Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Alpská oblast Berchtesgaden Národní park Prohlížení: J@

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Alpská oblast Berchtesgaden Národní park Prohlížení: J@"— Transkript prezentace:

1 Alpská oblast Berchtesgaden Národní park Prohlížení:

2 KÖNIGSEE

3

4 Alpská oblast Berchtesgaden
Alpská oblast německého národního parku Berchtesgaden v jihovýchodním Bavorsku blízko německo-rakouské hranice nabízí solné doly, termální prameny, nejhlubší německé jezero Königssee – s hloubkou 192m (je to jedno z nejhlubších evropských jezer), druhý nejvyšší vrchol Německa Watzmann (2714 m. n. m.) a také proslulou Hitlerovu pevnost Kehlsteinhaus neboli Orlí hnízdo. Jezero Königssee (původnější název jezera Kunigssee byl odvozen od mužského křestního jména Kuno) leží mezi horskými masivy Watzmanu, Hagengebirge a Steinernem Meer. Jezero se po břehu nedá obejít, vysoké sklaní stěny spadají přímo do jezera. Königssee má velmi čistou vodu a proto je povolena plavba pouze lodím s elektromotorem, veslicím a šlapadlům. Kajaky a kanoe jsou zakázány. Ve spádové oblasti jezera (136,5 km²) není kromě pár horských pastvin provozováno žádné zemědělství a osídlení v oblasti jezera je od 80. let napojeno na kanalizaci. Díky tomu je jezero oligotrofní, velmi čisté a je zdrojem kvalitní pitné vody. Pokračování:

5 V obci Königssee se též nachází umělá chlazená dráha pro boby, sáně a jednoboby. Jezero kvůli jeho velikosti zamrzá kompletně jenom při velmi chladných zimách, v průměru přibližně jednou za desetiletí. Naposledy to bylo v lednu a únoru roku Led byl silný 40 cm a jezero bylo po dobu 29 dní možné přejít. Předpokladem pro tuto přírodní podívanou je velmi studené počasí a bezvětří. Pokud je led silný alespoň 15 cm, je vyznačena správou parku turistická, běžkařská a cyklistická cesta přes jezero z Konigsee po ledě do St. Bartholomä. Je doporučeno pohybovat se po vyznačené trase, neboť při západním břehu je led obvykle tenčí. Varováním může být řidič VW, který bez povolení v noci přejížděl přes jezero a na zpáteční cestě od St. Bartholomä se společně s vozem prolomil do chladných vod jezera. Teprve roku 1997 byl za pomoci ponorky automobil společně s tělesnými ostatky řidiče nalezen v hloubce 120 m. Jeho ostatky dodnes nebyly vyzdviženy… Prohlížení snímků:

6 Vyhlídka na jezero

7

8

9

10 Jedna z 18-ti elektrických lodí

11

12

13 Mlha nad jezerem

14

15

16

17

18

19 (Hitlerovo) ORLÍ HNÍZDO

20 Hitlerova pevnost Kehlsteinhaus neboli Orlí hnízdo.
Jednou z největších atrakci celé oblasti představuje proslulé Orlí hnízdo, hrdě se tyčící na úzkém skalnatém hřebeni, nedaleko vrcholku místní hory Kehlstein ve výšce m n. m. Orlí hnízdo se podobá většímu horskému hotelu. Na všech mapách a informačních brožurách najdete tuto horskou chatu pod názvem Kehlsteinhaus. Toto honosném sídlo - horské útočiště Adolfa Hitlera a jeho nejvěrnějších spolupracovníků vybudovali za 13 měsíců v letech 1937–1938 včetně nové horské silnice s několika tunely jako dárek k Hitlerovým 50. narozeninám. Vstup do hotelu zajišťoval podzemní výtah zabudovaný do nitra hory.  Jednalo se o uzavřený areál v horské vesnici Obersalzberg resp. komplexu několika budov vzájemně propojených podzemními tunely a spojovacími štolami. Zde ležela v nadmořské výšce kolem 1000 m n. m. chata Wachenfeld, která byla nacisty využívána už od 20. let 20. století (Hitler tu prý, mimo jiné, také kdysi po svém návratu z vězení sepisoval svoji knihu Mein Kampf). Pokračování:

21 Hlavní místností Orlího hnízda je takzvaný oktagon, velká osmihranná síň s krbem, dnes sloužící jako restaurace. K ní přiléhá pokoj Evy Braunové a prosklená galerie s nádherným výhledem. Nacisté celou horskou vesnici Obersalzberg násilím zabrali pro sebe a vybudovali zde pro vůdce rozsáhlý areál s mnoha bunkry a podzemními úkryty. Hitler si zde zřídil svůj Berghof, horský zámek (spodní budovu Orlího hnízda). Na konci druhé světové války celý areál na úpatí hory západní spojenci dne 25. dubna 1945 letecky bombardovali. Samotné Orlí hnízdo umístěné na samém vrcholku hory se jim ale nepodařilo vůbec zasáhnout, zato areál na úpatí hory byl téměř kompletně zničen. O několik let později pak byly zbytky stavby vyhozeny do povětří. Z areálu, který původně začínal na úpatí hory se do dnešních dob dochovaly pouze nepatrné zbytky (prakticky jen základy některých budov). Horský hotel na vrcholku Kehlsteinu stojí dodnes a je turisticky velmi atraktivním místem. Prohlížení snímků:

22 Silnice k Orlímu hnízdu

23 Parkoviště autobusů pod Orlím hnízdem

24 Přístupový tunel k výtahu

25

26 Výhled z terasy Orlího hnízda

27 Restaurace „oktagon“

28 Orlí hnízdo

29

30

31

32 Kříž nad „Orlím hnízdem“

33 SVATÝ BARTOLOMĚJ

34 Kostel sv. Bartoloměje Na jezeře Kunigssee, na poloostrově Hirschau se po připojení Berchtesgadenu k Bavorsku v roce 1810 nacházel lovecký zámeček bavorských králů (dnes hostinec) a kostel sv. Bartoloměje z roku Dnešní podobu získal kostel v roce Po jezeře jezdí lodní doprava až k poutnímu kostelíku sv. Bartoloměje, stojícímu na malém poloostrově v zadní části jezera. Odsud začíná řada turistických stezek do okolních hor. Na poutě se ke kostelíku sv. Bartoloměje chodilo dvakrát do roka, podle toho, jak příroda dovolila. Jinak byl kostelík i s malou osadou celý rok odříznutý od světa. Základy kostelíka jsou staré téměř 900 let, a byl založen jako basilika svatého Bartoloměje na břehu tehdejšího Chunigesee. Dnešní podoba kostela pochází z konce 17. Století. Mučedník sv. Bartoloměj byl vždy velmi uctívaný, je patronem mnoha měst a živností. Je ochráncem Frankfurtu nad Mohanem, dále Maastrichtu, Altenburgu, Plzně, atd. Jednou z nejznámějších tradic (od 17.století) vážících se ke svátku svatého Bartoloměje je almská pouť, při níž putují obyvatelé z města Alm do poutního kostela St.Bartholomä u jezera Königsee poblíž bavorského Berchtesgadenu. Plní tak dávný slib, který dali svatému Bartolomějovi po skončení morové epidemie.

35

36

37

38 OKOLÍ KÖNIGSEE

39

40

41 Watzmann (2714 m. n. m.)

42

43

44

45

46

47

48

49 SOLNÝ DŮL

50

51 Hranice pod zemí

52

53 Vrstvy soli

54

55 Podzemní jezero

56

57 OKOLÍ JENBACHU (MALOVANÉ DOMY)

58

59

60

61

62

63

64

65 A kam příště? Co třeba ozubnicová železnice Achenseebahn
KONEČNÁ A kam příště? Co třeba ozubnicová železnice Achenseebahn


Stáhnout ppt "Alpská oblast Berchtesgaden Národní park Prohlížení: J@"

Podobné prezentace


Reklamy Google