se tak snažili zabránit, aby vyšla najevo pravda o terezínském ghettu.

20 Malá pevnost Malá pevnost vznikla koncem 18. století jako součást komplexu opevnění. V roce 1940 byla v Malé pevnosti zřízena věznice pražského gestapa. V průběhu války pevností prošlo na zatčených, z toho žen.

21

22

23

24

25 Hromadné cely

26

27 Samotky v Malé pevnosti

28

29

30

31 Zde probíhala dezinfekce šatstva

32 Marodka „Vzorná holírna“

33 Další prostory Malé pevnosti

34

35 IV. dvůr

36 Cely na IV. dvoře

37 Brána na popraviště

38

39 stanovištěstřelců Popraviště

40 Bydlení dozorců a vedení tábora

41 Památník Terezín Smutná historie Terezína pokračovala v letech až 1948, kdy byli v Malé pevnosti vězněni váleční zajatci a později i německé obyvatelstvo. Do města samotného se vrátili obyvatelé a v květnu roku 1947 zde byl zřízen Památník.

42 Zdroje http://www.youtube.com/watch?v=t29xIRqhAdg
Fotografie na snímcích 7-8, 10-13, 15-18, pocházejí z archivu autorky prezentace


Stáhnout ppt "Základní škola Školní 1/814 Havířov – Šumbark,"

Podobné prezentace


Reklamy Google