Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Projekt: E/02 Práce ve stravování

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Projekt: E/02 Práce ve stravování"— Transkript prezentace:

1 Projekt: 65-51-E/02 Práce ve stravování
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_18 Název DUMu: Použití vajec ve studené kuchyni Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby, 65-51-E/02 Práce ve stravování Předmět: Technologie Ročník: 2. (Práce ve stravování), 3. (Stravovací a ubytovací služby) Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum:

2 Studená kuchyně Význam
Rozšíření nabídky na jídelním lístku (předkrmy, samostatné pokrmy, přesnídávky, přílohy…) Použití tepelně upravených i syrových potravin Větší množství vitamínů a živin (čerstvé a syrové suroviny)

3 Studená kuchyně Výhody Snadné skladování – chladící zařízení
Zpracování zbytků teplé kuchyně Příprava s časovým předstihem Velká rozmanitost výrobků

4 Studená kuchyně Nevýhody Pouze čerstvé suroviny
Časová náročnost – zdobení, při tepelné úpravě doba chladnutí

5 Studená kuchyně Rozdělení Pěny, fáše, pochoutková másla
Obložené chlebíčky, chuťovky, kanapky, sendviče Saláty, majonézy, koktejly Výrobky z vajec Výrobky ze sýrů Výrobky ze zeleniny a ovoce Paštiky, galantiny, huspeniny Aspik a výrobky v aspiku Obložené mísy, nářezové mísy

6 Obr.27 Použití vajec Ve studené kuchyni

7 Druhy vajec Křepelčí vejce Vejce perliček Slepičí vejce
Obr.34 Křepelčí vejce Obr.28 Obr.33 Vejce perliček Obr.25 Srovnání velikosti vajíček Obr.32 Slepičí vejce

8 Studená kuchyně Použití vajec Pěny, fáše Pomazánky Plněná vejce Saláty
Zastřená vejce Ozdoby Obr.24

9 Obr.7 Plněná vejce Příprava Vejce uvařené natvrdo překrojíme a vyjmeme žloutky. Půlky vajec plníme různými pěnami a pomazánkami Příklady: žloutková fáš šunková pěna lososová pěna rybí pomazánka pěna z husích jater sýrová pomazánka budapešťská pomazánka a další Obr.26

10 Vejce plněná lososovou pěnou
Plněná vejce Vejce plněná lososovou pěnou Obr.13 Vejce plněná vajíčkovým salátem Obr.5 Obr.4

11 Žloutková fáš Příprava Vejce uvařená natvrdo překrojíme.
Vyjmeme žloutky a prolisujeme je. Přidáme majonézu, worcester, sardelovou pastu. Dochutíme citronovou šťávou a solí. Naplníme polovinu vejce a zdobíme.

12 Žloutková fáš Obr.9

13 Vaječná pomazánka Příprava Vyšleháme změklé máslo se solí do pěny.
Přidáme jemně strouhaná vejce uvařená natvrdo. Dochutíme hořčicí, solí a pepřem. Podáváme s pečivem. Zdobíme cibulkou, pažitkou nebo zelenou petrželkou.

14 Vaječná pomazánka Obr.1 Obr.29

15 Vajíčkový salát Příprava
Vařené brambory, vejce uvařená natvrdo a sterilované okurky nakrájíme na drobné kostičky. Přidáme jemně krájenou cibuli a lehce promícháme. V majonéze rozmícháme hořčici a ocet a promícháme s ostatními surovinami. Dochutíme solí. Salát podáváme dobře vychlazený.

16 Vajíčkový salát Obr.22 Obr.23

17 Zastřená vejce Do vařící vody s octem opatrně vyklepneme vejce,
Obr.19 Do vařící vody s octem opatrně vyklepneme vejce, necháme vařit 1 – 2 minuty, vyjmeme, vložíme do studené vody, upravíme roztřepené okraje bílku

18 Obr.6 Zastřená vejce Tři vejce do skla Obr.20 Obr.21

19 Saláty s vejci Salát s tuňákem Květákový salát Chřestový salát Obr.2

20 Vejce v aspiku Obr.12 Obr.14 Obr.17

21 Obložené chlebíčky Obr.8 Obr.11

22 Ozdoby Výrobky v aspiku Obložené chlebíčky Obložené mísy Obr.15 Obr.10

23 Obložené mísy Obr.18 Hříbky z vajíček Obr.36

24 Další výrobky z vajec Vaječná omeleta Obr.3 Vaječná tlačenka Obr.16

25 Zdroj materiálů: BRHLÍK, Eduard; ROMAŇUK, Juraj. Technologie přípravy pokrmů 2. Brno: IQ147, 1996 Obr.1 Obr.2 Obr.3 Obr.4 Obr.5 Obr.6 Obr.7 Obr.8 Obr.9 Obr.10 Obr.11 Obr.12 Obr.13 Obr.14 Obr.15 Obr.16 Obr.17 Obr.18 Obr.19

26 Zdroj materiálů: Obr.20 Obr.21 Obr.22 Obr.23 Obr.24 Obr.25 Obr.26 Obr.27 Obr.28 Obr.29 Obr.30 Obr.31 Obr.32 Obr.33

27 Zdroj materiálů: Obr.34 http://ivanyazdenka.blog.cz/0806/perlicky
Obr.35 Obr.36 Obr.37 Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Projekt: E/02 Práce ve stravování"

Podobné prezentace


Reklamy Google