Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace."— Transkript prezentace:

1 Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_ČjL.2.33 Vytvořeno:4. 6. 2013 Ověřeno: 6.6. 2013 Třída:2. OA, 2. VE

2 Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace. Předmět:Český jazyk a literatura Ročník:2. Autor:Mgr. Martina Sedlářová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:žádné Klíčová slova: naturalismus, Karel Matěj Čapek-Chod, Kašpar Lén mstitel, Antonín Vondrejc, Turbína, Jindrové, Ignát Herrmann, U snědeného krámu, Národní listy, Švanda dudák Anotace: Žák se z prezentace dozví o představitelích českého naturalistického románu 2. poloviny 19. století. K. M. Čapku – Chodovi a Ignátu Herrmannovi a jejich nejvýznamnějších románech. V závěru prezentace se nachází test pro zopakování látky formou otevřených otázek.

3 v české próze (2. část)

4  Typicky naturalistická je tvorba Karla Matěje Čapka – Choda (1860 -1927) pocházejícího z Chodska. Přízviskem Chod se chtěl odlišit od bratří Čapků.  novinář, výtvarný kritik

5  prvním velkým literárním úspěchem byl román Kašpar Lén mstitel (1908)  příběh primitivního a pudově založeného zedníka Léna je vyprávěn ze dvou pohledů.  V první části autor líčí myšlenky Lénovy, v jehož vědomí pomalu zraje touha pomstít se svému zaměstnavateli, který svedl dceru Lénova kamaráda. Když mstu vykoná, mění se i styl vyprávění.  Druhá část naprosto suše líčí soudní přelíčení s Lénem, který umírá přímo v soudní síni.

6  Román Antonín Vondrejc – z prostředí pražské bohémy. Příběh talentovaného studenta a básníka, který naráží na smyslnost svého života a pomalu se propadá, i když si myslí, že uniká z obyčejného banálního životního stylu. Teprve na smrtelném loži, když skládá své největší dílo, se ožení se svou milenkou Annou, když se stane i otcem, a umírá.

7  Román Turbina – zobrazuje rozklad průmyslnické rodiny Ullikovy, která se upíná k naději technického pokroku, ale spíše na něj doplácí. Symbolem rozpadu rodiny je turbina, kterou instalují v závodě a která má zabránit finanční katastrofě. Při jejím spuštění však dochází i k finančnímu krachu a definitivnímu rozpadu rodiny.  Román Jindrové – tragikomický příběh podivného vztahu otce a syna v době světové války, během níž syn Jindra přišel o oči a jeho nevěsta se stala milenkou jeho otce. Slepý syn je nucen zříct se všeho, ale dokáže i všem odpustit.

8  *Chotěboř, z rodiny zchudlého mlynáře. Dětství nemá nijak snadné.  V Praze se vyučil kupeckým příručím, kupcem se ale nikdy nestal.  Od roku 1873 začíná pracovat u nakladatele Otty, v jeho nakladatelství řídí humoristický časopis Paleček, pod různými pseudonymy zveřejňuje své první literární pokusy.  V roce 1882 zakládá svůj vlastní humoristický časopis Švanda dudák.  V roce 1885 – v redakci Národních listů, kde začíná jako soudničkář.

9  Nejlepší Hermannova díla jsou ta, ve kterých zachycuje život typických postav pražského prostředí:  Pražské figurky (1884), Z pražských zákoutí (1889), Drobní lidé (1888), Domácí štěstí (1893)  Známé jsou dva Hermannovy romány:  U snědeného krámu (1890), kde líčí svá nelehká učednická léta, vypráví o chudém pražském kupci, kterého tvrdé existenční podmínky a nepříliš šťastný sňatek doženou k sebevraždě.

10  Děj: příběh kupce Martina Žemly. V 1.díle je líčeno dětství a učení Martina.  narodil se jako 13. dítě v rodině chudého obchodníka. Studium mu příliš nešlo, a tak byl poslán do Prahy do učení. Jeho mistr byl zlý a velmi podezíravý člověk. Své učně psychicky i fyzicky týral. Martin zde strávil 5 příšerných let. Poté odešel pracovat ke kupci Štěrbovi. Ten si ho velmi oblíbil a později mu nabídl svou hrbatou dceru za manželku. Martinovi se však nelíbila, a tak raději odešel ze služby.  2. díl obsahuje Martinův samostatný život. Žemla odešel na Malou Stranu, kde si ve Václavské ulici otevřel vlastní krám. Byl poctivý, nikoho nešidil, ale přesto se mu nevedlo dobře, protože lidé na Malé Straně neměli rádi novoty, a už vůbec ne nějaké neznámé kupce. Nebyl mezi tamější lidi přijat. Jediným jeho stálým zákazníkem byl rytmistr Kylián, kterému na dluh naléval kořalku.

11  Seznámil se se svými sousedkami Šustrovými. Zprvu je doprovázel do kaváren, časem byl zván i k nim domů. Paní Šustrová si Žemlu omotala kolem prstu a dohodila ho své dceři Pavlíně za manžela. Martin byl díky intrikám paní Šustrové přesvědčen, že ho Pavlína miluje. Pavlína ho však z hloubi duše nesnášela, ale proti počínání své matky nic nenamítala. Jejich svatbou si Šustrová zajistila bezstarostnou budoucnost.  O svatební noci se Žemla dozvěděl o Pavlínině nenávisti. Žili tedy odděleně, ale před paní Šustrovou hráli komedii spokojeného manželství. Pavlína měla ovšem milence. Zanedlouho Pavlína otěhotněla a Martin věděl, že není jeho. Všechno po pravdě vypověděl paní Šustrové. Šustrovy se tedy odstěhovaly a více se se Žemlou nestýkaly.

12  Po inventuře Martin zjistil, že mu Šustrovy vyjedly krám, braly si od něj zadarmo spoustu zboží do domácnosti. Čekal ho nevyhnutelně bankrot. Martin to psychicky neunesl a spáchal sebevraždu. Lidé brzy zjistili příčinu jeho sebevraždy a od té doby se tomu domu neřeklo jinak než Snědený krám. Později na tomto místě byla putyka Káva – čaj, ve které Pavlína pracovala jako prodejná žena.  Záměr: ukázat zištnost a dravost drobných měšťáků. Postava slabého, osamoceného muže, neschopného odporovat.

13  Román Otec Kondelík a ženich Vejvara – zde proti prvnímu románu větší sklon k idealizaci. Zachycuje sice věrně prostředí, ale ulpívá na jednotlivostech a jen zřídka dostupuje k vykreslení přesvědčivého typu.  Mistrné charakteristiky postav, nedějovost, idealizace, popisnost, hromadění drobných detailů, sentimentalismus – např. povídka Sudička

14  Co víš o K. M. Čapkovi – Chodovi?  Představitel českého literárního naturalismu 2. poloviny 19. století  Novinář, výtvarný kritik  Přízvisko Chod, protože pocházel z Chodska – odlišení od K. Čapka  Jak se jmenuje román o primitivním a pudově založeném člověku, který se mstí?  Kašpar Lén mstitel  Jak se jmenuje román z prostředí pražské bohémy?  Antonín Vondrejc

15  Jak se jmenuje román o rozkladu průmyslnické rodiny Ullikovy?  Turbína  Jak se jmenuje román, který zobrazuje podivný vztah otce a syna za 1. Světové války?  Jindrové  Kdo je autorem románu, v němž je hlavní postavou kupec Martin Žemla?  Ignát Herrmann  Jak se tento román jmenuje?  U snědeného krámu

16

17 Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.


Stáhnout ppt "Projekt:CZ.1.07/1.5.00/34.0386 „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google