Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo při ochlazování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo při ochlazování"— Transkript prezentace:

1 Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo při ochlazování
Měření teploty Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo při ochlazování (Učebnice strana 100 – 102) Kovová kulička volně prochází kovovým kroužkem. Když kuličku zahřejeme, kulička kroužkem neprojde. Necháme-li kuličku ležet na kroužku, po chvíli kroužkem propadne. Zahřátím se objem tělesa zvětší a ochlazením se objem tělesa zmenší. Tento jev se nazývá objemová teplotní roztažnost látek.

2 Ocelová a měděná tyč je na jednom konci upevněna a druhým koncem se opírají o otáčivou ručičku.
Zahříváme-li obě tyče týmž plamenem po stejnou dobu, pozorujeme, že tyče se prodlouží. Měděná tyč se prodlouží více než ocelová. Přestaneme-li tyče zahřívat, vrací se ručičky pomalu do původní polohy. Zvýší-li se teplota látky, molekuly se v ní začnou pohybovat rychleji a s větším rozkmitem – dostanou se tedy dále. Proto se zvětší objem ohřívané látky, u tyčí a drátů dojde k jejich prodloužení.

3 Délky kovových tyčí se při zahřívání zvětšují, při ochlazování zmenšují. Délky tyčí z různých kovů se při zahřívání za stejných podmínek zvětšují různě. S teplotní roztažností se musí počítat v praxi – průvěs drátů elektrického vedení, pružná vyrovnávací část potrubí, mezery mezi betonovými panely, kolejnicemi, dilatační spáry mostů, uložení nosníků mostů na pohyblivých válcích…

4 Pokud budeme pásek zahřívat, pozorujeme, že pásek se ohýbá.
Dvojkovový – bimetalový pásek vznikne položením na sebe a svařením dvou pásků z různých kovů – např. oceli a mosazi. Pokud budeme pásek zahřívat, pozorujeme, že pásek se ohýbá. Mosazný pásek se prodloužil více než ocelový, proto se bimetalový pásek prohnul. Prohnutí bimetalového (dvojkovového) pásku při zahřívání se využívá k přerušení elektrického obvodu např. v žehličce s termostatem, k měření teploty (bimetalový teploměr) a v mnoha dalších zařízeních. Otázky a úlohy k opakování – učebnice strana 103.


Stáhnout ppt "Změna objemu pevných těles při zahřívání nebo při ochlazování"

Podobné prezentace


Reklamy Google