Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."— Transkript prezentace:

1 Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Technologické postupy Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_07_18 Název DUMu: Použití vajec ve studené kuchyni Pro obor vzdělávání: E/01 Stravovací a ubytovací služby, E/02 Práce ve stravování Předmět: Technologie Ročník: 2. (Práce ve stravování), 3. (Stravovací a ubytovací služby) Autor: Ing. Ivana Šindelářová Datum:

2 Střední škola Oselce Studená kuchyně Význam Rozšíření nabídky na jídelním lístku (předkrmy, samostatné pokrmy, přesnídávky, přílohy…) Použití tepelně upravených i syrových potravin Větší množství vitamínů a živin (čerstvé a syrové suroviny)

3 Střední škola Oselce Studená kuchyně Výhody Snadné skladování – chladící zařízení Zpracování zbytků teplé kuchyně Příprava s časovým předstihem Velká rozmanitost výrobků

4 Střední škola Oselce Studená kuchyně Nevýhody Pouze čerstvé suroviny Časová náročnost – zdobení, při tepelné úpravě doba chladnutí

5 Střední škola Oselce Studená kuchyně Pěny, fáše, pochoutková másla Obložené chlebíčky, chuťovky, kanapky, sendviče Saláty, majonézy, koktejly Výrobky z vajec Výrobky ze sýrů Výrobky ze zeleniny a ovoce Paštiky, galantiny, huspeniny Aspik a výrobky v aspiku Obložené mísy, nářezové mísy Rozdělení

6 Střední škola Oselce Použití vajec Ve studené kuchyni Obr.27

7 Střední škola Oselce Obr.25 Druhy vajec Obr.33 Obr.32 Obr.34 Slepičí vejce Vejce perliček Křepelčí vejce Srovnání velikosti vajíček Obr.28

8 Střední škola Oselce Studená kuchyně Použití vajec Pěny, fáše Pomazánky Plněná vejce Saláty Zastřená vejce Ozdoby Obr.24

9 Střední škola Oselce Plněná vejce Příprava Vejce uvařené natvrdo překrojíme a vyjmeme žloutky. Půlky vajec plníme různými pěnami a pomazánkami Příklady: žloutková fáš šunková pěna lososová pěna rybí pomazánka pěna z husích jater sýrová pomazánka budapešťská pomazánka a další Obr.26 Obr.7

10 Střední škola Oselce Vejce plněná lososovou pěnou Obr.13 Plněná vejce Vejce plněná vajíčkovým salátem Obr.5 Obr.4

11 Střední škola Oselce Žloutková fáš Příprava Vejce uvařená natvrdo překrojíme. Vyjmeme žloutky a prolisujeme je. Přidáme majonézu, worcester, sardelovou pastu. Dochutíme citronovou šťávou a solí. Naplníme polovinu vejce a zdobíme.

12 Střední škola Oselce Žloutková fáš Obr.9

13 Střední škola Oselce Vaječná pomazánka Příprava Vyšleháme změklé máslo se solí do pěny. Přidáme jemně strouhaná vejce uvařená natvrdo. Dochutíme hořčicí, solí a pepřem. Podáváme s pečivem. Zdobíme cibulkou, pažitkou nebo zelenou petrželkou.

14 Střední škola Oselce Vaječná pomazánka Obr.1 Obr.29

15 Střední škola Oselce Vajíčkový salát Vařené brambory, vejce uvařená natvrdo a sterilované okurky nakrájíme na drobné kostičky. Přidáme jemně krájenou cibuli a lehce promícháme. V majonéze rozmícháme hořčici a ocet a promícháme s ostatními surovinami. Dochutíme solí. Salát podáváme dobře vychlazený. Příprava

16 Střední škola Oselce Vajíčkový salát Obr.22 Obr.23

17 Střední škola Oselce Zastřená vejce Do vařící vody s octem opatrně vyklepneme vejce, necháme vařit 1 – 2 minuty, vyjmeme, vložíme do studené vody, upravíme roztřepené okraje bílku Obr.19

18 Střední škola Oselce Zastřená vejce Obr.20 Obr.21 Obr.6 Tři vejce do skla

19 Střední škola Oselce Saláty s vejci Obr.2 Obr.30 Obr.31 Salát s tuňákem Květákový salát Chřestový salát

20 Střední škola Oselce Vejce v aspiku Obr.14 Obr.12 Obr.17

21 Střední škola Oselce Obložené chlebíčky Obr.11 Obr.8

22 Střední škola Oselce Ozdoby Obložené chlebíčky Obr.10 Obr.15 Výrobky v aspiku Obložené mísy Obr.35 Obr.37

23 Střední škola Oselce Obr.36 Obložené mísy Obr.18 Hříbky z vajíček

24 Střední škola Oselce Další výrobky z vajec Obr.3 Obr.16 Vaječná omeleta Vaječná tlačenka

25 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: BRHLÍK, Eduard; ROMAŇUK, Juraj. Technologie přípravy pokrmů 2. Brno: IQ147, 1996 Obr.1 Z4rp21cq1nA/TmO4MnDdL6I/AAAAAAAAAuI/7QnxaMoYSBY/s640/DSC01658.jpg Obr.2 Obr.3 Obr.4 Obr.5 Obr.6 Obr.7 Obr.8 Obr.9 Obr.10 Obr.11 Obr.12 Obr.13 Obr.14 Obr.15 Obr.16 : Obr.17 Obr.18 Obr.19

26 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Obr.20 Obr.21 zastrenym-vejcem-1-310x207.jpg Obr.22 D%C4%8Dkosal%C3%A1t.bmp Obr.23 Obr.24 Obr.25 Obr.26 Obr.27 Obr f7e1a14754.jpg Obr.29 Obr.30 zzZV_p3MJMQ/UEWJruPBl3I/AAAAAAAAB48/ecgdYTcZdE0/s1600/P JPG Obr.31 Obr.32 Obr.33 Pintade_de_Numidie_MHNT.jpg

27 Střední škola Oselce Zdroj materiálů: Obr.34 Obr.35 misy/picture/ Obr.36 Obr.37 Není-li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/34.0801 Název: Modernizace."

Podobné prezentace


Reklamy Google