Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SVV MSK podpořilo v pátek pietní akci v obci Liptaň.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SVV MSK podpořilo v pátek pietní akci v obci Liptaň."— Transkript prezentace:

1 SVV MSK podpořilo v pátek 20.9.2013 pietní akci v obci Liptaň.
– PIETNÍ AKCE – LIPTAŇ SVV MSK podpořilo v pátek pietní akci v obci Liptaň. V Liptani stojí pomník, který připomíná tragédii, kdy v nerovném boji s nacistickými ordnery hrdinou smrtí padlo před 75 léty šest příslušníků Stráže obrany státu. Na levé straně je nápis "Z vaší krve naše svoboda" a na pravé "Nezapomeneme". Původní nápis, který je  nyní pod deskou, říká "Přísaháme, že budeme druh druha milovati, k sobě věrně státi, v nebezpečí se neopouštěti, ale až do konce se brániti, jak nám káže mužná čest a vědomí povinnosti občanských. Tak přísaháme".

2

3

4

5

6 Liptaňská tragédie Nejkrvavější drama v moravskoslezském pohraničí se odehrálo 22. září 1938 v Liptani (něm. Liebenthal a od r Großliebental; někdy (např. to stojí napsáno na dopravních značkách označujících pro účastníky silničního provozu začátek a konec obce) se používá i název "Liptáň") na Osoblažsku v okrese Bruntál. Skupina asi osmdesáti vesměs vyzbrojených mladých Němců povzbuzena postupem jednotek freikorps k hranicím tehdy zamířila k liptaňské četnické stanici. "Vydejte zbraně," zněl povel zfanatizovaných henleinovců a čtyřem četníkům ve stanici se orosila čela. Raději se přesile vzdali - Němci jim pohrozili smrtí. Před četnickou stanicí a na návsi se utvořila skrumáž, k níž v té době přijížděl motocykl se dvěma členy české finanční stráže. Henleinovci jim zastoupili cestu, ovšem strážníkům se podařilo vběhnout do stanice, bohužel už obsazené dalšími Němci. Pak padl první výstřel, dodnes není známo, z které strany. Ve zmatečné palbě byli nejprve zraněni tři Němci. To rozběsnilo vzbouřence natolik, že Alfred Selig, jeden z hlavních organizátorů akce, vstoupil do místnosti a v té chvíli už odzbrojené četníky do jednoho palbou ze samopalu postřílel. Mezi zavražděnými byli otcové dětí a třem nejmladším bylo osmadvacet let. Němci druhý den naložili mrtvoly na nákladní automobil a odvezli je za hranice, do tehdy německých Hlubčic (něm. Leobschütz, pol. Głubczyce). Tam je potupně zakopali u hřbitovní zdi. Až v roce 1945 byli tři z šesti zavražděných četníků exhumováni a pochováni v Česku. Také tři zbývající členové Stráže ochrany státu mají hrob, obec Glubčice jim poskytla důstojné místo uvnitř hřbitova. Účastníci vraždy šesti českých četníků se dostali v Opavě v roce 1947 před soud - tři z nich dostali trest smrti. Ovšem praví vrazi, bratři Seligové, trestu unikli.

7 Bývalá četnická stanice č. p
Bývalá četnická stanice č. p. 261 a pomník na domě, ve kterém bylo zavražděno šest příslušníků Stráže Obrany Státu henleinovci dne 22. září 1938

8 Památník Liptaňské tragédie – Głubczyce – Polsko

9 I k tomuto památníku v Głubczyci příslušníci SVV MSK položili květiny a zažehli svíce…

10 Předmnichovskou tragédii připomínají dva pomníky …

11 Konec


Stáhnout ppt "SVV MSK podpořilo v pátek pietní akci v obci Liptaň."

Podobné prezentace


Reklamy Google