Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Conversation – Greetings and farewell

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Conversation – Greetings and farewell"— Transkript prezentace:

1 Conversation – Greetings and farewell
Střední odborná škola Otrokovice Conversation – Greetings and farewell Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Čechová Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Název DUM Název školy a adresa
Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ /2 Autor Ing. Alena Čechová Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR-KC-AJ/1-AJ-2/11 Název DUM Conversation – Greetings and farewell Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 65-51-H/01 Obor vzdělávání Kuchař-číšník pro pohostinství Vyučovací předmět Angličtina Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 15 – 16 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce konverzačních frází Náplň: Seznámení s běžnými a užitečnými frázemi při pozdravu a rozloučení s praktickými cvičeními Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Anglická gramatika, pozdravy, rozloučení, omluvy a komplimenty Datum

3 Conversation – Greetings and farewell
Contents 1. Pozdravy Běžné praktické příklady a použití 2. Rozloučení 3. Cvičení s využitím příkladů

4 Pozdravy Greetings [1] Pozdravy Hello/Hallo! Dobrý den/Ahoj!
Hi! Ahoj/Nazdar/Čau! (Good) morning! Dobré ráno! (Good) afternoon! Dobrý den! (Good) evening! Dobrý večer! How do you do? Dobrý den (při prvním setkání) I´m very glad to see you. Velmi rád vás vidím! How are you? Jak se máte? How are things? Jak se daří? Very well, thank you. Dobře, děkuji. Can´t complain. Nemohu si stěžovat. Hello! Je nejčastějším pozdravem. Používá se jak mezi známými, tak mezi lidmi, kteří se setkávají poprvé. Ve Velké Británii není podávání rukou při setkání tak časté jako u nás. Obvykle vám někdo stiskne ruku především při obchodním jednání.

5 Pozdravy How are you? Je především obratem na uvítání. Tázající se většinou nesnaží zjistit, jak se doopravdy máte, takže by nebylo vhodné začít podrobně popisovat svou situaci. Adekvátní odpovědí je prosté Fine, thanks nebo Very well, thank you! And you? Při slavnostních příležitostech se lidé představují především křestním jménem, případně připojí i příjmení. Představit se pouze příjmením by působilo velmi stroze. How do you do? Je nejzdvořilejší oslovení. Odpověď zní stejně: How do you do? Hello. My name´s Petr. Dobrý den, jmenuji se Petr. Petr Jackson. Petr Jackson. Good morning, Mrs. Roberts. Dobré ráno, paní Roberts. How are you? Jak se máte? Very well, thank you! And you? Dobře, děkuji. A vy? Can´t complain! Fine. Nemohu si stěžovat. V pohodě.

6 Rozloučení Farewell Rozloučení Goodbye! Na shledanou! Bye – bye! Čau!
Good night! Dobrou noc! I´m sorry, but I have to go now. Omlouvám se, ale už musím jít. It´s getting late. Už je pozdě. Till tomorrow, then! Na shledanou zítra. See you (again soon)! (Brzy) se uvidíme! All the best! Vše dobré! Hope to see you soon! Doufám, že se brzy setkáme! I´ll ring you tomorrow. Zítra vám zavolám. Say hello to Eva from me. Pozdravuj ode mě Evu. Thank you very much. Mnohokrát děkuji. See you se používá velmi často, dokonce i když je oběma stranám jasné, že se již možná nesetkají. Tento obrat také hodně používají mladí lidé.

7 Praktická cvičení Přelož: 1. Hello, Bob, nice to see you, how are you?
2. What are you doing here? 3. Goodbye and don´t forget to give my love to your sister. Choose one of the phrases for the dialogues: I´m taking my driving test today! Good luck! I passed my driving test! ……………………. Goodbye. ……………………. It´s my birthday today. ……………………. Hello! ……………………. Here´s your book. ……………………. How are you? ……………………. A friend buys you a drink. ……………………. It´s 24th December. You meet a friend. ……………………. It´s 2 a.m. on January 1st, you meet… . …………………….

8 Praktická cvičení Doplň:
1. When we leave someone, we usually both say …………………………………… 2. When someone goes to bed, we usually say ………………………………………. 3. If someone does something nice for you, you say ……………………………… 4. If you ask for something, you usually say …………………………………………… 5. When it is someone´s birthday, we say ……………………………………………… 6. On (or near to) the 25th December, we say ………………………………………. 7. If someone has done something exam, we say …………………………………. Spojte pozdravy a reakce na ně: Hi, Bob, welcome to Manchester. I´m fine, thanks. How are you? Good morning. And how are Dave a Sue? Hello, Jim, it´s good to see you. Good morning, children. Good evening, Tracy. Good evening, Ron. Oh, they are fine, they are there.

9 Questions Jak se rozloučíš slovy „Doufám, že se ještě uvidíme!“
Jak se rozloučíš slovy „Už musíme jít“. Jak se rozloučíš slovy „Děkujeme za návštěvu, uvidíme se příští týden“. Jak se pozdravíš slovy „Co je nového?“

10 Seznam obrázků: [1] anonym, MB jpg, [vid: ], dostupné z: klipart Microsoft Office [2] anonym, MB jpg, [vid: ], dostupné z: klipart Microsoft Office [3] anonym, MB jpg, [vid: ], dostupné z: klipart Microsoft Office [4] anonym, MB jpg, [vid: ], dostupné z: klipart Microsoft Office [5] anonym, MB jpg, [vid: ], dostupné z: klipart Microsoft Office [6] Anonym, [vid: ], dostupné z: cz/images/results.aspx?qu=gratulace&ex=2#ai:MP |

11 Seznam použité literatury:
[1] ] Kolektiv, STEP BY STEP 1, nakladatelství Fraus, 2007

12 Děkuji za pozornost 


Stáhnout ppt "Conversation – Greetings and farewell"

Podobné prezentace


Reklamy Google