Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_32_INOVACE_18_ Lidé kolem nás Povolání (SADA ČÍSLO 2)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_32_INOVACE_18_ Lidé kolem nás Povolání (SADA ČÍSLO 2)"— Transkript prezentace:

1 VY_32_INOVACE_18_ Lidé kolem nás Povolání (SADA ČÍSLO 2)
ČLOVĚK A JEHO SVĚT VY_32_INOVACE_18_ Lidé kolem nás Povolání (SADA ČÍSLO 2)

2 INFORMACE PRO UČITELE Jméno autora výukového materiálu: Mgr. Lenka Červinková Datum (období), ve kterém byl VM vytvořen: únor 2012 Ročník, pro který je VM určen: 1.– 6. ročník ZŠ speciální (možno použít i pro žáky starší – opakování probraného učiva) Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Učivo: povolání lidí kolem nás Metodické poznámky: Výukový materiál slouží k vysvětlení tématu povolání. Materiál respektuje metodu názornosti, velké množství obrázků a animací tak, aby byl snáze uchopitelný pro žáky se zdravotním postižením. Použité zdroje: DVD 320 000x obrázky – Terasoft, MS Powerpoint

3 POVOLÁNÍ LIDÍ KOLEM NÁS

4 Ahoj kamarádi! Všichni určitě dobře znáte písničku „Dělání“, ve které se zpívá o tom, že: dělání, všechny smutky zahání, dělání je lék. Myslíte, že písnička mluví pravdu? Já myslím, že určitě ano. Pojďme si teď společně povídat o tom, co kdo dělá, kdo má jaké povolání. Ťukni na žluté tlačítko a vzhůru za dalším vyprávěním!

5 Povídejte, jaká jiná povolání znáte!
Většina lidí má své povolání. Povolání je činnost, práce, kterou lidé vykonávají pravidelně a dostávají za ni plat. Povolání si lidé vybírají podle svých zájmů, schopností, znalostí a dovedností. Každý z nás umí něco jiného, a proto také nemají všichni lidé stejné povolání. K tomu, aby lidé mohli určitá povolání vykonávat, musí chodit do školy a naučit se důležité dovednosti a znalosti. Např. lékař se musí naučit dobře znát lidské tělo, řidič auta či autobusu musí mít řidičský průkaz a musí umět auto či autobus řídit apod. Znáte ještě další povolání? Povídejte, jaká jiná povolání znáte!

6 POVOLÁNÍ LIDÍ KOLEM NÁS
Nyní si představíme jednotlivá povolání. Pozorně poslouchejte, určitě se dozvíte mnoho zajímavého.

7 HASIČ Povolání pro lidi velmi potřebné. Hasiči lidem pomáhají, když hoří, ale nejen tehdy. Oheň je velmi nebezpečný a díky němu mohou lidé přijít o domov i o vlastní život. Pokud někde hoří, volej hasiče! Číslo určitě dobře znáš. 150

8 LÉKAŘ, LÉKAŘKA Lékař léčí nemocné. Lékaři pracují v nemocnicích i v malých ordinacích kam chodíme na pravidelné kontroly. Povolání lékaře je velmi důležité. A co máme dělat, když se stane nehoda? Znáte důležité telefonní číslo, na které volat v případě nehody či vážných zdravotních potíží? Je to číslo ….. 155

9 ZDRAVOTNÍ SESTRA Zdravotní sestra je velkou pomocí pro pana doktora či paní doktorku. Vše mu připravuje, podává a stará se o nemocné malé i velké pacienty.

10 ZUBNÍ LÉKAŘ NEBOLI ZUBAŘ
Zubní lékař pomáhá udržovat naše zuby zdravé. Pravidelně nám zuby kontroluje a v případě zubního kazu nám zuby léčí. Ale pozor, velmi důležité je zuby pravidelně a správně čistit!!!

11 158 POLICISTA V případě potřeby pomoci policie volej telefonní číslo:
Policisté nám pomáhají a snaží se nás chránit. Kontrolují neposlušné řidiče, kteří nedodržují pravidla. Policisté nás chrání před zloději.

12 UČITEL, UČITELKA Učitel či učitelka učí ve škole. Většinou učí děti, ale někdy musí chodit do školy i dospělí. Když všechno umíme, dostáváme ve škole jedničky, ale když se neučíme, dostaneme pětku.

13 KOMINÍK Říká se, že když vidíme kominíka, budeme mít štěstí. Každý dům má komín, a abychom mohli topit v kamnech, je komín velmi důležitý. Kominík pomáhá komíny čistit.

14 KUCHAŘ Kuchař nebo kuchařka vaří v restauraci nebo třeba ve školní kuchyni. Vaří nám různá jídla, která máme rádi.

15 PEKAŘ, CUKRÁŘ Pekař peče housky, chleba, ale i loupáčky a šátečky. Cukrář dovede vykouzlit výborný dort i jiné cukrovinky.

16 HOLIČ ČI KADEŘNÍK Kadeřník či kadeřnice stříhají lidem vlasy. Dámám i pánům dokážou udělat různé účesy podle přání. Holič se stará o vousy pánů. Vousy holí a upravuje.

17 VĚDEC Vědci jsou pro národ velmi důležití. Bádají a pomáhají nalézt např. nové léky, které lidé potřebují a vymýšlejí různé vynálezy. Vědci pracují v různých oborech - ve fyzice, chemii, přírodopise a dalších.

18 ŘIDIČ Lidé, kteří mají správné řidičské oprávnění, mohou řídit různé dopravní prostředky např. auta osobní i nákladní, autobusy, vlaky i taxíky.

19 PILOT A LETUŠKA Pilot je řidič letadla. Létá s letadlem mezi mraky, vozí lidi či náklad na velké vzdálenosti. Letuška zpříjemňuje lidem let, nosí jim jídlo či pití a snaží se lidem plnit nejrůznější přání.

20 POPELÁŘ Sen snad každého malého kluka je stát se popelářem. I popelář je důležité povolání. Odváží přeplněné popelnice a vysypává odpad na skládky. Žluté, modré a zelené popelnice odváží tam, kde odpad recyklují.

21 LISTONOŠ Listonoš či listonoška nám nosí dopisy, pohledy nebo třeba balíčky, které nám pošle někdo známý.

22 POLICISTA A nyní již jen obrázky. Poznáte, o jaké povolání jde? Vyprávěj o nich, co lidé k povolání potřebují a čím je toto povolání důležité.

23

24

25

26

27

28

29 TAK A JSME NA ÚPLNÉM KONCI NAŠEHO DNEŠNÍHO VYPRÁVĚNÍ
TAK A JSME NA ÚPLNÉM KONCI NAŠEHO DNEŠNÍHO VYPRÁVĚNÍ. NASHLEDANOU PŘÍŠTĚ!!

30 POUŽITÉ ZDROJE: Použité obrázky: DVD x obrázky – Terasoft, multimedia s.r.o. Klauny nakreslila Bc. Milena Švermová.


Stáhnout ppt "VY_32_INOVACE_18_ Lidé kolem nás Povolání (SADA ČÍSLO 2)"

Podobné prezentace


Reklamy Google