Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada."— Transkript prezentace:

1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.13 Vzdělávací oblast: Svět práce Vzdělávací obor: Svět práce Název: Kynuté pečivo Autor: Ivana Skalická Stručná anotace: Prezentace seznamuje žáky s pracovním postupem při přípravě pečiva vhodného k dekoraci velikonočního stolu. Metodické zhodnocení: Obrazová forma pracovního postupu pomáhá zvláště žákům méně zkušeným, vede k rozvoji jemné motoriky, fantazie a tvůrčích schopností. Využito SP-PP 6.B Autorem materiálu a všech jeho částí je Ivana Skalická

2 Kynuté velikonoční pečivo Svět práce Příprava pokrmů 6.ročník Lze využít i pro společné pečení tříd 1. stupně s dopomocí žáků 2.stupně.

3 Potřebujeme suroviny 1: Na těsto: Hladká mouka Cukr moučka Mléko Hera (jiný žlutý tuk) Vejce Droždí (= kvasnice)

4 Potřebujeme suroviny 2: Na dokončení před pečením: Vejce rozšlehané s mlékem Na zvířátka: Nové koření Hřebíček

5 Potřebujeme pomůcky 1: Kuchyňskou váhu

6 Potřebujeme pomůcky 2: Na přípravu těsta: Velkou mísu Menší misku Vařečku Lžíci Odměrku Nůž

7 Pracovní postup - těsto 1: Příprava kvásku: Do misky rukou rozdrobíme droždí (=kvasnice). Přidáme vrchovatou lžíci cukru moučka.

8 Pracovní postup - těsto 2: Kvásek: Odměříme 100 ml mléka. Vlijeme do misky. Vše promícháme. Necháme vykynout na teplém místě (nebo v mikrovlnné troubě).

9 Pracovní postup - těsto 3: Připravíme: Mouku Cukr Sůl

10 Pracovní postup - těsto 4: Odvažování: Odvážíme 950g hladké mouky a 400g cukru.

11 Pracovní postup - těsto 5: Míchání: Odváženou mouku a cukr promícháme vařečkou v míse se špetkou soli. Uprostřed uděláme důlek.

12 Pracovní postup - těsto 6: Příprava tuku: V kastrolku rozpustíme na ploténce spuštěné na třetinový výkon 150g Hery (jiného žlutého tuku).

13 Pracovní postup - těsto 7: Do důlku uprostřed surovin v míse přilijeme vykynutý kvásek, rozpuštěný tuk, 300 ml mléka a 2 vejce předem rozbitá do misky. Tuk nesmí být horký, aby nespařil kvásek.

14 Pracovní postup 8: Zpracování těsta: Nejprve vařečkou suroviny promícháme a spojíme. Pak dlouhými tahy vařečkou propracujeme, až se těsto nelepí na mísu ani na vařečku. Těsto v míse podsypeme trochou mouky, ve které ho obalíme. Pak můžeme vypracování dokončit rukama tak, že od středu nahoře bochánek těsta natahujeme a dospod zabalujeme, abychom ho provzdušnili. Vznikne vláčné těsto, které odložíme kynout.

15 Pracovní postup – beránek 1: Na pomoučeném válu rozkrájíme vykynuté těsto na 3 stejné části. 1.část těsta: Válečkem vyválíme z jedné části asi půl cm tlustý oválek.

16 Pracovní postup – beránek 2: Druhou část rozpůlíme. Z poloviny vyválíme dva 1 cm silné válečky. Válečky ohneme a přitlačíme je k oválku.

17 Pracovní postup – beránek 3: Kraje válečků nakrojíme půl centimetru, aby vznikla kopýtka. Druhou půli z 2.části těsta rozdělíme na 4 dílky, z jednoho dílku vyválíme kratší váleček a připevníme ocásek.

18 Pracovní postup – beránek 4: Z dalších dvou dílků válečkem vyválíme placičku. Z ní vytvarujeme přiměřeně velkou hlavu a připevníme ji.

19 Pracovní postup – beránek 5: Ze zbývajícího kousku vymodelujeme rohy. Přitlačíme je na horní část hlavičky.

20 Pracovní postup – beránek 6: Rohy stočíme a konce přitlačíme k hlavě.

21 Pracovní postup – beránek 7: Zbylé těsto (=poslední třetina) rozválíme na válečky. Pokrájíme je na stejné kousky.

22 Pracovní postup – beránek 8: V dlani vyválíme kuličky a položíme je na hlavičku. Kuličky přitlačíme špejlí a vtlačíme oči ze hřebíčku (=koření).

23 Pracovní postup – beránek 9: Z válečku a kuliček vytvarujeme tlamu a nozdry. Ze zbývajících dílků vyválíme a špejlí přitlačíme kuličky jako vlnu.

24 Pracovní postup – beránek 10: Beránka přeložíme na pomaštěný plech. Zdeformování při přenášení beránka můžeme zabránit tím, že ho tvarujeme na papíru na pečení nebo přímo na plechu.

25 Pracovní postup – beránek 11: V misce promícháme vejce se 100 ml mléka. Směsí beránka potřeme.

26 Pracovní postup – beránek 11: Pečení: Vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a upečeme dozlatova.

27 Správné upečení Beránek je zvláště v dolní části nedopečený. Tyto tvary jsou připálené.

28 Pracovní postup – motýl 1: Vyválíme dlouhé válečky 1 cm silné.

29 Pracovní postup – motýl 2: Naznačíme si polovinu válečků a konce válečků proti sobě stočíme. V polovině přehneme a stlačíme k sobě.

30 Pracovní postup – motýl 3: Přiložíme obě části k sobě a stlačíme.

31 Pracovní postup – motýl 4: Vyválíme kousek těsta do tvaru mrkve. Širší konec nakrojíme.

32 Pracovní postup – motýl 5: Rozkrojené konce vytáhneme a ztenčíme. Přiložíme na spojené válečky, zploštíme a přitlačíme špejlí.

33 Pracovní postup – motýl 6: Přeneseme na pomaštěný plech, vytvarujeme tykadla. Dále pokračujeme stejně jako u beránka.

34 Pracovní postup – ptáček 1: Kousek těsta vyválíme do tvaru mrkve. Silnější konec necháme v dlani, slabší otočíme kolem ukazováčku.

35 Pracovní postup – ptáček 2: Do vzniklého otvoru vložíme i prostředníček a táhneme prsty od sebe, tím otvor zvětšíme. Otvorem prostrčíme slabší konec válečku těsta.

36 Pracovní postup – ptáček 3: Protažený konec vytáhneme do špičky, tím vznikne zobáček. Vtlačíme oči ze hřebíčku, druhý konec válečku zploštíme.

37 Pracovní postup – ptáček 4: Položený ocásek roztáhneme do šířky. Nožem stejnoměrně nakrojíme.

38 Pracovní postup – ptáček 5: Přeneseme na pomaštěný plech a dotvarujeme. Dále pokračujeme stejně jako u beránka.

39 Pracovní postup – věnec 1: Vyválíme 4 stejně dlouhé válečky. 1 váleček odložíme stranou, pak krajní přeložíme přes prostřední.

40 Pracovní postup – věnec 2: Krajní váleček z druhé strany přeložíme přes prostřední. Stejně pokračujeme, strany po jednom přeložení střídáme.

41 Pracovní postup – věnec 3: Po přeložení stáhneme válečky k sobě, aby spletení bylo pravidelné. Konce stlačíme k sobě do špičky.

42 Pracovní postup – věnec 4: Válečky spleteme po celé délce. Konce opět stlačíme k sobě.

43 Pracovní postup – věnec 5: Stočíme do kolečka.Konce spojíme k sobě.

44 Pracovní postup – věnec 6: Odložený váleček vložíme do věnce, v místě spojení přeložíme. Část vyčnívající zpod věnce přeložíme přes druhou.

45 Pracovní postup – věnec 7: Konce postupně svážeme tak, jako zavazujeme kličku na botách.

46 Pracovní postup – věnec 8: Jiná možnost je mašli pouze naskládat na sebe. Věnec přeložený na pomaštěný plech ještě dotvarujeme.

47 Dokončení: Dále pokračujeme natíráním a pečením stejným postupem jako u beránka.

48 Podle vlastní fantazie můžeme vyrobit i další na Velikonoce vhodné tvary. KrasliceKohoutci a kuřátka

49 Otázky přípravné a dokončovací práce 1. Co uděláme před začátkem práce na přípravě kteréhokoli pokrmu? 2. Čím přípravu pokrmu zahájíme? 3. Na co dbáme během celé kuchyňské úpravy surovin? 4. Co provádíme s použitými pomůckami? 5. Čím zakončíme práci v kuchyni? 6. Pokus se vytvarovat nějakou dekoraci z kynutého těsta podle vlastní fantazie.

50 Odpovědi přípravné a dokončovací práce 1. Před začátkem práce na pokrmu si umyjeme ruce vodou a mýdlem a osušíme je. 2. Přípravu pokrmu zahájíme shromážděním potřebných surovin a pomůcek. 3. Během celé kuchyňské úpravy surovin dbáme na pořádek a čistotu na pracovišti. 4. Použité pomůcky, které už nebudeme pro přípravu pokrmu potřebovat, odkládáme do dřezu, nebo stranou na linku, aby nepřekážely a dále se neznečišťovaly. 5. Práci zakončíme pečlivým umytím nádobí a úklidem kuchyňské linky a jejího okolí.

51 Zdroje V prezentaci jsou použity vlastní fotografie, recept a zkušenosti přenášené v naší rodině z generace na generaci ústním podáním. Děkuji své babičce Marii Smetanové ( † 1974 ) za trpělivost při jejich předávání. Ivana Skalická


Stáhnout ppt "Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada."

Podobné prezentace


Reklamy Google