Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sokrates Jakubova cesta.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sokrates Jakubova cesta."— Transkript prezentace:

1 Sokrates Jakubova cesta

2 Jmenuji se Petra Halvová a jsem ve skupince ještě se Zuzanou Chaloupkovou a s Lenkou Minaříkovou. Když jsme si na začátku projektu měly vybrat město v České republice, které leží na Jakubově cestě a měly ho navštívit, myslela jsem si, že to nebude nic těžkého. Ale opak se – alespoň pro mne – ukázal pravdou… Jako první jsme si vybrali Krkavec. Dozvěděly jsme se ovšem , že je to pouze rozhledna a že je momentálně uzavřena. Tak jsme se dohodly, že si vybereme ještě nějaké jiné město. Vybraly jsme si tedy Chotíkov. Zde nás ovšem také zklamaly. Paní starostka o této cestě bohužel nikdy neslyšela, ale přesto se snažila a poslala nám adresy internetových stránek, které se zabývaly Svatojakubskou cestou. Také jsem jí za to samozřejmě velmi poděkovala. Ale ještě pořád jsme bohužel nenavštívily žádné město. Tak jsme si vybraly ještě jedno a to Nižbor. Zde nám také skoro nic neřekli, jen, že se zde kdysi dávno měla Jakubova cesta označit , ale sešlo z toho. Paní starostka nám také řekla, že nezná nikoho ve městě, kdo by o Svatojakubské cestě něco věděl. Každá skupina měla napsat, co zažila ve městech, která navštívila… Jelikož jsme my ale žádné město nenavštívily, tak jsem se rozhodla napsat něco o sv. Jakubovi a o Svatojakubské cestě. Informace budu čerpat z internetových stránek, které mi poslala paní starostka Chrtíková, které jsem za to moc a moc vděčná.Takže tedy…

3 Svatojakubská cesta Mezinárodní cesty sv. Jakuba jsou dálkové pěší turistické trasy, které směřují do poutního místa Santiago de Compostela ve Španělsku. Cesty spojují kostely zasvěcené sv. Jakubovi, ale i jiná významná místa duchovního charakteru. V sobotu 15. června 2003 byl slavnostně připojen první český úsek mezinárodní poutní Cesty sv. Jakuba k západoevropské síti Svatojakubských cest. Jedná se o systém dálkových pěších tras s cílem v Santiagu de Compostella ve Španělsku. Pod mezinárodním označením I 24 (uvedeno vždy v hrotu směrovek) probíhá z Norimberka od hraničního přechodu Železná v Českém lese přes Bělou n. Radbuzou, Úhlavku, Kladruby, Stříbro, Krkavec, Horní Břízu, Plasy, Kralovice, Nižbor, Beroun, Karlštejn do Zbraslavi (Prahy). O Svatojakubské cestě informují tři nové vývěsní tabule - v Hostouni u kostela sv. Jakuba (prvního nebo spíše posledního kostela zasvěceného tomuto patronovi na českém území), u turistického rozcestníku nedaleko známého historického mostu se šesti barokními sochami v Bělé nad Radbuzou a na hraničním přechodu Železná poblíž zahradního altánu v Parku smíření.

4 Jakub Starší Pocházel z rybářské rodiny, ale později se (stejně jako jeho bratr Jan) stal jedním z dvanácti apoštolů. Pro jeho vznětlivou povahu mu přezdívali "Syn Hromu". Zasloužil se o šíření evangelia na Iberském poloostrově. Byl prvním z Ježíšových učedníků, který byl pro svou víru popraven. Stalo se tak r. 41 n.l. v Palestině, na rozkaz krále Heroda Agrippa I. Podle legendy bylo jeho tělo převezeno do země, kde působil jako misionář, a pohřbeno v nejzápadnějším cípu poloostrova, na místě, kde dnes stojí město Santiago do Compostela. Název SANTIAGO vznikl ze jména St. Jakob. COMPOSTELA pochází z latinského "campus stellae" = hvězdné pole, které prý spatřil biskup Teodomiro (podle jiných zdrojů zbožný poustevník), a díky kterému apoštolův hrob objevil. Kostel, ve kterém byly ostatky uschovány, byl vysvěcen 25. července 816 (svátek sv. Jakuba) a v letech vyrostla na jeho místě katedrála. K hrobu tohoto mučedníka se začali vydávat stovky poutníků a Santiago de Compostela se stalo vedle Říma a Jeruzaléma nejvýznamnějším poutním místem Po trase vznikaly ubytovny pro poutníky, byly zakládány kostely, stavěny mosty a budována města. V roce 1993 byla Svatojakubská cesta zapsána do seznamu světového kulturního a přírodního dědictví lidstva UNESCO.

5 SANTIAGO DE COMPOSTELA
Katedrála Sv. Jakuba byla postavena v letech , ale její průčelí je barokní (z let ). Nad oltářem je umístěna socha sv. Jakuba a k ní vedou z obou stran malá schodiště. Po nich poutníci vystupují, aby mohli sochu apoštola na znamení dokonané pouti obejmout. Jiné schůdky vedou dolů do krypty, kde je možno vidět hroby sv. Jakuba a dvou jeho žáků. Velikým zážitkem, který se některým poutníkům poštěstí, je vidět "v akci" obří kadidelnici (= botafumeiro), která se zavěšuje na lana umístěná v kupoli nad křížením. Botafumeiro je vysoké 2 metry a k jeho rozhoupání je potřeba alespoň osm mužů. Děje se tak při příležitosti některých svátků. 

6 Symboly Svatojakubské poutilastura poutnická hůl
kalabasa (láhev z tykve)

7 Různých variant prastaré poutní cesty pomalu přibývá, s jejich postupným vyznačování se také čím dál více oživuje církevní turistika. Hojně se pořádají pěší dálkové pochody, organizované především mladými lidmi. Poutníci se vydávají buď jen po části trasy, nebo až k apoštolově hrobu. Někdy značení navazuje na jiné tisícileté stopy. Orientaci turistů ulehčí značení. Svatojakubská trasa je v celém svém průběhu vedena standardní značkou, kterou je stylizovaná žlutá mušle na modrém podkladě; přičemž srdce Jakubské mušle ukazuje směr.

8 Camino Francés

9 Vía de la Plata  (Sevilla, Salamanca, Ourense, Santiago de Compostela) 

10 Camino Portugués (Tui, Pontevedra, Santiago de Compostela) 

11 Camino Inglés


Stáhnout ppt "Sokrates Jakubova cesta."

Podobné prezentace


Reklamy Google