Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr"— Transkript prezentace:

1 Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr
Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval: Mgr. Kateřina Müllerová Výukový cíl: Motivace, podpora fáze evokace a reflexe Vhodné pro ročník, předmět: 9. třída Předpokládaná délka: min. Poznámky k organizaci výuky: Vychází z osnov učebnice přírodopisu od nakladatelství Fraus. Kliknutím na obrázek se zobrazí jeho název.

2 (OD SÍRANŮ PO KŘEMIČITANY)
POZNÁVÁNÍ MINERÁLŮ (OD SÍRANŮ PO KŘEMIČITANY) Baryt

3 SÁDROVEC Vyberte správnou odpověď: (více odpovědí může být správně)
Jako jemnozrnný se nazývá alabastr. Nejhojnější síran v přírodě. Vyskytuje se ve většině žul i rud. Vytváří tzv. pouštní růže. Lze jej nalézt na hnědém uhlí. Jeho pálením vzniká sádra.

4 APATIT Vyberte správnou odpověď: (více odpovědí může být správně)
Bývá označován jako klamavec. Jeho odrůdou je tyrkys. Máme jej v zubech a kostech. Je zdrojem fosforu. Je surovinou pro výrobu hnojiv. Byl k nám dovážen z Persie.

5 ŽIVCE Vyberte správnou odpověď: (více odpovědí může být správně)
Tvoří růžové a bílé části žuly. Při svém rozpadu uvolňují do půdy živiny. Jsou důležitou surovinou pro výrobu keramiky. Patří k nejhojnějším minerálům. Jejich zvětráváním vzniká kaolinit. Řadíme k nim ortoklas a plagioklas.

6 BIOTIT Vyberte správnou odpověď: (více odpovědí může být správně)
Snadno se odlupuje. Patří mezi světlé slídy, na rozdíl od muskovitu. Vyskytuje se ve většině žul i rud. Využívá se jako žáruvzdorný materiál. Je dobrým izolantem. U nás se vyskytuje u Velkého Meziříčí.

7 JANTAR Vyberte správnou odpověď: (více odpovědí může být správně)
Směs utuhlých pryskyřic. Může obsahovat třetihorní hmyz. Řadíme jej mezi organolity. Není vzácný, vyskytuje běžně u Baltského moře.. Ve světě lze nalézt např. v Barmě a Švédsku. Využívá se ve šperkařství.

8 KONEC

9 Zdroje obrázků Baryt: BRESSON baryte-10f.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Sádrovec: SPIRIFER. Gips 3 Maroko.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Sádrovec:TESCHKE. Sandrose jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Apatit: PARENT. Apatite verte (Portugal).jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Žula: NEZNÁMÝ AUTOR. TOP GRANITE [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Biotit: DESCOUENS. MeroxeneSomma.png [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: Jantar: SCHNEIDER. Jantar 023.jpg [online]. [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "Základní škola, Liberec, Křížanská 80, p. o. Vypracoval:. Mgr"

Podobné prezentace


Reklamy Google