Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Shodné útvary Najdeš rozdíly mezi obrázky? A B C

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Shodné útvary Najdeš rozdíly mezi obrázky? A B C"— Transkript prezentace:

1 Shodné útvary Najdeš rozdíly mezi obrázky? A B C
Mezi obrázky A a C nenajdeme žádné rozdíly, obrázky jsou stejné. Pokud bychom zobrazili obrázek C na průsvitku, po přesunutí na obrázek A se obrázky budou krýt. Říkáme, že obrázky jsou shodné. Mezi obrázky A a B najdeme 5 rozdílů. Obrázky A, B se liší, nejsou shodné.

2 Najdeš rozdíly mezi těmito obrázky?
Někdy nestačí jen průsvitku posunout, ale musíme ji zvednout a položit spodní stranou nahoru. Mezi obrázky A a B nenajdeme žádné rozdíly, obrázky jsou stejné, ale stranově převrácené jako v zrcadle. Obrázky jsou (zrcadlově) shodné. Shodné útvary jsou takové útvary, které se po přemístění kryjí.

3 Shodnost úseček L A C D S E K B F R Úsečku AB překreslíme na průsvitku a srovnáme s ostatními úsečkami. Zjistíme, že úsečka AB má stejnou délku jako úsečka RS. Srovnáme přes průsvitku úsečku CD s úsečkami EF a KL. Úsečka CD má stejnou délku jako úsečka KL. Úsečka EF nemá se žádnou z úseček stejnou délku . Když mají úsečky stejnou délku, jsou shodné. Zapisujeme:

4 Shodnost úhlů α β γ Úhel α překreslíme na průsvitku a srovnáme s ostatními úhly. Úhel α má stejnou velikost jako úhel γ. Když mají úhly stejnou velikost, jsou shodné. Zapisujeme: Procvičení: učebnice strana 24 – 25, cvičení 1 – 7, pracovní sešit strana 134 – 136, cvičení 1 – 10.


Stáhnout ppt "Shodné útvary Najdeš rozdíly mezi obrázky? A B C"

Podobné prezentace


Reklamy Google