Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

ITALSKÁ KUCHYNĚ Markéta Rejmanová.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "ITALSKÁ KUCHYNĚ Markéta Rejmanová."— Transkript prezentace:

1 ITALSKÁ KUCHYNĚ Markéta Rejmanová

2 je považována za jednu z nejlepších na světě
těšit se v ní můžeme na různé druhy masa a ryb, zeleninu (uvařenou na mnoho způsobů), těstoviny (Itálie se může pyšnit více než 400 druhy), nádivky, zmrzliny (italské zmrzliny jsou považovány také za jedny z nejlepších), dezerty. podle množství zemědělských plodin se dělí na tři skupiny: severní, střední a jižní.

3 HLAVNÍ JÍDLO Maso Nejvíce se používá maso telecí a kuřecí, které se připravuje na spousty způsobů - grilování, vaření, dušení Ryby a mořské pokrmy Ryby smaží, grilují a pečou s přidáním citronové šťávy a různého koření. Italové si hodně zakládají na rybích polévkách. Také nesmíme samozřejmě zapomenout na dary moře. Zde dokáží skvěle připravit ústřice, kraby, raky, langusty, humry, sépie a chobotnice.

4

5 Polévky Můžeme zde například zmínit polévku Acquacotta (pochází z Toskánska). Je to hustá a pikantní polévka. Připravuje se ze zeleniny (rajčata bez tekutiny, celer, mrkev atd.) a sušených hub. Nahoru se pro ozdobu i chuť dodává vařené vejce. Rýže, rizotto Dále se zde hodně využívá rýže, hlavně na severu Itálie v krajích Lombardia a Piemonte. Rýže je také častou ingrediencí polévek a dalších chutných pokrmů. Pizza Pizza je jedním z pokrmů, které italskou kuchyni proslavily po celém světě. Připravuje se z mouky, kvasnic, soli a olivového oleje. Na takovýto základ se potom pokládají různé suroviny podle chuti, především rajčata a mozzarella.

6

7 Těstoviny čili pasta Těstoviny jsou význačné svoji kvalitou a oblibou. Mají asi 400 druhů těstovin jako nám známé špagety, tortellini a raviolli. Vyrábí se z vody a semolinové mouky, ale jsou i vaječné těstoviny, které jsou po čerstvých nejkvalitnější. Italské těstoviny: Špagety, Tortellini, Orecchiette, Ravioli, Tagliatelle, Fusilli, Cavatelli, Strascinati, Farfalle, Maccheroni, Lasagne, Lagane, Manate, Ravioli, Gnocchi, Pizzoccheri, Bucatini, Penne

8

9 Zelenina je zde také hojně požívaná. Například se z ní dělají čerstvé saláty, oblohy k hlavnímu chodu nebo pouze jako dekorace pokrmu. Jejich oblíbenými druhy zeleniny jsou: fenykl, rajčata, chřest, cuketa, lilek a jiné. Salámy a uzeniny je proslulá kvalitními uzeninami a salámy. Nejvíce uzenin pochází z kraje Emilia Romagna, pro které je typická sušená šunka prosciutto nebo mortadella. Prosciutto, Mortadella, Bresaola, Pancetta, Salame Milano, Salame Felino, Salsiccia, Salame al Barolo, Prosciutto cotto, Lardo, Guanciale, Franco Putana

10

11 Sýry je také proslulá výrobou různých sýrů. Každý sýr má v italské kuchyni své místo. Například parmazán (parmigiano - reggiano ) se používá převážně na těstoviny, mozzarella zase na pizzu. Parmazán (Parmigiano - Reggiano ) Grana Padano Pecorino Crescenza Fontina Gorgonzola Asiago Scamorza Mozzarella Puzzone Koření Nejtypičtějším kořením Itálie je bazalka.

12 ZÁKUSKY A CUKROVÍ Zmrzlina Italská zmrzlina
Pravá italská zmrzlina má smetanovou (krémovou) chuť. Zmrzlina je jedním z hlavních důvodů velkého cestovního ruchu v této zemi. Jedním z vynikajících výrobců pravé italské zmrzliny je PreGel (r. 1967). Jejich zmrzliny sice v převodu na naši měnu nejsou zrovna levné, ale jsou podávány v různých příchutích a velikostech. Tiramisu Pochází z Toskánska. Poté se však dostal až do Florencie, kde se v 19. století stal oblíbenou pochoutkou. Dále se dostal do Anglie a do Ameriky (San Francisco). Název pro tuto pochoutku pochází právě z italštiny. Hlavními igredienciemi tiramisu je sýr Mascarpone, vaječné žloutky, cukr, silné espresso, máslo (pro tu správnou chuť) a kvalitní kakao.

13

14 NÁPOJE Víno Itálie patři mezi největší producenty vína na světe. Colombano je jedno z míst, kde se pěstuje vynikající víno. Později zpracovávané pomocí lihu. Italská vína patří jedním z nejlepších na světě co se týče kvality a chuti. Existují spousty odrůd. Ale přesto jedna jasně vítězí a to je Sangiovese dále jsou známé Barbera, Chianti, Nebbiolo, Catarrato Bianco Siciliano, Nero ďAvola, Montepulciano, Trebbiano Toscano. Káva


Stáhnout ppt "ITALSKÁ KUCHYNĚ Markéta Rejmanová."

Podobné prezentace


Reklamy Google