Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"— Transkript prezentace:

1 Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Mgr. Andrea Dobšíková, Ph. D. Název materiálu: Prenatální období Označení materiálu: VY_32_INOVACE_PSY. SP4. 811 Datum vytvoření: Vzdělávací oblast: Psychologie Ročník: Sociálněsprávní činnost – 4. ročník Název školy: Střední škola, základní škola a mateřská škola pro zrakově postižené, Brno, Kamenomlýnská 2

2 Anotace Psychologie. Učební materiál pro výuku předmětu psychologie.
Prezentace k vysvětlení nových témat z oblasti vývojové psychologie – prenatální období.

3 Metodické pokyny Jedná se o prezentaci v programu PowerPoint, v jejíž první části je zpracována teorie k danému učivu. Text je vhodný k výkladu při probírání nové látky na téma prenatální období. Druhá část DUMu obsahuje otázky k procvičení. Ve výuce je možná samostatná i skupinová práce. K použití DUMu ve výuce je zapotřebí PC s programem PowerPoint a dataprojektor.

4 Zdroje LANGMEIER, Josef a Dana KREJČÍŘOVÁ. Vývojová psychologie. 3. přeprac. a dopl. vyd. Praha: Grada, 1998, 343 s., obr. ISBN X. KOPECKÁ, Ilona. Psychologie: učebnice pro obor sociální činnost. 1. vyd. Praha: Grada, 2011, ISBN VÁGNEROVÁ, Marie. Vývojová psychologie. Dětství, dospělost, stáří. 1. vyd. Praha: Portál, 2000, 522 s. ISBN

5 Zdroje [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z: [online]. [cit ]. Dostupné z:

6 Zdroje [online]. [cit ]. Dostupné z:

7 Prenatální období Období od početí do porodu.
Trvá přibližně 40 týdnů +/- 2 týdny. Pokud se dítě narodí před ukončeným 37. týdnem, hovoříme o něm jako o předčasně narozeném, nedonošeném. V současné době je hranice přežití narozeného dítěte 24. týden.

8 Prenatální období Obr. č. 1

9 Prenatální období - stadia
Blastemové Embryonální Fetální

10 Prenatální období – stadium blastemové
Blastemové stadium: začíná oplozením, pokračuje rýhováním vajíčka, které putuje vejcovodem do dělohy. Uhnízdění blastocytu trvá přibližně 3 týdny. Rovněž již koncem 3. týdne vzniká nervová trubice jako základ nervového systému. Obr. č. 2

11 Prenatální období – stadium embryonální
Během embryonálního období se vytvářejí všechny hlavní orgánové základy. Vymezuje se od 1. úderu srdce (koncem 3. týdne) do ukončení organogeneze (vývoje orgánových základů). Trvá tedy od 4. do 12. týdne. Na konci období měří embryo asi 9 cm, jsou vytvořeny končetiny, včetně prstů. Vzhledem k rychlému růstu je embryo velmi citlivé na škodlivé vlivy, které mohou být příčinou závažných vývojových vad.

12 Prenatální období – stadium embryonální
Obr. č. 3

13 Prenatální období – stadium fetální
Fetální období je charakteristické dokončováním vývoje orgánů, které dozrávají a postupně začínají plnit svou funkci. Trvá od 12. týdne po narození. Fétus – plod žije v plodové vodě. Matka začíná pociťovat pohyby plodu přibližně od 16. týdne.

14 Prenatální období – stadium fetální
Stručný přehled vývoje chování plodu: 3 měsíc: sací pohyby, na podráždění odpovídá sevřením prstů, pohybuje hlavičkou, rukama, nohama i trupem. 4. měsíc: pohyby horních a dolních končetin, reaguje na dotek, otvírá a zavírá ústa, pohybuje jazykem. Umí měnit výraz tváře. Začínají se vytvářet základní reflexy. 5. měsíc: plod reaguje na tlak a začíná vnímat zvukové podněty (tlukot matčina srdce). Dovede rozlišovat základní chutě.

15 Prenatální období – stadium fetální
6. měsíc: pohyby končetin jsou intenzivnější, reflexní avšak stále nekoordinované; dostává se do aktivního kontaktu s matkou, což má význam pro jeho další psychický vývoj. 7. až 9. měsíc: plod se připravuje na život mimo dělohu. V této době je již natolik zralý, aby přežil v případě předčasného narození.

16 Prenatální období – stadium fetální
Obr. č. 4

17 Vývoj plodu Vývoj plodu je závislý na: zdravotním stavu matky
její výživě: nevhodné návyky kouření, alkohol, drogy, ale i některé léky mohou ohrozit vývoj plodu dobrém psychickém stavu matky: vyhýbat se konfliktům, stresům V době těhotenství začíná vzájemné působení matky a plodu, plod se dostává do určitého aktivního kontaktu s matkou (sociální interakce) – matka reaguje emocemi na pohyby plodu, její emoce pak ovlivňují plod.

18 Kontrolní otázky Jak dlouho trvá těhotenství - prenatální období?
Jaká stádia rozlišujeme v rámci prenatálního období Co je blastemové stadium? Co je embryonální stadium? Co je fetální stadium?

19 Kontrolní otázky Jak dlouho trvá těhotenství - prenatální období?
Trvá přibližně 40 týdnů +/- 2 týdny Jaké stádia rozlišujeme v rámci prenatálního období? Embryonální Fetální Blastemové Co je blastemové stadium? Začíná oplozením, pokračuje rýhováním vajíčka, které putuje vejcovodem do dělohy. Uhnízdění blastocytu trvá přibližně 3 týdny.

20 Kontrolní otázky Co je embryonální stadium?
Během embryonálního období se vytvářejí všechny hlavní orgánové základy. Vymezuje se od 1. úderu srdce (koncem 3. týdne) do ukončení organogeneze (vývoje orgánových základů). Trvá tedy od 4. do 12. týdne.

21 Kontrolní otázky Co je fetální stadium? Na čem závisí vývoj plodu?
Fetální období je charakteristické dokončováním vývoje orgánů, které dozrávají a postupně začínají plnit svou funkci. Trvá od 12. týdne po narození. Na čem závisí vývoj plodu? Zdravotním stavu matky. Její výživě. Dobrém psychickém stavu matky: vyhýbat se konfliktům, stresům.


Stáhnout ppt "Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola"

Podobné prezentace


Reklamy Google