Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

JARO LÉTO ROČNÍ OBDOBÍ PODZIM ZIMA.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "JARO LÉTO ROČNÍ OBDOBÍ PODZIM ZIMA."— Transkript prezentace:

1 JARO LÉTO ROČNÍ OBDOBÍ PODZIM ZIMA

2 Co se dnes naučíme? Co to jsou roční období a jak se jmenují?
Jak se střídají a kdy? Povíme si něco o každém ročním období. Na co se můžeme dívat v přírodě? Co dělají lidé v každém ročním období? Jaké slavíme v jednotlivých obdobích svátky? Zkusíme si na závěr jednoduchý testík. Doba výuky asi 60 minut. HURÁ na to s klokánkem!

3 Co to jsou roční období a jak se jmenují?
Rok dělíme na čtyři roční období. Každé roční období trvá 3 měsíce.

4 Jak se střídají a kdy? Během jednoho roku se vystřídají všechny čtyři roční období. BŘEZEN DUBEN KVĚTEN ČERVEN ČERVENEC SRPEN jaro začíná 21. března léto začíná 21. června zima začíná 21. prosince PROSINEC LEDEN ÚNOR ZÁŘÍ ŘÍJEN LISTOPAD podzim začíná 23. září JESTLIPAK TEĎ DOKÁŽEŠ ŘÍCI, KTERÉ Z ROČNÍCH OBDOBÍ TRVÁ NEJDÉLE?

5 JARO – co se děje v přírodě
na jaře se příroda probouzí po zimním spánku, zvířátkům se rodí mláďata přilétají ptáčci z dalekých krajů, kam odlétli před zimou v trávě najdeme první broučky, mouchy a včely, venku poletují motýlci tráva se zelená na zahradách i na polích, po zimním období se do přírody vrací pestré barvy, zvuky a ptačí zpěv v dubnu se často střídá počasí, chvíli prší a potom svítí sluníčko – je to aprílové počasí v květnu začínají kvést stromy, všude je spousty světla, tepla a vůní na louce můžeme obdivovat první květiny – sněženky, bledulky, tulipány, narcisky a petrklíče sněženka bledulka tulipán narciska petrklíč

6 JARO – co dělají lidé, jaké slavíme svátky
na jaře odkládáme zimní oblečení, lyže, brusle, sáňky a boby na půdu připravujeme zahrádku na sázení stříháme ovocné stromy do skleníku nasejeme semínka zeleniny a kytiček, které chceme pěstovat na zahradě sbíráme léčivé bylinky, ze kterých si děláme v zimě čaj chodíme do přírody pozorovat zvířátka a jejich mladé slavíme svátky jara – VELIKONOCE – kluci pletou pomlázku a chodí mrskat děvčata, děvčata barví vajíčka, pečou s maminkou beránka a mazanec na konci dubna děláme ohníček a opékáme buřty, říkáme, že je PÁLENÍ ČARODĚJNIC v květnu přejeme svým maminkám k svátku, je DEN MATEK PODLE ČEHO V PŘÍRODĚ POZNÁME, ŽE UŽ ZAČALO JARO?

7 LÉTO – co se děje v přírodě
v měsíci červnu jsou nejdelší dny za celý rok a krátké noci všude voní barevné květiny, stromy, keře a dozrávající plody často svítí sluníčko a je teplé počasí, velké teplo občas přinese bouřku v lese rostou maliny, borůvky a houby na zahradě sbíráme jahody, trháme třešně, meruňky a broskve ke konci prázdnin se dny opět zkracují v srpnu se počasí ochlazuje, začíná foukat vítr za letních nocí můžeme sledovat na obloze padající hvězdy a něco si přát

8 LÉTO – co dělají lidé, jaké slavíme svátky
v letních měsících sušíme na loukách a zahradách seno děti se těší na dlouhé letní prázdniny rodiče jezdí s dětmi na výlety a dovolenou chodíme se koupat, opalovat maminky zavařují ovoce a dělají marmeládu v lese sbíráme jedlé houby a borůvky na polích kombajny sečou obilí, v srpnu je období žní Pat a Mat (pouze za odměnu, pokud se ti dařilo správně odpovídat na otázky) svátky, které slavíme v létě se naučíme později PAMATUJEŠ SI JEŠTĚ, KDY KONČÍ LÉTO?

9 PODZIM – co se děje v přírodě
zvířata se připravují na zimní spánek, dělají si zásobu na zimu odlétají do teplých krajin vlaštovky, špačci a čápi v říjnu už je opravdový podzim, fouká studený vítr, hodně prší a je bláto v listopadu je měsícem mlh, bláta a plískanic s prvním sněhem opadává poslední listí ze stromů v přírodě zpívá meluzína a příroda se ukládá ke spánku

10 PODZIM – co dělají lidé, jaké slavíme svátky
češeme ovocné stromy a uskladňujeme ovoce do sklepa vybíráme brambory a sbíráme houby děti pouští draky ořeme pole po sklizni a zaséváme ozimy – zimní druhy obilí je období lovů a honů, začínají výlovy rybníků připravujeme zahrádky na zimu, květiny pokryjeme chvojím z lesa hrabeme poslední opadané listí ukončili jsme poslední práce na polích koncem podzimu chodí MIKULÁŠ s čertem a andělem, hodným dětem nosí dobroty, zlobivým uhlí nebo brambory JAKÉ POČASÍ NÁM PŘINÁŠÍ PODZIM?

11 ZIMA – co se děje v přírodě
prosinec přináší už opravdovou zimu dny jsou velmi krátké, večer je brzy tma příroda je v hlubokém spánku v lednu převládá sněhové, mrazivé a ledové počasí v únoru zvířata nejvíce trpí hladem ve sněhu můžeme najít stopy zvířat, která se přibližují k lidským obydlím

12 ZIMA – co dělají lidé, jaké slavíme svátky
pokud je sněhová a mrazivá zima - lyžujeme, bruslíme, sáňkujeme a bobujeme stavíme sněhuláka nebo různá zvířátka teple se oblékáme, nosíme šálu, čepice a rukavice odhazujeme sníh z chodníků a cest, abychom mohli jít do školy nosíme zvířátkům potravu, aby přečkala krutou zimu připravujeme se na nejkrásnější svátky v roce, VÁNOCE děti se nejvíce těší na ŠTĚDRÝ DEN, kdy nacházejí pod stromečkem dárky poslední den v prosinci oslavujeme konec starého roku a začátek nového, je SILVESTR v únoru je doba MASOPUSTu, chodíme na karnevaly v den SVATÉHO VALENTINA dáváme lidem, které máme rádi, dárečky KTERÁ ZVÍŘÁTKA MŮŽEME V ZIMĚ POTKAT V PŘÍRODĚ?

13 Povíme si správné odpovědi na otázky:
1.) Které z ročních období trvá nejdéle? Nejdelším ročních obdobím je léto. Začíná 21.března a končí až 23. září. 2.) Podle čeho v přírodě poznáme, že začalo jaro? Zelená se tráva, zvířátka se probudila ze zimního spánku, rodí se mláďata, často se střídá deštivé a slunečné počasí. V přírodě kvetou první květiny. 3.) Kdy končí léto? Léto končí 23. září. 4.) Jaké počasí nám přináší podzim? Hodně fouká vítr, prší, ráno bývá mlha. Opadává listí a příroda se ukládá ke spánku. 5.) Která zvířátka můžeme v zimě potkat v přírodě? Srnky, jelena, zajíce, lišku. Zkusíme si ještě zopakovat celou lekci: V kterém ročním období češeme ovoce, vybíráme brambory a hrabeme na zahradě listí? NA PODZIM. Kolik máme celkem ročních období a jaké to jsou? MÁME ČTYŘI ROČNÍ OBDOBÍ, JE TO JARO, LÉTO, PODZIM A ZIMA. Jaké svátky slavíme v zimě? VÁNOCE, ŠTĚDRÝ DEN, SILVESTR, MASOPUST, SVATÉHO VALENTINA. Pokud se ti podařilo správně odpovědět na tyto otázky, zvládl jsi celou tuto lekci, zasloužíš si pochvalu a velkou jedničku. Pokud se ti příliš nedařilo, nebuď smutný, ještě jednou si lekci pročti a příště už to bude určitě lepší.


Stáhnout ppt "JARO LÉTO ROČNÍ OBDOBÍ PODZIM ZIMA."

Podobné prezentace


Reklamy Google