Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

„KAĽI ČERCHEŇ“ Projektový den SOŠ managementu a práva, s.r.o. Vranovská 17, Brno 14. 3. 2012 Centrum nových metod a příležitostí ve vzdělávání Projekt.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "„KAĽI ČERCHEŇ“ Projektový den SOŠ managementu a práva, s.r.o. Vranovská 17, Brno 14. 3. 2012 Centrum nových metod a příležitostí ve vzdělávání Projekt."— Transkript prezentace:

1 „KAĽI ČERCHEŇ“ Projektový den SOŠ managementu a práva, s.r.o. Vranovská 17, Brno 14. 3. 2012 Centrum nových metod a příležitostí ve vzdělávání Projekt č. CZ.1.07/1.2.00/14.0011 Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2

3 KAĽI ČERCHEŇ Časový rozsah: 8:00 – 14:00 hodin (6 hodin) Cílová skupina: studenti 1.,2. a 4. ročníku SOŠ MaP, s.r.o. Forma práce: skupinová práce, samostatná práce Činnosti: – Vytváření vlastních básní (romský a český jazyk) – Výtvarná dílna (výtvarné ztvárnění vytvořené básně) – Výpočet nákladů na výrobu knihy básní (matematika) – Taneční a pěvecké vystoupení studentů (hudební výchova) – Grafická úprava a tvorba knihy (výpočetní technika – zatím žáci dotvářejí) Cíl projektu: – Týmové zapojení všech žáků – Učení formou zábavy – Lidská práva

4 POUŽITÉ POMŮCKY Interaktivní tabule, PC - Promítání dokumentárního filmu o lidských právech - Program Active Inspire – výpočet nákladů na knihu Fotoaparát, kamera - Zdokumentování projektového dne Výtvarné potřeby - Pastelky, fixy, voskovky - Archy papírů

5 ZAHÁJENÍ DNE Projektový den byl zahájen dokumentárním filmem o lidských právech. Poté paní Kelerová studentům vysvětlila, jak bude celý den probíhat.

6 NAŠI STUDENTI - BÁSNÍCI Studenti měli za úkol vymyslet českou nebo romskou báseň.

7 Miliony krásných hvězd září na velkém nebi, Jedna z tisíce hvězd patří jen mě. Ta hvězda kterou já tak miluji my dává, Štěstí, radost a lásku někoho milovat. Milovat svou rodinu své blízké, Sem strašně ráda že mě bůh obdařil darem, Ten dar je můj život. Touhu má každý člověk v sobě, Touha něčeho dosáhnout nebo překonat. Touha někoho milovat. Jsem jen člověk, Co vypadá jak stín. Neb není tomu tak, Jelikož mám lásku svou. I život svůj, A jsem za to rád. Musím tomu poděkovat jednomu člověku, Jenž ho ze mě udělal. Neb ona je má bohyně, i žena prostá. I život můj, Si kreslím do růžova. I rodinu mám dobrou, Ani slovem nemohu nařknout. Neb i bolest, nenávist a strach, Se mnou cloumá. Jsem jen člověk Bohudík. Mám jeden krásný sen stát se hvězdou v hezký den. Mám milion myšlenek které chci uskutečnit, Jen nevím kterou dnes začít. Bůh mi dal milost že jsem dnes tady a doufám, že s ním budu i v jeho nebi. Ráno je modré a večery tmavé, Má láska k bohu nikdy nevybledne. Půjdu cestou kterou mám jít, A neodporují slovům božím. Jsem ráda že cítím klid, lásku A že budu u svého pána boha. Až budeš usínat, tvých rtů se dotkne lehký vánek, tak to bude polibek pro tvůj klidný spánek. Miluju když se na mě díváš a mých vlasu se dotýkáš. Když se na mě usmíváš, tak mé srdce víc rozboucháš. Jen s tebou chci být a spokojeně žít. Sako so sam khade džas báro suno amen kamas le devleske te phenel, Hin amen pherdo lačhe a nalačhe lava. Prindžarav neven dženen,čaven, a pherdo aver lačhipen, so sikhavel amen dživipen. Posloucháš hudbu, když si měl špatný den. Posloucháš hudbu,když se tě někdo snažil potopit. Posloucháš hudbu, když o tobě někdo mluví za zády. Posloucháš hudbu když, někam nepatříš. Hudba je to, co potřebuješ, hudba je místo kde se můžeš schovat před realitou. Hudba je tvůj lék i droga i tvůj nejlepší přítel. Ve snu jsem zpívala. Jaká to byla píseň? Vím jen, že otec hrál na housle, a plakal. Ve tři ráno jsem vstála a okno otevřela. Zvenčí na mě volají, slyšíš jak rómům zvony vyzvánějí? Zmocnil se mě strach, zvony vyzvánějí jen mrtvý na márách. O kham našlila Andro suno les rodavas Cholamen somas Nasti les arakhavas. Když v noci nemůžu spát touhou tě znát. Když se dívám na nebe, myslím přitom na tebe. Miluju jen tebe a ty to dobře víš, proto v noci klidně spíš.

8 VÝTVARNÁ ČINNOST Studenti výtvarně ztvárnili své básně, popř. nakreslili své pocity

9

10 VÝPOČET NÁKLADŮ Studenti za spolupráce p.uč. z matematiky vypočítali celkové náklady na výrobu jednoho výtisku knihy básní. Příklady se řešili na interaktivní tabuli v programu Active Inspire.

11 …a na závěr trochu zpěvu BYL TO HEZKÝ DEN.


Stáhnout ppt "„KAĽI ČERCHEŇ“ Projektový den SOŠ managementu a práva, s.r.o. Vranovská 17, Brno 14. 3. 2012 Centrum nových metod a příležitostí ve vzdělávání Projekt."

Podobné prezentace


Reklamy Google