Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec"— Transkript prezentace:

1 Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec
Anotace ICT 2 _ 1/50 Prezentace seznamuje žáky se sexuálně přenosnými chorobami, které se šíří výhradně pohlavním stykem. Autor Mgr. Hana Dubcová Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámení s pojmy Speciální vzdělávací potřeby Materiál určen pro žáky 9. roč. základní školy praktické Klíčová slova Sexuálně přenosné choroby, příjice, kapavka, měkký vřed Druh učebního materiálu Prezentace s obrázky, výklad Druh aktivity Výklad Cílová skupina Žák Stupeň a typ vzdělání Základní vzdělání – druhý stupeň Typická věková skupina 13 – 15 let/9. ročník Celková velikost 2 222 kB

2 Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec
Mgr. Hana Dubcová

3 Sexuálně přenosné choroby I.
„Hodné holky si nezapamatuji, na ty zlé nikdy nezapomenu !“

4 Sexuálně přenosné choroby = pohlavní nemoci
V minulosti bývaly velmi časté, obzvláště v poválečných obdobích, kdy docházelo k jejich růstu. Po druhé světové válce se naše země naštěstí vyhnula explozi těchto nemocí, což ovlivnilo více faktorů – zvýšení životní úrovně, vydání zákona o potírání pohlavních nemocí a hlavně OBJEV PENICILÍNU (poprvé použit v roce 1943). Díky těmto okolnostem klesl výskyt sexuálních infekcí v 50. letech na minimum.

5 Během dalších let však vzrostl počet nákazy několikrát
Během dalších let však vzrostl počet nákazy několikrát. S otevřením hranic stoupá počet „dovezených infekcí“. Infekce podléhají povinnému hlášení! V mezinárodním označení „sexually transmitted diseases“ – STD, nebo také „sexually transmitted infections“ – STI.

6 Sexuálně přenosné choroby I.
Virová, bakteriální nebo parazitární onemocnění, které lze dělit podle způsobu přenosu na: Infekce šířené téměř výhradně pohlavním stykem – - příjice(syfilis) - kapavka viz Sexuálně přenosné choroby I. - měkký vřed Infekční onemocnění, přenášené převážně pohlavním stykem. ( STD 2. generace )- - chlamydiové infekce - HIV / AIDS viz Sexuálně přenosné choroby II. - virové hepatitidy - herpes genitális

7 Příjice Syfilis, neboli také příjice, probíhá ve třech stádiích. Při prvním se na místě průniku viru do organismu objeví tvrdý nebolestivý vřed o průměru od pěti milimetrů do dvou centimetrů. Pokud se vřed objevil na genitáliích, zduří i mízní uzliny na tříslech. Do čtyř až šesti týdnů vřed sám od sebe zmizí a první fáze nemoci končí. V druhé fázi se na trupu nakaženého objevuje vyrážka (bílé plošky) a zduří uzliny. Vyrážka postupně mizí a znovu se objevuje. Třetí stadium syfilitidy probíhá nenápadně. Navenek se nic neděje, uvnitř organismu se ale šíří nebezpečné viry a těžce poškozují důležité orgány: klouby, srdce, cévní i nervovou soustavu. Postižený má těžce postiženou kožní tkáň v obličeji, dochází ke znetvoření tváře, nosní přepážky a části horního patra. Syfilitik má těžkou poruchu osobnosti, postupně u něj nastupuje demence. Toto třetí stadium nemoci se projevuje až po mnoha letech zdánlivého klidu (obvykle jde o dobu 20 a více let), ale pokud k němu dojde, nelze už nemoc léčit a pacient zemře. Léčba je možná pouze při první a druhé fázi syfilisu. Diagnostikuje se pomocí serologického vyšetření krve nebo mozkomíšního moku. Léčí se pomocí antibiotik, nejčastěji penicilinem nebo tetracyklinem. Pokud se prokáže nákaza příjicí u těhotné ženy, obvykle se vyvolává umělý potrat. Dítě, které by se narodilo syfilitické matce, by bylo těžce poškozené a deformované.

8

9 KAPAVKA Kapavka je jednou z nejrozšířenějších pohlavních infekčních chorob na celém světě. Způsobuje ji bakterie Neisseria gonorrhoea (gonokok). Gonokok napadá nejčastěji močové a pohlavního ústrojí. Vzácně však může zasáhnout i konečník, oční spojivky, sliznici nosohltanu (při nechráněném orálním sexu) nebo klouby (při rozšíření infekce krví do velkých kloubů). V napadené části těla způsobuje bakterie hnisavý zánět. Kapavka se v drtivé většině případů šíří pohlavní stykem, nakazit se ale může také plod od matky, především během porodu. Tato infekce se nejčastěji projeví jako zánět spojivek. V České republice je však toto onemocnění vzácné, protože se všem novorozencům hned po porodu preventivně vkápne do očí speciální přípravek, který zamezí šíření infekce. Neléčená kapavka přechází do chronického stádia a způsobuje vážnější komplikace (záněty prostaty, nadvarlete, u žen gynekologické záněty). Onemocnění může vést až k neplodnosti, a to jak u mužů, tak i u žen. U žen dále může způsobit potrat či mimoděložní těhotenství.

10 Bakterie Neisseria gonorrhoea (gonokok).

11 Nejúčinnější prevence je absence častého střídání partnera, absence náhodného sexu a používání kondomu.

12 Měkký vřed Pohlavní nemoc postihující nejčastěji muže - homosexuály
Měkký vřed, jinak známý také jako chankroid, je pohlavně přenosná choroba, kterou charakterizuje výskyt vředů na genitálu a abscesů v oblasti třísel. Původcem nemoci je bakterie Haemophilus ducrei, tyčinkovitý parazit citlivý na zvýšenou teplotu a vyschnutí. Onemocnění měkký vřed pravděpodobně přenáší ženy. Muži, především homosexuálové, podléhají nákaze častěji, většinou se u nich vředy objevují na žaludu, předkožce a uzdičce. Pouze výjimečně jsou kromě genitálií zasažena jiná místa jako prsty, rty nebo mandle. Stejně jako obdobné dermatovenerologické choroby podstatně zvyšuje riziko přenosu viru HIV. Vyskytuje se především v tropech, ale onemocnění se rozšiřuje i v USA a Evropě. Sexuálně přenosná choroba podléhá ohlašovací povinnosti. Díky tomu víme, že v České republice se toto onemocnění již několik let neobjevilo, což však při vysoké migraci v globalizovaném světě není příliš podstatné.

13

14 Měkký vřed Inkubační doba trvá 4 – 7 dní. Poté se objeví potíže při močení a malý bolestivý vřídek (vřídky) na zevním genitálu. Nehojí se jako běžný vřídek, naopak se z něj stává mokvající bolák. Vřed má podminované okraje, postrádá tuhou zatvrdlou spodinu (proto název měkký vřed), která při stisknutí nebo tření lehce krvácí. Vřed lemuje červená linka. Do velikosti cca 1,5 centimetru už neroste, ale začíná se hojit jizvou. Pokud se včas nezahájí léčba, mohou se vředy spojit a rozrůst se do velkých a bolestivých ložisek a přesunout infekci do lymfatických uzlin v oblasti třísel. Posuvná kůže normální barvy nad uzlinami zarudne, vyhladí se a změní svůj povrch na lesklý. Pokročilým stadiem nemoci je bolestivé zduření mízních uzlin – tzv. bubony, jejich prasknutí a vytvoření píštěle, z níž vytéká žlutozelený hnis zbarvený krví. Dutina se po provalení uzliny hojí vtaženou jizvou. U žen jsou bubony spíše výjimečné. Léčba měkkého vředu Léčba spočívá v podávání antibiotik. Diagnózu lze často určit pouhým prohlédnutím postiženého místa, ale venerolog by měl vždy učinit mikroskopický rozbor hnisu, aby se vyloučil syfilis.

15 Použité zdroje: 2012,14:44 16:14


Stáhnout ppt "Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec"

Podobné prezentace


Reklamy Google