Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mateřské centrum Kolečko Frýdlant nad Ostravicí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mateřské centrum Kolečko Frýdlant nad Ostravicí"— Transkript prezentace:

1 Mateřské centrum Kolečko Frýdlant nad Ostravicí
Rozvoj zdravého životního stylu mladých rodin Charita Frýdek - Místek F. Čejky 450 Frýdek – Místek Tel.:

2 Mateřské centrum Kolečko je místem, kde se mohou setkávat rodiče a jejich předškolní děti.
Narozením dítěte začíná citlivé období, ve kterém se nově rozvíjejí vztahy, utváří se způsob života mladé rodiny. Rodiče jsou vystaveni novým situacím, hledají způsob, jak zajistit dobrý vývoj svého dítěte. Projekt rozvoje zdravého životního stylu nabízí rodičům možnost nacházet odpovědi na své otázky.

3 Těmto potřebám vychází vstříc náš projekt, jehož cílem je
rozvinout a podpořit zájem mladých rodin o zdravý životní styl. Záměrem projektu je: poskytnout rodičům potřebné odborné informace vytvořit prostředí pro nácvik a upevnění vhodných zdravotních návyků umožnit výměnu přínosných zkušeností mezi rodiči dát dětem i rodičům příležitost pravidelně cvičit

4 Jak mohou mladé rodiny získat potřebné informace?
V průběhu roku 2006 byly součástí programu MC Kolečko přednášky přizvaných odborníků. Rodičům jsou k dispozici knihy i časopisy zaměřené na zdravý životní styl (knihovnička obsahuje více než 80 svazků). MC Kolečko uspořádalo dva semináře, které byly otevřeny i širší veřejnosti.

5 Jaká jsou témata přednášek?
Přizvaní odborníci předali rodičům informace například o zásadách zubní hygieny u malých dětí, prevenci respiračních chorob, prevenci úrazů, logopedických obtížích, alergiích u dětí, významu nošení dětí v šátku, zdravé výživě dětí, pitném režimu, léčivých účincích medu, ochraně pokožky před slunečním zářením, předpokladech zdravého psychického vývoje dětí a souvisejících otázkách.

6 V rámci našeho projektu byly také uspořádány dva semináře, které byly otevřeny nejen rodičům docházejícím do MC Kolečko, ale i širší veřejnosti. První seminář „Den pro zdraví“ byl věnován otázkám zdravé výživy. Stěžejním bodem byla přednáška MUDr. Luňáčka s videoprojekcí, součástí byly i doprovodné akce: možnost měření tlaku, ukázka zdravých jídel, nabídka výrobků racionální výživy, apod. Druhý seminář se zabýval duševním zdravím a psychickým rozvojem dětí. Lektorkou tohoto dne byla klinická psycholožka PhDr. Petrovská, Ph.D. Téma bylo rozvinuto nejen formou přednášky, ale i řadou interpersonálních aktivit.

7 Jaké jsou výhody přednášek organizovaných v MC Kolečko?
Rodiče nemusejí zajišťovat hlídání pro své děti, aby se přednášky mohli zúčastnit. Přednášky jsou zaměřeny na aktuální potřeby přítomných rodin. Přednášky probíhají v neformálním prostředí, což usnadňuje aktivní zapojení rodičů – často se rozvine debata mezi rodiči a lektorem, je velká možnost klást otázky. Rodiče se ještě při dalších setkáních v MC mohou ve vzájemných rozhovorech vrátit k tématu přednášky a vyměňovat si získané poznatky a zkušenosti.

8 Jaké jsou další aktivity určené rodičům a jejich dětem?
Činnost MC Kolečko ovšem nezůstává jen na teoretické rovině, ale nabízí ve svém programu i řadu konkrétních aktivit. Pro rodiče i děti jsou v rámci programu pravidelně organizována cvičení pod vedením fyzioterapeutky. Cvičení jsou zaměřena na rozvoj obratnosti a motorických dovedností dětí a k prevenci bolesti páteře u rodičů, která je častým problémem zvláště matek. Pro tato cvičení jsme v rámci projektu zakoupili cvičební pomůcky (overbally, kruhy, podložky na cvičení, gumové kroužky, apod. Při programu jsou pak domlouvány i další společné akce – plavání v bazénu pro dospělé i děti, vycházky, břišní tance.

9 Jaké jsou výhody rozvíjení zdravého životního stylu v rámci mateřského centra ?
Aktivity nabízené v mateřském centru jsou efektivní, protože: - pracujeme souběžně s rodičem i jeho dítětem, děti jsou inspirovány účastí rodičů - podporujeme zdravý životní styl v citlivém období, kdy se teprve utvářejí návyky mladé rodiny - setkáváním, výměnou zkušeností a vzájemnou podporou dochází mezi rodiči k podstatně hlubšímu upevňování správných návyků než při působení na jednotlivce - získané vědomosti a návyky rodiče rozšiřují i v okruhu širší rodiny a přátel

10 Nabídka ovšem nezůstává jen u rozvíjení tělesných aktivit, ale je zaměřena na zdraví nejen fyzické, ale i duševní. Proto je během celého roku připravována i řada výtvarných aktivit, které přispívají k rozvoji psychomotorických schopností dětí a zároveň působí jako relaxační prvek pro maminky.


Stáhnout ppt "Mateřské centrum Kolečko Frýdlant nad Ostravicí"

Podobné prezentace


Reklamy Google