Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Svozilovi aneb jak vyšetřujeme Alportův syndrom

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Svozilovi aneb jak vyšetřujeme Alportův syndrom"— Transkript prezentace:

1 Svozilovi aneb jak vyšetřujeme Alportův syndrom
Zpracovala: A. Lukášová a jiní

2 Co řekl Kubík Svozil Čtyřletý Kubík Svozil dostal v listopadu kašel a rýmu. „Mami, já asi čůrám pivo!“podivil se, když se podíval do nočníku. A opravdu, v nočníku bylo na dně trochu tekutiny a vypadala jak černé pivo. Asi čtrnáctka.

3 Co si řekla maminka Svozilová
Řekla si: To budou ledviny! Kubík si nachladil ledviny!

4 A na co si maminka Svozilová vzpomněla
Nejdřív si vzpomněla: Bratr Karel umřel na ledviny a bylo mu sotva 43 let! A ještě k tomu byl hluchý. A pak si vzpomněla: I mě zjistili krev v moči, ale maminka mi říkala, že to má taky a že to nic není. A měla pravdu – dožila se 86 let. Půjdeme k lékaři!!!

5 Co řekl nefrolog Nefrolog řekl: Kubík má v moči krev, ale funkce ledvin je v pořádku. Přesto soudím, že by to mohl být Alportův syndrom. ? A vysvětloval……………………………………………

6 Nefrologovo vysvětlení
Alportův syndrom je porucha kolagenu IV v bazálních membránách ledvinných klubíček, v kůži, v oku a ve vnitřním uchu. Asi proto Váš bratr ohluchl a pak zemřel na selhání ledvin. Většinou je porucha v genu na chromozomu X, ženy porušený gen přenášejí, ale k selhání ledvin u nich nedochází. Vy i Vaše maminka jste sice měly krev v moči, ale funkce Vašich ledvin byla normální. U mužů může dojít k plnému rozvoji onemocnění – k hluchotě, poruchám vidění a selhání ledvin. Nemoc může potvrdit pouze vyšetření na patologii!

7 Jak se nakonec dohodli Uděláme biopsii kůže a provedeme imunofluorescenční vyšetření řetězců kolagenu IV v bazální membráně epidermis a bude-li to nutné Uděláme biopsii ledvin a provedeme totéž vyšetření v bazálních membránách glomerulů a ledvinných kanálků A jak řekli, tak udělali.

8 Jak to děláme my, laborantky
Proti každému řetezci kolagenu IV je připravena protilátka. Standardně se vyšetřují řetezce 1,3,5 Protilátky jsou označeny fluorescenční látkou, která září v UV světle Pokud jsou řetězce kolagenu IV normální, protilátky se na ně navážou a místo, kam se navázaly září v UV světle Pokud nejsou řetězce kolagenu IV normální, protilátky se nemohou navázat a to vidíme jako výpadek, absenci záření

9 Pracovní postup K detekci kolagenu IV., který je podkladem Alportova syndromu, používáme kit od firmy Wieslab, který je na parafinové i kryostatové řezy Kit obsahuje 3 monoklonální protilátky po jednom ml. MAB 1, MAB 3, MAB 5 a 3 lahvičky s roztokem glycerin/urea, který je nutno uchovávat při teplotě -18°C, protože se urea při vyšších teplotách pomalu rozkládá

10 Řezání a fixace Čerstvě odebranou tkáň kůže nebo ledviny řežeme na zmrazovacím kryostatu a to na plusová skla. Tloušťka řezu je 5-10 m a na každé sklíčko neřežeme cca 4 řezy. Preparáty necháme na vzduchu zaschnout a fixujeme minut acetonem. Vymyjeme 2×5 minut v PBS pufru o ph 7,6.

11 Denaturace roztokem glycerin/urea
Řez pro MAB 5 se před aplikací primární protilátky denaturuje inkubací ve studeném roztoku glycerin/urea po dobu 5 minut, následuje vymytí v destilované vodě 2×5 minut.

12 Primární protilátky Řezy inkubujeme 1 hodinu naředěnými protilátkami MAB 1 a MAB 3, pouze protilátka MAB 5 se inkubuje 1,5 hodiny. Protilátky ředíme do PBS pufru, doporučené ředění je 1:25 až 1:75, optimální výsledky jsou při ředění 1:25. Na každé sklíčko kapeme 100 ml naředěné protilátky, inkubují se ve vlhké komůrce při pokojové teplotě. Následuje vymytí v PBS pufru, a to 2×5 minut.

13 Sekundární protilátka
K samotné vizualizaci reakce použijeme protilátku Ig antimyší značenou FITC naředěnou 1:10 v PBS pufru, inkubujeme 1 hodinu ve vlhké komůrce při pokojové teplotě.

14 Oplach a montování Následuje oplach v PBS pufru 2×5 minut a montování do fluorescenčního montovacího média od DAKa, které zajistí stabilitu záření několik dní. Lékař prohlíží sklíčka ve fluorescenčním mikroskopu.

15 Jak to vidí patolog v kůži
Normální nález Patologický nález Kontrola MAB 1 MAB 5, částečná pozitivita Kontrola MAB 5 MAB 5, negativní MAB 1 je vždy pozitivní MAB 3 je v kůži vždy negativní Patologické změny u A-syndromu se týkají v kůži pouze MAB 5

16 Jak to vidí patolog v ledvině
Normální nález Patologický nález Kontrola MAB 1 MAB 3 g Kontrola MAB 3, 5 MAB 5 Patologické změny u A-syndromu v ledvinách se týkají MAB 3 i MAB 5. Projevují se kompletní nebo částečnou ztrátou pozitivity.

17 Jak je to s Jakubem Svozilem
Bohužel, Jakub Svozil má Alportův syndrom a jeho maminka je přenašečkou porušeného genu. Podezření na toto onemocnění ukázala historie rodiny a potvrdila ho biopsie kůže a ledviny. Léčba tohoto onemocnění je obtížná, protože jde o poruchu genu. Je možné některé příznaky mírnit, ale účinná léčba je možná jen vnesením neporušeného genu do nemocné ledviny.

18


Stáhnout ppt "Svozilovi aneb jak vyšetřujeme Alportův syndrom"

Podobné prezentace


Reklamy Google